Uit het soundlab Berlijn: het ontstaan van de AIRY

De AIRY is Teufels eerste draadloze koptelefoon. Zoals de meeste draadloze koptelefoons krijgt hij zijn audiosignaal via bluetooth. De snelle ontwikikeling van deze technologie – vooral met oog op het zuinige energieverbruik en geluidskwaliteit – leidde tot een explosieve groei van het aanbod aan bluetooth koptelefoons. Maar bluetooth alleen maakt nog geen goede koptelefoon. Hoe is het Teufel met de AIRY wel gelukt?

IMG_5159

Alhoewel het snel vaststond dat de overdracht via bluetooth moest verlopen, waren een hoop andere beslissingen die het Teufel productmanangement omtrent de AIRY heeft genomen alles behalve typisch. Want de AIRY moest dan weliswaar een bluetooth koptelefoon worden, maar dan wel met Teufel DNA: een krachtige sound, top materialen en een herkenbare Teufel-look.

Net als bij veel andere Teufel bluetooth speakers, zoals de BAMSTER en BOOMSTER, kreeg de AIRY een bluetooth-versie die aptX ondersteunt. Deze codec maakt het mogelijk om aan de ene kant een  snelle en stabiele gegevensoverdracht te waarborgen, maar aan de andere kant ook een signaal te garanderen dat gelijk staat met cd-kwaliteit. Enige voorwaarde: zowel zender als ontvanger moeten deze standaard ondersteunen.

Verder gedacht: de AIRY is universeel en veelzijdig

Een verder criterium was dat de AIRY een echte allround koptelefoon moest zijn. Daarom kan de AIRY overweg met alle gangbare smartphones en heeft hij ook een ingebouwde microfoon om te bellen of te gamen. Bovendien scoort de koptelefoon veel bonuspunten met een fantastische accuduur van een dikke 20 uur bij een normaal volume.

Het eerste ontwerp van de Airy
Het eerste ontwerp

Onze productmanagers hebben de AIRY echter nog verder ontwikkeld. Ze hebben erover nagedacht of een klant steeds de actuele accu-stand in de gaten houdt of wat je kan doen, wanneer de bluetooth koptelefoon in een vliegtuig wordt gebruikt. De oplossing is eenvoudig en tegelijkertijd geniaal: de AIRY kan namelijk ook per kabel worden gebruikt. Dat betekent dat je de AIRY ook kunt gebruiken wanneer de accu leeg is of wanneer je naar je vakantiebestemming vliegt.

Dat lijkt misschien geen wereldwonder, maar zo makkelijk om te zetten is het helaas niet. Want koptelefoons die met bluetooth werken, gebruiken een digitale signaalprocessor (DSP) om een gelijkmatig frequentieverloop en een goed volume te kunnen waarborgen. Dat werkt goed op een actief systeem met een ingebouwde versterker, maar niet in het geval van een met kabel aangesloten gebruik. Daarom is de mogelijkheid om ook via een kabel te luisteren bij veel bluetooth koptelefoons niet eens aanwezig. Is die er wel, dan laat de audiokwaliteit vaak te wensen over.

“Wat we per se wilden voorkomen was een verschil in geluidskwaliteit. Hoe je de AIRY ook gebruikt, de sound mag niet verschillend klinken”, legt productmanager Robert Schwarz uit. “Dat hield bij de ontwikkeling in, dat we een radicale keuze hebben gemaakt: in plaats van een bluetooth koptelefoon te ontwikkelen die we vervolgens ook verkabeld zouden laten functioneren, hebben we eerst een normale on-ear ontwikkeld en deze in een latere stap ook geschikt gemaakt voor bluetooth.”

Het Teufel design: vorm volgt functie

Over het design zegt Schwarz het volgende: “Dat is State of the Art bij Teufel. Een product krijgt niet zomaar een design omdat het op dat moment hip is, of er goed uitziet. Belangrijk is dat het design de  wezenlijke eigenschappen naar voren laat komen. De AIRY moest dan ook de functionaliteit, het gebruiksdoel en natuurlijk de luchtige stijl weerspiegelen. Een vorm die perfect bij het makkelijke draadloze gebruik past en natuurlijk ook zijn naam weergeeft – AIRY, de luchtige.

De AIRY doet zijn naam eer aan
De AIRY doet zijn naam eer aan

De koptelefoon is perfect voor iedereen die tijdens het fietsen, joggen of in de sportschool ongehinderd muziek wil luisteren. Dat hield in dat de AIRY licht, maar ook robuust moest zijn.Daarom is er gekozen voor lichte materialen als verenstaal.

Bluetooth koptelefoon
Bluetooth koptelefoon

Ook niet onbelangrijk: omdat de AIRY buitenshuis in actie komt, moesten de materialen ongevoelig zijn voor warmte en kou. Tegelijkertijd moest het materiaal ook bij een dagelijks gebruik duurzaam zijn. Schwarz: “De koptelefoon moet zo robuust zijn, dat hij ook na tig keer op- en afzetten, vaak aan- en uitzetten nog steeds foutloos werkt, zonder dat bijvoorbeeld de kabel breekt of beschadigd raakt.”

Gezondheid gaat voor

“En denk er aan”, zegt Schwarz “koptelefoons zijn niet zoals andere audio-apparaten. Ze worden gebruikt met een direct contact op de huid. Dat houdt voor ons in, dat alle gebruikte materialen absoluut vrij van giftstoffen en extreem goed door de huid verdragen moeten kunnen worden.” Al deze punten zijn bij de AIRY in een fantastisch product verenigd.

Je merkt het al: het zijn vaak de kleinste producten die voor de grootste uitdagingen zorgen, maar het resultaat bewijst dat het de moeite waard is geweest: de AIRY is van begin af aan een van de populairste koptelefoons gebleken.

Blikvanger: AIRY
Blikvanger: AIRY

Niet alleen tevreden klanten, maar ook de vakpers was meteen te spreken over de de gebalanceerde, neutrale sound, de dynamische bas, de goede ruisisolatie en het hoge draagcomfort.

Ooit de eerste bluetooth koptelefoon van Teufel, inmiddels is het aanbod flink uitgegroeid. Ook op zoek naar een hoofdtelefoon. Neem dan hier een kijkje of ontdek eerst welk koptelefoon type je bent.

Meteen naar de AIRY.

Meer Teufel bluetooth koptelefoons

REAL BLUE NC

Naar product

REAL BLUE

Naar product

 

Nieuwste artikelen

Blogger

Pascale Teufel