Frau mit AIRY SPORTS in Blau

Zorgeloze vakantie met waterdichte koptelefoons op of in het water

Wireless koptelefoons zorgen voor veel flexibiliteit: vooral bij het sporten heb je zoveel meer bewegingsvrijheid. Draadloze, waterdichte koptelefoons brengen die vrijheid nog naar een ander level. Ze zijn ideaal voor buitensporten. Tegenwoordig beperkt het zich niet alleen tot lichte regen: met koptelefoons die de juiste beschermingsklasse hebben, kun je zelfs gaan zwemmen. Laat die welverdiende vakantie maar komen.

Waarom eigenlijk waterdichte koptelefoons?

Koptelefoons bevatten zoals alle technische apparten – gevoelige technologie die door water beschadigd kan raken. Dit is vooral vervelend als je voor een duur merkproduct veel geld uitgeeft. Waterdichte koptelefoons lossen dit probleem op.

Ze zijn voornamelijk geschikt voor sporters en mensen die vaak onderweg zijn met hun muziek bij de hand. Dankzij de waterbescherming kunnen zweet, regen en andere vloeistoffen de koptelefoon niet beschadigen. Waterdichte bluetooth koptelefoons hebben het bijkomende voordeel dat de geluidsbron zoals je smartphone niet direct gekoppeld is aan de koptelefoon. Daardoor kun je tijdens het sporten vrijer bewegen. Vanaf IPX-klasse 7 (zie onderaan) kan je ze zelfs gebruiken tijdens het douchen of voor allerlei andere watersporten.

Welke watersporten zijn mogelijk met een waterdichte koptelefoon?

Of het nu peddelen of spetteren is: dankzij de waterdichte koptelefoon heb je altijd de beste sound zelfs tijdens activiteiten in en op het water.

Kajak, Canadese kano of rubberboot: laat je op een ontspannen manier drijven

Peddel in de hand en let’s go: voor elke leeftijd en elk niveau is er een geschikt vaarmiddel op het water. Of je nu de voorkeur geeft aan een stand-up paddle, een dubbele paddle of roeispanen, het maakt niet uit – laat je gewoon drijven en geniet van de natuur om je heen. Tijdens je tochtje op het water zorgt de perfecte soundtrack voor de absolute kers op de taart.

Junge im Boot sitzende Frau von hinten, die auf einem See paddelt.
Al peddelend zie je de natuur vanuit een ander perspectief.

Als je onstpanning en lichaamsbeweging wil combineren, dan is een kajak echt iets voor jou. Je zit diep in het water, bent stevig ingesloten door de boot en je kan heel hard peddelen. Als je met een grote groep comfortabel wil varen, zijn kano’s ideaal. Grote kano’s hebben een capaciteit tot tien personen. Rubberboten zijn dan weer geschikt voor een gezinsuitstapje: de kinderen maken het zich gemakkelijk, terwijl de volwassenen ontspannen en peddelen of roeien. Of omgekeerd natuurlijk.

Stand-up paddling: niet voor niets een trend

Het grote geluk vind je tegenwoordig op een SUP (afkorting voor stand-up paddling) board. Zeker als je de laatste jaren rond meren of rivieren hebt vertoefd. Stand-up paddling is uitgegroeid tot een absolute trend. Er is geen zonnig weekend zonder blije mensen die over het water glijden.

Menschen auf dem SUP vor der Silhouette einer Großstadt.
Zelfs in grote steden zijn er genoeg SUP-mogelijkheden.

SUP bestaat in feite al heel lang: archeologische vondsten bewijzen dat duizenden jaren geleden, bijvoorbeeld in Hawaï, Peru, Israël of Italië, mensen zich al voortbewogen op drijvende planken. De grote hype kwam hier pas in de laatste paar jaar. Stand-up paddling is gemakkelijk te leren en een rustige balans- en lichaamstraining: je glijdt – vooral bij kalm weer – bijna gewichtloos over het water en dat alles in een ontspannen houding. Ideaal als afwisseling, want in het dagelijks leven zitten we bijna altijd. Als je het rustig aan doet, hoef je ook niet bang te zijn om te vallen. Maar een waterdichte koptelefoon is zeker een nice to have, als je op een SUP board wil genieten van je favoriete muziek.

Zwemmen: de ultieme test voor waterdichte koptelefoons

Het zwembad is waarschijnlijk de ultieme test voor waterdichte bluetooth koptelefoons. En ja, afhankelijk van het model, kan je er muziek mee beluisteren ondanks golven, opspattend water of een korte onderdompeling.

Zwei junge Männer am Seeufer, von denen einer ins Wasser springt.
Muziekgenot kan ook onder water.

Wel moet je rekening houden met beperkingen: zodra je onder water bent, verzwakt de bluetooth-verbinding, wat het muziekgenot verstoort tijdens het zwemmen. Daarnaast kan de ontvangst wegvallen op een afstand van 10 meter van de afspeelbron, wat heel gebruikelijk is in zwembaden van 25 tot 50 meter. Als je dus waterdichte bluetooth koptelefoons koopt, kan je kiezen tussen: een device meenemen dat geschikt is voor het zwembad, een waterdicht hoesje kopen voor je smartphone of het apparaat aan de rand van het zwembad leggen zodat de koptelefoon alsnog een signaal kan ontvangen. Let ook op de exacte waterbescherming van de koptelefoon. Hetzelfde geldt natuurlijk tijdens het snorkelen op vakantie.

Na het sporten: blijf naar muziek luisteren onder de douche

Als je geen seconde zonder muziek wilt zitten, kan je jouw waterdichte koptelefoon natuurlijk ook meenemen onder de douche. Op die manier stoor je niemand met luide muziek – tenzij je luidkeels meezingt.

Teufel Lautsprecher mit Bluetooth auf einem Bootssteg liegend
Dankzij de waterdichte behuizing kan je de ROCKSTER CROSS ook in het water gebruiken.

Bij het douchen stroomt er veel water op de koptelefoon, vergelijkbaar met een flinke regenbui. Daarom moeten apparaten bij het douchen minstens beschermingsklasse IPX7 hebben. Dan hoef je je geen zorgen te maken en kan je een song langer onder de warme waterstraal blijven staan.

Bluetooth koptelefoons in de Teufel shop

REAL BLUE NC

Naar product

REAL BLUE

Naar product

Voor je gaat zwemmen: controleer de beschermingsklasse

Er zijn in totaal negen verschillende beschermingsklassen waarin allerlei soorten toestellen en dus ook koptelefoons worden ingedeeld. Deze beschermingsklassen worden aangegeven met twee cijfers: het eerste cijfer (in de tabel X) staat voor de bescherming tegen vreemde voorwerpen, terwijl het tweede cijfer de bescherming tegen water beschrijft. Hier vind je de beschermingsklassen tegen water met voorbeelden:

IP-Klasse Bescherming Voorbeeld
IPX0 Geen bescherming Geen bescherming
IPX1 Druppeldicht Per ongeluk in contact met water, zweten tijdens het sporten
IPX2 Vallende druppels Zeer lichte regen met wind
IPX3 Spatdicht Motregen of vochtige mist
IPX4 Plensdicht Zware regen / buien
IPX5 Sproeidicht Onder de sproeier zetten
IPX6 Waterbestendig Onweer
IPX7 Dompeldicht Douchen
IPX8 Waterdicht Zwemmen
IPX9 Vochtdicht Volledige bescherming

De beschermingsklassen zijn DIN-gestandaardiseerd en wereldwijd geldig. Toch moet je voorzichtig blijven bij het gebruik.

Tips voor het kiezen van een koptelefoon: waterdichtheid is een coole feature voor koptelefoons. Maar bij de zoektocht naar een nieuwe koptelefoon spelen er nog factoren mee. In het gelinkte artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten koptelefoons en hun kenmerken. De koptelefoon moet bijvoorbeeld perfect passen – vooral als je hem op het water draagt. Daarnaast moet de batterij zo lang mogelijk meegaan, de sound moet goed zijn en hij moet er natuurlijk ook goed uitzien.

Water Love: waterdichte koptelefoons van Teufel

AIRY SPORTS: ter land, ter zee en in de lucht. De AIRY SPORTS zijn de ideale partner voor zowat elke sportactiviteit. Ze zijn waterdicht volgens IPX7 en dus zelfs in het zwembad aan je zijde. De in-ear koptelefoons bieden ook een krachtige sound: dankzij lineaire HD-drivers, effectieve demping van extern geluid en bluetooth apt-X®.
AIRY TRUE WIRELESS: je kunt beter niet gaan zwemmen met deze true wireless koptelefoon maar een regenbui overleeft hij wel. De AIRY TRUE WIRELESS zijn spatwater- en straalwaterdicht volgens IPX5. Wat hem ook geweldig maakt: met 49 gram wegen de oortjes bijna niets en de bediening is een eitje dankzij de smart touchcontrol.

Meer waterbestendige producten van Teufel

BOOMSTER GO

Naar product

ROCKSTER GO

Naar product

Conclusie: wat waterdichte koptelefoons kunnen

  • Waterbestendige of waterdichte bluetooth koptelefoons kan je gebruiken tijdens het sporten of andere buitenactiviteiten, zelfs als je op of naast het water bent.
  • Er zijn negen verschillende waterbeschermingsklassen, die wereldwijd gestandaardiseerd zijn.

Image 1: ©David Straight, bron: Unsplash
Image 2: ©Tomek Baginski, bron: Unsplash
Image 3: ©Jairph, bron: Unsplash
Image 4: ©John Fronander, bron: Unsplash

Gerelateerde artikelen

Blogger

Tim Teufel