Das ist Mesh WLAN

Wifi mesh en repeater bij zwakke signalen en dode hoeken

Argh… alweer geen wifi-ontvangst en een haperende stream… Een modern multimedia huishouden met video- en multiroom streaming kan er al snel voor zorgen dat het wifi overbelast raakt. Een veelvoorkomend probleem is een te zwak wifi-signaal. De weg van de router naar de verschillende kamers is vaak te lang. Mesh-wifi is een relatief nieuwe mogelijkheid om het signaal te versterken. Er zijn echter ook nog andere mogelijkheden.

Wat is wifi mesh?

Mesh-wifi kun je het beste zo voorstellen dat het thuisnetwerk uitgebreid wordt met meer toegangen, waardoor je op verschillende plekken toegang tot het thuisnetwerk hebt. De hardware bestaat uit een mesh-router en een of meer versterkers. Al naar gelang de positie kan het ontvangende apparaat (smartphone, speaker etc) via het dichtsbijzijnde toegangspunt inbellen. Problemen ten gevolge van de reikwijdte worden hierdoor opgelost.

Misschien denk je dat doet een wifi-repeater toch ook? Dat klopt, maar er zijn een paar verschillen.

Wifi mesh en repeaters maken multiroom streaming mogelijk bij een zwak signaal
Voor een stabiel multiroom streaming heb je in verschillende ruimtes een goed signaal nodig

Het verschil tussen een repeater en een mesh-set is dat de repeater de bandbreedte aan het toegangspunt duidelijk kan verminderen. Kan, want het ligt aan het soort repeater. Over de verschillende soorten repeaters hebben we het later nog. Bij een wifi mesh blijft de bandbreedte echter continu gelijk. Of je nu via de router of een extension inbelt. De toegangspunten vormen namelijk een compleet netwerk en verdelen de bandbreedte op intelligente wijze over de verschillende knooppunten. Hoe dit technisch wordt teogepast, kan per mesh-oplossing verschillen. Naast dual-band systemen zijn er ook complexere systemen met tri-band mesh. Een uniforme mesh-standaard bestaat nog niet.

Goede mesh-systemen kunnen bovendien binnen het netwerk bewegen, zonder dat de user dit merkt. Bij reguliere repeater lukt het vaak niet om probleemloos tussen de toegangen te wisselen. Het kan gebeuren dat een telefoon aan het toegangspunt gekoppeld blijft, hoewel je al in een andere ruimte bent en een andere toegang een beter signaal zou kunnen geven. Of de verbinding wordt verbroken. Bij stationaire streamingspeakers is dit geen probleem, wil je skypen, dan is dit meer dan lastig.

Wat zijn de voordelen van een wifi-repeater zijn ten opzichte van wifi-mesh

Zoals we al zeiden heeft mesh technisch meer potentieel. Dat betekent echter niet dat het de slimste oplossing is. Om te beginnnen kosten meshe sets vaak beduidend meer dan een repeater. Ook is het zo makkelijk nog niet om een bestaand wifi-netwerk uit te breiden naar een wifi mesh, omdat je hier een andere router voor nodig hebt. Op dit moment is de markt nog vrij onoverzichtelijk – er duiken constant nieuwe aanbieders op en er is geen technische mesh-standaard. Daarom zijn de apparaten van de verschillende fabrikanten ook niet compatibel. Het zijn ieder voor zich gesloten systemen.

Teufel multiroom speakers

CINEBAR LUX

Naar product

TEUFEL ONE M

Naar product

Teufel Stereo L

TEUFEL
STEREO L

Naar product

Wifi-repeater echter kun je met verschillende routers koppelen – ook een router van een ander merk. Ze zijn vaak ook beduidend goedkoper, hoewel er grote verschillen in kwaliteit zijn. Het belangrijkste criterium bij een repeater is het aantal frequentiebanden. Eenvoudige repeater ondersteunen alleen de 2,4 GHz-frequentieband. Duurdere systemen hebben ook de 5 GHz-frequentieband.

Over het algemeen kun je zeggen dat repeater met twee frequentiebanden minder bandbreedte verliezen. Een band wordt namelijk voor het eindapparaat gebruikt, de andere voor de wifi-router. Bij een single band router gaan beide verbiningen via een frequentieband, wat natuurlijk een impact heeft op de bandbreedte. Nieuwe repeater kunnen afhankelijk van de belasting switchen tussen de frequentiebanden. Op dit punt verschillen de mesh-systemen en repeater niet meer van elkaar.

Wat is de betere optie: mesh of repeater?

Zoals zo vaak luidt het antwoord ook hier: dat hangt er vanaf. Doorslaggevend is de afstand tussen de signaal versterker en de router en welke bandbreedt nodig is. Voor de meeste scenario’s is een repeater al voldoende. Zeker ook omdat de 2,4 GHz-frequentieband niet belemmerd wordt door een muur en dus ook ruimtes als een kelder of bovenverdieppingen kan bereiken.

Voor de bandbreedte raden we breedbandinternet aan of een leiding die minstens cd-kwaliteit kan garanderen (ca. 1400 Kbit/s). Ter verduidelijking: Netflix raadt het volgende aan voor een snelle verbinding:

  • ✔5 Mbits/s voor HD-kwaliteit
  • ✔ 25 MBit/s für Ultra-HD-Auflösung

Hifi+ wifi = Teufel Streaming

Multiroom compatible soundbar van Teufel
Geborsteld aluminium, een strak design en een krachtige sound – het succesverhaal van de Teufel Streaming soundbar
  • Teufel Stereo M: high-end sound van actieve boekenplankspeakers en ze kunnen nog multiroom ook. De Stereo M is een 3-kanaals systeem met wifi én bluetooth functie. De Raumfeld technologie maakt multiroom streaming mogelijk.
  • Teufel Sounddeck Streaming: de soundbar zorgt voor een onvergetelijke tv-sound. De zes geïntegreerde drivers zorgen voor een natuurlijke, ruimtevullende sound. Het systeem kun je met je smartphone en tv koppelen, maar ook met USB / NAS.

Receivers in de Teufel shop

Gerelateerde artikelen

  1. HarryC
    01. feb. 2019, 17:19

    Tips voor DAB+ repeater voor binnenshuis? Ik heb de Teufel 3sixty, eigenlijk voor de DAB+ maar helaas is het signaal veel te zwak. Dus noodgedwongen gebruik ik internet radio. Tips en voorbeelden zijn welkom!

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.