Verschiedene Radio-Modelle auf einem Holzregal.

Wereld Radio Dag: hoe het allemaal begon

Geloof het of niet maar radio is nog steeds dé informatiebron die wereldwijd de meeste mensen bereikt. Er is zelfs een radiozender die uitzendt vanuit Antarctica. En dat is geen toeval, want radio is nog steeds één van de meest populaire en meest gebruikte media ter wereld. Het thema van de UNESCO Wereld Radio Dag 2022 is “Yes to radio. Yes to trust”. Ter gelegenheid van Wereld Radio Dag blikken we terug op de geschiedenis van de radio.

Wereld Radio Dag op 13 februari

UNESCO riep de Wereld Radio Dag in 2011 in het leven. Dit gebeurde na een oproep van de Spaanse radio-academie (Academia Española de la Radio). Het doel was het wereldwijde bereik van de radio en het belang ervan als informatiedrager in de spotlights te zetten. Radio is immers een machtig en wijdverbreid medium dat ook de diversiteit van zijn luisteraars weerspiegelt via verschillende zenders en programma’s voor jong en oud.

Elk jaar is het motto van Wereld Radio Dag en de bijhorende acties anders: in 2014 was dat gendergelijkheid, in 2018 stond sport centraal, en in 2021 waren er drie thema’s: evolutie, innovatie en verbinding. Dit jaar wil men het motto, “yes to radio. Yes to trust”, de nadruk leggen op vertrouwen in radiojournalistiek, omdat radio een krachtig medium is om de mensheid in al haar verscheidenheid te vieren en een platform biedt voor democratie.

Man met RADIO ONE
RADIO ONE ontvangt ook al je favoriete zenders.

Waarom viel de keuze op 13 februari voor Wereld Radio Dag? Op die dag in 1946 richtte de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, de United Nations Radio (UN Radio) op. Je kan hier nog steeds in verschillende talen naar luisteren. De dag is bedoeld om deze belangrijke gebeurtenis in de radiogeschiedenis te herdenken en de internationale samenwerking verder te versterken. Reden genoeg dus om op 13 februari naar je favoriete radiozenders te luisteren – om de dag te vieren hebben veel radiozenders namelijk speciale uitzendingen en kleine evenementen op het programma staan.

Passende producten van Teufel

SUPREME ON mit Farbwechsel

SUPREME ON

Naar product

AIRY SPORTS

Naar product

AIRY TRUE WIRELESS

Naar product

De geboorte van de radio

Tot de uitvinding van de radio hebben talrijke wetenschappers en ingenieurs voorbereidend werk verricht om de nodige technologieën te ontwikkelen. Een belangrijke milestone is de ontdekking van elektromagnetische golven in 1887 door Heinrich Hertz geweest. Deze zijn nodig voor de draadloze overdracht van berichten. Telefoons en telegrafen kan je ook zien als belangrijke voorlopers van de radio.

Het octrooi voor de eerste radio dateert van 1904 en staat op naam van Guglielmo Marconi – hoewel hij daarvoor een uitvinding van Nikola Tesla gebruikte. Tesla (niet die van Elon Musk) demonstreerde in principe al in 1883 draadloze transmissie van radiogolven met een resonantietransformator. Hij dacht er alleen niet aan deze uitvinding te gebruiken voor een communicatiemedium, maar alleen voor de draadloze overdracht van energie. Later werd Tesla echter alsnog gelauwerd met de uitvinding van de eerste radio. Desondanks had Marconi tijdens zijn leven veel succes en roem met de uitvinding van de radio – en ontving hij zelfs de Nobelprijs. De officiële World Radio Day Video 2022 is ook gewijd aan Marconi.

Radio doorheen de tijd

De radio was een spectaculaire uitvinding die geheel nieuwe communicatiemogelijkheden opende. Draadloos en over een grote afstand konden er plots spraakberichten verzonden en beluisterd worden naar en door verschillende ontvangers tegelijkertijd. De meest roemloze periode beleefd de radio van 1933 tot het einde van de tweede wereldoorlog: toen werd het medium voornamelijk gebruikt als propaganda-instrument – door alle landen.

Het belang van de radio en het verloop van haar geschiedenis veranderden gelukkig doorheen de tijd:

  • Na de tweede wereldoorlog lanceerde De Stichting Radio Nederland een radiozender onder de naam Radio Herrijzend Nederland en dat tot 1 maart 1947. Daarna mogen de omroepen onder eigen naam uitzenden.
  • Vanaf de jaren vijftig veranderde er veel op radiogebied. Radio diende als amusement met nieuws, klassieke muziek en hoorspellen.
  • Ondertussen was er veel concurrentie door de komst van televisie – als gevolg daarvan werden radioprogramma’s gevarieerder en moderner.
Radio's uit de jaren 50
Radio heeft in de loop der tijden al vele gezichten gehad.
  • Tegenwoordig is internetradio steeds meer de norm en heeft ook niet iedereen een klassieke radio meer thuis staan. Tenminste in Europa – in veel andere werelddelen is de radio nog steeds de belangrijkste bron van nieuws.

Een hart voor radiozenders: radio’s van Teufel

MUSICSTATION
  • MUSICSTATION: naast de radio kun je op dit all-in-one toestel zelfs je cd-collectie afspelen. Ga op zoek naar je favoriete album, draai het volume open en haal herinneringen op.
  • RADIO 3SIXTY: de RADIO 3SIXTY ontvangt klassieke FM-radio, maar ook digitale radio. Hij is ook wifi- en bluetooth compatibel, dus de radio speelt ook met veel plezier 360-gradensound van je Spotify playlist via je smartphone.

Maak je eigen radioprogramma: met streaming speakers

CINEBAR LUX

Naar product

HOLIST M

Naar product

Titel image ©UNESCO.
Image 1: ©Bundesarchiv, Bild 183-H10252 / Unknown author, bepaalde rechten voorbehouden. Bron: Wikimedia Commons.
Image 2: ©Skitterphoto, bepaalde rechten voorbehouden. Bron: Pixabay.

Gerelateerde artikelen

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Tim Teufel