Verschiedene Radio-Modelle auf einem Holzregal.

Wereld Radio Dag: hoe het allemaal begon

Radio is misschien niet de standaard meer, maar blijft nog steeds populair. Wist je dat er zelfs een radiozender is die uitzendt vanuit Antarctica? En dat is geen toeval, want radio is nog steeds één van de meest gebruikte media ter wereld. Het thema van de UNESCO Wereld Radio Dag van 2024 is dan ook “Radio: A century informing, entertaining and educating”. Ter gelegenheid van Wereld Radio Dag blikken we terug op de meer dan 100-jarige geschiedenis van de radio.

Wereld Radio Dag op 13 februari

UNESCO riep de Wereld Radio Dag in 2011 in het leven. Dit gebeurde na een oproep van de Spaanse radio-academie (Academia Española de la Radio). Het doel was het wereldwijde bereik van de radio en het belang ervan als informatiedrager in de spotlights te zetten. Radio is immers een machtig en wijdverbreid medium dat ook de diversiteit van zijn luisteraars weerspiegelt via de verschillende zenders en programma’s voor zowel jong en oud.

Elk jaar verandert het motto van Wereld Radio Dag en de bijhorende acties: in 2014 was dat gendergelijkheid, in 2018 stond sport centraal, en in 2021 waren er drie thema’s: evolutie, innovatie en verbinding. In 2022 wou men met het motto, “yes to radio. Yes to trust”, de nadruk leggen op het vertrouwen in de radiojournalistiek. Omdat radio een krachtig medium is om de mensheid in al haar verscheidenheid te vieren en een platform biedt voor democratie.

Man met RADIO ONE
RADIO ONE ontvangt ook al je favoriete zenders.

Waarom koos men voor 13 februari voor Wereld Radio Dag? Op die dag in 1946 richtte de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, de United Nations Radio (UN Radio) op. Je kan hier nog steeds in verschillende talen naar luisteren. De dag is bedoeld om deze belangrijke gebeurtenis in de radiogeschiedenis te herdenken en de internationale samenwerking verder te versterken. Reden genoeg dus om op 13 februari naar je favoriete radiozenders te luisteren – om die dag te vieren hebben veel radiozenders zelfs speciale uitzendingen en kleine evenementen op het programma staan.

Passende producten van Teufel

SUPREME ON mit Farbwechsel

SUPREME ON

Naar product

AIRY SPORTS

Naar product

AIRY TRUE WIRELESS

Naar product

De geboorte van de radio

Voor er even sprake was van een radio, hadden talrijke wetenschappers en ingenieurs al veel voorbereidend werk verricht om de nodige technologieën te ontwikkelen. Een belangrijke milestone was de ontdekking van elektromagnetische golven in 1887 door Heinrich Hertz. Deze heb je nodig voor de draadloze overdracht van berichten. Ook telefoons en telegrafen waren belangrijke voorlopers van de radio.

Het octrooi voor de eerste radio dateert van 1904 en staat op naam van Guglielmo Marconi – hoewel hij daarvoor een uitvinding van Nikola Tesla gebruikte. Tesla (niet die van Elon Musk) demonstreerde in principe al in 1883 draadloze transmissie van radiogolven met een resonantietransformator. Hij dacht er alleen niet aan deze uitvinding te gebruiken voor een communicatiemedium, maar enkel voor de draadloze overdracht van energie. Later werd Tesla echter alsnog gelauwerd met de uitvinding van de eerste radio. Desondanks had Marconi – toen hij nog leefde – veel succes met de uitvinding van de radio en ontving hij zelfs de Nobelprijs. De officiële World Radio Day Video 2022 is dan ook gewijd aan Marconi.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Radio door de tijd heen

Radio was best een spectaculaire uitvinding die voor een aantal nieuwe communicatiemogelijkheden zorgde. Men kon plots spraakberichten naar verschillende ontvangers tegelijkertijd sturen. En dat dan ook nog draadloos en over een grote afstand verzenden en beluisteren Radio heeft ook een minder prettig verleden. Van 1933 tot het einde van de tweede wereldoorlog gebruikte men in alle landen de radio voornamelijk als propaganda-instrument.

Het belang van de radio en het verloop van haar geschiedenis veranderden gelukkig doorheen de tijd:

  • Na de tweede wereldoorlog tot 1 maart 1947 lanceerde De Stichting Radio Nederland een radiozender onder de naam Radio Herrijzend Nederland. Daarna mochten de omroepen onder hun eigen naam uitzenden.
  • Vanaf de jaren vijftig veranderde er veel op radiogebied. Radio diende als amusement met nieuws, klassieke muziek en hoorspellen.
  • Ondertussen was er veel concurrentie door de komst van televisie. Waardoor radioprogramma’s een pak gevarieerder en moderner werden.
Radio's uit de jaren 50
Radio heeft in de loop der tijden al vele gezichten gehad.
  • Tegenwoordig is internetradio steeds meer de norm en heeft ook niet iedereen een klassieke radio meer thuis staan. Tenminste in Europa – in veel andere werelddelen is de radio nog steeds de belangrijkste bron van nieuws.

Een hart voor radiozenders: radio’s van Teufel

MUSICSTATION
  • MUSICSTATION: naast radio kun je op dit all-in-one toestel ook je oude cd-collectie afspelen. Ga op zoek naar je favoriete album, draai het volume open en genieten geblazen.
  • RADIO 3SIXTY: de RADIO 3SIXTY ontvangt zowel de klassieke FM als digitale radio. Je kan je digitale playlists via wifi of bluetooth vanuit je smartphone laten spelen.
  • RADIO ONE: met de hifi(!)-wekker RADIO ONE stap jij altijd met het juiste been uit bed. Met deze krachtige speaker wordt jouw slaapkamer gevuld met de beste waking up-jingles van je favoriete ochtendshow.

Maak je eigen radioprogramma: met streaming speakers

TEUFEL ONE M

Naar product

CINEBAR LUX

Naar product

HOLIST M

Naar product

Titel image ©UNESCO.
Image 1: ©Bundesarchiv, Bild 183-H10252 / Unknown author, bepaalde rechten voorbehouden. Bron: Wikimedia Commons.
Image 2: ©Skitterphoto, bepaalde rechten voorbehouden. Bron: Pixabay.

Gerelateerde artikelen

  1. Detlev Lassche
    08. feb. 2023, 21:42

    Ja, ik wil wel zo’ n Actieve digitale radio winnen!
    Past mooi naast de gerenoveerde platenspeler van Dual! Een droom kan uitkomen!

    • Stephanie
      16. feb. 2023, 11:12

      Hopelijk heb je gewonnen dan. Groetjes. Team Teufel.

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.