ASMR - hulp bij slaapstoornis

Wat is ASMR of: beter in slaap vallen met klanken

Hoe belangrijk een gezonde nachtrust is, weet eigenlijk iedereen wel. Maar wat als je lijdt onder slaapstoornissen? Je verkeert overigens in goed gezelschap, want maar liefst twintig tot dertig procent van de Nederlandse bevolking heeft last van slaapproblemen. Opvallend is dat dit op het platteland net zoveel en vaak voorkomt als in de stad, waar geluidsoverlast toch vaak een storende factor kan zijn.

Muziek, klanktherapie en luisterboeken dragen vaak bij tot een beter slaappatroon maar sinds kort is er op internet een nieuw fenomeen gesignaleerd: ASMR video’s en tracks. Een nog vrij onbekend slaapmiddel. Laten we op onderzoek gaan.

Wat is ASMR?

De trend is nog zo nieuw, dat er nog geen Nederlandse term voor is. Ook de studie naar dit fenomeen staat nog in de kinderschoenen. De afkorting ASMR staat voor „Autonomous Sensory Meridian Response“, vaak ook wel ‘braingasm’ genoemd.

Dit kriebelen of tintelen wordt getriggerd door knisperende of tikkende geluidjes en stemmen. Luisteraars die er al ervaring mee hebben, zeggen dat je er in een volledig ontspannen toestand door raakt. Het is een manier om weer energie bij te tanken of het dient als slaapmiddeltje. Vaak begint het met een prettig kriebelen op de hoofdhuid, vergelijkbaar met het gevoel dat je van een massagespin krijgt. Van je hoofd kan het naar je schouders en zelfs je armen en/of benen overgaan – alsof je op een wolk van klanken zweeft.

Het YouTube kanaal GentleWhispering is al meer dan 275 miljoen keer aangeklikt (stand: januari 2017) Hier legt een van de meest succesvolle leden van de community ook uit wat ASMR is.

De video’s dienen als visuele achtergrond om ASMR te triggeren. Belangrijk is dat je als kijker een gevoel van intimiteit ervaart. ASMR-tists maken gebruik van de meest uiteenlopende hulpmiddelen om een geluid kracht bij te zetten. Dat kan variëren van een haarborstel, een kwastje dat zachtjes over een microfoon wordt geveegd tot potjes die worden opengedraaid en nagels die op een tafel tikken.

Het geheim ligt in ons brein

Rondom ASMR is een bruisende online community ontstaan – duizenden video’s zijn al miljoenen keren bekeken. Waar zoveel mensen enthousiast over zijn, kan toch geen verbeelding zijn, of wel? Een wetenschappelijke verklaring voor de werking van deze video’s is er nog niet. Het is dus nog niet bekend welke lichamelijke en psychische mechanismen ASMR veroorzaken. Bij gebrek aan wetenschappelijke bewijzen wordt het positieve effect vaak toegeschreven aan een complex samenspel tussen hersenen, geest en gehoor.

Wil je het een keertje uitproberen? Het kan zijn dat je er ongevoelig voor bent – niet iedereen reageert op de auditieve prikkels. Soms moet je meerdere video’s bekijken voordat je het kriebelen voor de eerste keer voelt. Of je reageert alleen op bepaalde geluiden of stemmen. Het is dus uitproberen, wat bij jou wel of niet werkt.

ASMR en de Teufel sleeptimer – voor een goede nachtrust

Je kunt veel Teufel smart speakers voorzien van een sleeptimer, zodat ze na een vrij instelbare aftelling van 15, 30, 60 of 120 minuten de huidige stream beëindigen en vervolgens in stand-by gaan. Ideaal om in slaap te vallen op muziek, hoorspelen of ASMR-tracks.

Teufel one is op tafel met bloemen
Ontspannen in slaap vallen met de sleeptimer op Teufel streaming speakers.

ONE S: klein maar krachtig – er is geen betere manier om deze compacte streaming speaker te beschrijven. Een 2-kanaalssysteem, passieve basmembranen en een klasse D versterker zorgen voor een topsound. Met de slaaptimer functie, zingt hij welterusten liedjes voor je. Als je twee One S’en samen gebruikt, zelfs in echt stereogeluid.

MUSICSTATION: dit praktische en stijlvolle all-round toestel speelt muziek vanuit alle bronnen. Of je nu kiest voor cd, MP3/USB, AUX, internetradio of streaming via bluetooth 5.0 met aptX™ – de MUSICSTATION heeft het allemaal en met alles erop en eraan. 6 speakers met Dynamore Ultra produceren een warme, gebalanceerde sound dat ook spraak en ASMR-geluiden perfect weergeeft. Met de slaaptimer kun je in slaap vallen en vervolgens de hele nacht doorslapen. Slaapwel!

Andere smart speakers van Teufel

Teufel Stereo M

TEUFEL
STEREO M

Naar product

Conclusie: Wat is ASMR? Gekraak, geritsel, gesis en een heleboel ontspanning

  • ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) duidt op een staat van grote ontspanning en kalmte.
  • Veel luisteraars ervaren een tintelend gevoel in hun hoofd, nek en rug wanneer zij bepaalde geluiden horen.
  • ASMR kan specifiek worden opgewekt door het bekijken van bepaalde internetvideo’s.
  • Sinds 2010 is er een grote online community ontstaan rond ontspannen tintelingen.
  • Tot nu toe is er geen wetenschappelijk aanvaarde verklaring voor ASMR.

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Nieuwste artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.