ASMR - hulp bij slaapstoornis

Wat is ASMR of: beter in slaap vallen met klanken

Hoe belangrijk een gezonde nachtrust is, weet eigenlijk iedereen wel. Maar wat als je lijdt onder slaapstoornissen? Je verkeert overigens in goed gezelschap, want maar liefst twintig tot dertig procent van de Nederlandse bevolking heeft last van slaapproblemen. Opvallend is dat dit op het platteland net zoveel en vaak voorkomt als in de stad, waar geluidsoverlast toch vaak een storende factor kan zijn.

Muziek, klanktherapie en luisterboeken dragen vaak bij tot een beter slaappatroon maar sinds kort is er op internet een nieuw fenomeen gesignaleerd: ASMR video’s en tracks. Een nog vrij onbekend slaapmiddel. Laten we op onderzoek gaan.

Wat is ASMR?

De trend is nog zo nieuw, dat er nog geen Nederlandse term voor is. Ook de studie naar dit fenomeen staat nog in de kinderschoenen. De afkorting ASMR staat voor „Autonomous Sensory Meridian Response“, vaak ook wel ‘braingasm’ genoemd.

Dit kriebelen of tintelen wordt getriggerd door knisperende of tikkende geluidjes en stemmen. Luisteraars die er al ervaring mee hebben, zeggen dat je er in een volledig ontspannen toestand door raakt. Het is een manier om weer energie bij te tanken of het dient als slaapmiddeltje. Vaak begint het met een prettig kriebelen op de hoofdhuid, vergelijkbaar met het gevoel dat je van een massagespin krijgt. Van je hoofd kan het naar je schouders en zelfs je armen en/of benen overgaan – alsof je op een wolk van klanken zweeft.

Het YouTube kanaal GentleWhispering is al meer dan 275 miljoen keer aangeklikt (stand: januari 2017) Hier legt een van de meest succesvolle leden van de community ook uit wat ASMR is.

De video’s dienen als visuele achtergrond om ASMR te triggeren. Belangrijk is dat je als kijker een gevoel van intimiteit ervaart. ASMR-tists maken gebruik van de meest uiteenlopende hulpmiddelen om een geluid kracht bij te zetten. Dat kan variëren van een haarborstel, een kwastje dat zachtjes over een microfoon wordt geveegd tot potjes die worden opengedraaid en nagels die op een tafel tikken.

Het geheim ligt in ons brein

Rondom ASMR is een bruisende online community ontstaan – duizenden video’s zijn al miljoenen keren bekeken. Waar zoveel mensen enthousiast over zijn, kan toch geen verbeelding zijn, of wel? Een wetenschappelijke verklaring voor de werking van deze video’s is er nog niet. Het is dus nog niet bekend welke lichamelijke en psychische mechanismen ASMR veroorzaken. Bij gebrek aan wetenschappelijke bewijzen wordt het positieve effect vaak toegeschreven aan een complex samenspel tussen hersenen, geest en gehoor.

Wil je het een keertje uitproberen? Het kan zijn dat je er ongevoelig voor bent – niet iedereen reageert op de auditieve prikkels. Soms moet je meerdere video’s bekijken voordat je het kriebelen voor de eerste keer voelt. Of je reageert alleen op bepaalde geluiden of stemmen. Het is dus uitproberen, wat bij jou wel of niet werkt.

ASMR en de Teufel sleeptimer – voor een goede nachtrust

Teufel one is op tafel met böloemen
Ontspannen in slaap vallen met de sleeptimer op Teufel streaming speakers.

Alle Teufel smart speakers kun je met de sleeptimer zo inschakelen dat de ASMR-stream na 15, 30, 60 of 120 minuten automatisch stopt. Daarna gaat de speaker in standby modus. Perfect om in een ontspannen sluimertoestand te raken.

De sleeptimer heeft een bijzondere functie die de prettige sluimertoestand ten goede komt: 5 minuten voor afloop van de ingestelde tijd wordt het volume steeds zachter. Zo zak je steeds dieper weg om dan in een ontspannen slaap te vallen – zonder wakker te worden van muziek die nog aanstaat.
Probeer het!

We sluiten met de legendarische woorden van meneer de Uil af en zeggen” voor straks: lekker slapen en morgen gezond weer op.

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Gerelateerde artikelen

Blogger

Pascale Teufel