Schallplatten hören im Wohnzimmer

Vinylliefde: tips & tricks voor lp-lovers!

Voor de platenverzamelaars en degenen die het vinylvirus hebben, zijn de zwarte schijven alweer vele jaren cult. Wat vroeger de postzegelverzameling was, is vandaag de verzameling van vinyl. Geen wonder, want van tijd tot tijd is het gewoon lekker om uit de digitale wereld te stappen en in het analoge verleden te duiken. De PC uitschakelen, je wifi deactiveren en je smartphone in de vliegmodus zetten – het beluisteren van oude grammofoonplaten wekt niet alleen herinneringen uit het verleden op, maar je ontsnapt ook uit het hectisch dagelijks leven.

Ook wij dragen al lange tijd het vinylvirus in ons en hebben tips samengesteld voor het kopen van vinyl, het optimaal onderhouden en het opslaan van je platencollectie.

Vinyl kopen – de grote zoektocht naar die ene plaat!

In de grote steden hoef je niet lang te zoeken om een goed gevulde platenzaak te vinden. Je kunt vooronderzoek doen op het internet welke winkel gespecialiseerd is in welk muziekgenre. Als het gaat om de juiste aankoop zijn de meeste eigenaren graag bereid om advies te geven en delen vaak hun eigen muzieksmaak. Onze tip: Verbind de volgende stedentrip gewoon met een vinyl-shopping tour. We hebben een aantal leuke tips voor Rotterdam, Amsterdam en Tilburg. Hier kun je naar rariteiten zoeken, advies inwinnen en direct ter plaatse de kwaliteit controleren. Bovendien is die ene plaat vinden een veel toffer souvenir dan een want je meestal mee naar huis brengt. Als je wilt weten wat je nieuwe plaat waard is, vind je een speciale marktplaats voor platen op de Discogs pagina met veel informatie over zwart goud.

Vinylcollectie in de platenwinkel
Spitten door de bakken en je slag slaan.

Zeldzaamheden: deze platen zijn bijzonder waardevol

Of je nu een newbie of een vinyljunkie bent – het is de moeite waard om aandacht te besteden aan kwaliteit bij de aankoop van vintagestukken. Je kunt beter je vingers uit de buurt houden van vinyl met schimmel op de hoes, krassen op de plaat of andere tekenen van slijtage. Limted editions, gesigneerde platen, speciale edities zoals bootlegs, maar ook vinyls met een goed achtergrondverhaal zijn meestal echt goud waard. Sommige van de platen van Elvis Presley’s of The Beatles worden bijvoorbeeld als bijzonder begeerd beschouwd. Zou je dit geweten hebben? Het enige exemplaar van het album “Once Upon A Time in Shaolin” van de Wu-Tang clan is het duurste album ter wereld met een veilingprijs van 1,8 miljoen US dollar.

Vinylcollectie: het bewaren en onderhouden van vinyl

Op het ene moment ga je volledig op in je favoriete nummer en dan dat: op het hoogtepunt van het nummer maakt de plaat ineens een sprong en speelt eindeloos dezelfde loop. We weten niet waarom deze drop-out altijd gebeurt bij je favoriete nummer. Maar we hebben een aantal eerste hulp tips voor acute vinyl noodsituaties.

 • Om te voorkomen dat platen krom worden, dien je deze verticaal op te bergen en loodrecht in de kast of op de boekenplank te zetten.
 • Optimaal voor je waardevolle verzameling is het verstandig om deze droog, koel en niet in het directe zonlicht op te bergen.
 • Berg je platen altijd op met een binnenhoes, de cover kun je opslaan in een plastic hoes.
 • Een slipmat welke je op de platenspeler draaischijf plaatst, zorgt ervoor dat de plaat niet statisch wordt geladen.
 • Platen die onder het stof zitten, kun je eenvoudig schoonmaken met een koolharen borstel.
 • Een grotere schoonmaak werkt het beste met een mengsel van gedestilleerd water en een zacht reinigingsmiddel. Bevochtig de plata met een spuitfles of dompel hem onder in het waterbad. Veeg hem vervolgens droog af met een pluisvrije microvezeldoek in een draaiende beweging.
 • Heb je een megacollectie, dan kun je een lp-wasmachine aanschaffen.
 • Klinkt de plaat niet goed, dan kan het zijn dat er stof onder de naald zit. Haal het stof weg met een een naaldenreinigerborstel.
 • Vergeet niet je naald te vernieuwen, een versleten naald maakt je plaat kapot. Ook het gewicht van de toonarm heeft een invloed op je plaat.

Meer informatie over platenspelers vind je in de kleine platenspeler guide

De platenspelernaald op de vinyl plaat
De naald op de plaat creëert het geluid door in de groeven te bewegen.

Retrofeeling met platenspelers: tips voor het beste geluid

Het gekraak en de beperkte bandbreedte maakt de muziek op de plaat zo bijzonder. Dit retrogeluid hoort er gewoonweg bij. Toch wil je de beste kwaliteit uit je platen halen. Ook al ziet de oude platenspeler er zeker goed uit, moderne apparaten, de hoogwaardige pick-ups bieden het betere geluid. Ook in de Teufel-shop vind je een modern apparaat om je platen af te spelen. Onze TEAC TN-300 met riemaandrijving kan worden aangesloten op alle complete Teufel systemen. Je kunt deze handige platenspeler ook gebruiken om je oude vinylcollectie snel en eenvoudig te digitaliseren via de USB-poort.

Luidspreker naast de platenspeler
Een platenspeler met de Teufel Ultima 20, nu nog vinyl aanschaffen!

Naald op de plaat, volume opschroeven en genieten maar. Met een platenspeler en je vinylcollectie wordt muziek luisteren een echte relaxte bezigheid!

 

 

Nieuwste artikelen

 1. Paul Valk
  21. sep. 2019, 10:34

  Dank! Leuke en goede info over vinyl! Vraag me alleen af wanneer er een goede Teufel platenspeler op de markt komt (of heb ik iets gemist?) Met zoveel enthousiasme voor vinyl mag die toch niet ontbreken in het assortiment!

  • Jonathan
   23. sep. 2019, 10:28

   Beste Paul, bedankt voor je input. Teufel heeft nog geen eigen ontwikkelde platenspeler op de markt gebracht. Waarschijnlijk gaat dit ook niet komen aangezien de focus voornamelijk op audiosystemen ligt. Maar wie weet, mochten we naast audio ontwikkelingen tijd over hebben en een leuk project willen opstarten ;)

Schrijf een commentaar

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Blogger

Jonathan