#Toekomstmuziek: trends en innovaties van CES 2022

Na een jaar volledig digitale CES in 2021, kon één van ’s werelds grootste beurzen voor consumentenelektronica weer live en fysiek plaatsvinden. Vakbezoekers konden van 5 tot en met 7 januari nieuwe productinnovaties aanraken, uitproberen en direct beleven – maar dan wel in een light versie. Wegens de aanhoudende pandemische situatie werd de beurs op hybride basis georganiseerd. Naast het aanbod ter plaatse – onder strikte hygiëne- en veiligheidsvoorschriften – waren er ook tal van online-presentaties, lezingen en evenementen voor al wie niet naar Las Vegas kon of wilde afreizen. Ook wij hebben de city of gambling van een afstand gevolgd en een paar interessante nieuwe producten gezien.

Een deel live, een deel virtueel: CES als hybride beurs

De geplande combinatie van het aanbod ter plaatse met diverse online-evenementen, was een goed idee. Want nog kort voor de start van de Consumer Electronics Show 2022 hadden enkele grote namen afgezegd. Google, Intel, MSI en enkele anderen besloten hun presentaties alleen virtueel te houden. Toch vond de CES fysiek plaats, met meer dan 2.200 exposanten. Een aanzienlijk aantal, ook al waren het er voor de pandemie ongeveer 4.500. Volgens de organisatoren was er geen sprake van om de hele beurs af te blazen omdat met name de kleinere fabrikanten, afhankelijk zijn van het prominente podium en de geconcentreerde aandacht op de beurs. Daarnaast investeerden ze ook al veel tijd en geld in de voorbereidingen.

Naast de klassieke beursstanden voor vakbezoekers in Las Vegas konden alle deelnemers een groot aantal online-evenementen bijwonen met keynotes, presentaties en Q&A-sessies met de fabrikanten. Zoals gebruikelijk is het scala aan onderwerpen breed: net als in voorgaande jaren zijn innovaties rond smart housing, kunstmatige intelligentie en nog scherpere beeld- en tv-schermen nadrukkelijk aanwezig.

Twee mannen in de filmstudio op CES 2022
Tijdens CES 2022 werd veel inhoud ook online uitgezonden.

Alles smarter: intelligente productinnovaties op CES 2022

Al enkele jaren is smart home technologie een vaste waarde op CES. Ook dit jaar presenteerden de fabrikanten verschillende smart features: onder andere een bewakingscamera van Anker om aan je voordeur te plaatsen. Dankzij een naar beneden gerichte camera kan je hiermee een oogje houden op pakjes die voor je deur zijn achtergelaten. Ook een smart lamp van Sengled die herkent wanneer er iemand in de kamer is en die zelfs je hartslag kan meten. Het centrale idee hierachter is dat het een hulpmiddel kan bieden wanneer er iemand in een kamer gevallen is. Dat kan bijvoorbeeld interessant zijn voor mensen met oudere familieleden die alleen wonen.

Een beamer van Samsung beloofde veel leuke en handige functies. De Freestyle is gemakkelijk in gebruik en kan je door zijn cilindrische vorm zeer flexibel inzetten. De projector kan je vrij draaien en positioneren – het beeld is altijd recht uitgelijnd. Bijzonder clever: als de achtergrond niet wit is, past The Freestyle automatisch de kleuren aan. Bovendien fungeert hij als lamp en slimme speaker, kan hij het tv-beeld in een andere kamer spiegelen en je kan hem zelfs in een lamphouder veranderen zodat je verticaal naar beneden kan schijnen. Voor al deze extra functies en de grote flexibiliteit hoeven gebruikers maar een heel klein beetje in te leveren op het gebied van beeldkwaliteit.

Tip: Als je op zoek bent naar een krachtige beamer voor je home cinema, neem dan zeker een kijkje in de Teufel webshop – wij bieden BenQ beamers aan, zowel afzonderlijk als in handige bundels.

Passende accessoires van Teufel

Cinebar Pro

CINEBAR PRO

Naar product

Receiver Denon AVR X1600H DAB

Denon AVR-X1600H DAB

Naar product

HDMI kabel

Naar product

Gamers in beeld op de Consumer Electronics Show 2022

Gamers waren voor veel fabrikanten dé doelgroep op CES 2022. Razer presenteerde drie nieuwe high-end gaming laptops. AMD en Nvidia brachten dit jaar ray-tracing grafische kaarten mee, die voor één keer ook in het lagere prijssegment zitten en dus voor meer gamers betaalbaar zijn. Er was ook goed nieuws voor consolegamers: Sony presenteerde de tweede generatie VR-brillen en sense-controllers en gaf zijn aankondiging een extra toetje met een korte teaser van een exclusieve VR-titel met de populaire heldin Aloy: “Horizon: Call of the Mountain”.

Op het gebied van monitoren zien we de usual suspects groter, sneller en scherper terugkomen. Onder andere Acer, ASUS, LG en Samsung hebben krachtige modellen in hun portfolio. Fabrikant Samsung had ook een heel arsenaal aan monitoren meegenomen naar CES. Er is ook een speciaal model voor het toenemende aantal thuiswerkers, ook voor grafische ontwerpers en co. Deze laatsten kunnen zich verheugen op de S80PB, een scherm dat een bijzonder breed kleurenspectrum omvat, inhoud realistisch weergeeft en een mat, niet-verblindend oppervlak heeft.

De nieuwigheden voor het nieuwe jaar van Teufel

Man met de REAL BLUE NC koptelefoon
De nieuwe REAL BLUE NC geeft je ongelooflijk veel vrijheid.

Hoewel we niet op CES waren, hebben we ook enkele technische innovaties voor je om het nieuwe jaar goed te beginnen:

REAL BLUE NC: de voorganger was al een topper. Met deze opvolger doen we er nog een schepje bovenop. De REAL BLUE NC koptelefoon met actieve ruisonderdrukking maakt indruk met een allround verbetering en een heel speciale functie: de transparantiemodus. Die zorgt ervoor dat je, ondanks de uitstekende ruisonderdrukking, toch nog iets van je omgeving kunt horen als je dat wilt – bijvoorbeeld in het verkeer.

BOOMSTER: onze BOOMSTER zit ook in een nieuw jasje. Deze portable speaker kan zowat alles: bluetooth 5.0, DAB+ en heeft de mogelijkheid om twee BOOMSTER’s aan te sluiten om een stereosysteem te vormen. De akoestiek is nog preciezer: dankzij twee nieuwe passieve membranen heeft de BOOMSTER een strakke bas, waardoor de sound nog geweldiger klinkt dan bij zijn voorganger.

Meer koptelefoons van Teufel

Meer highlights van CES 2022

  • Daimler kwam naar CES om een record te breken, met de onthulling van de Mercedes Vision EQXX elektrische auto met een actieradius van meer dan 1.000 kilometer.
  • Acer introduceerde een Chromebook die is ontworpen in samenwerking met National Geographic en bijzonder duurzaam is geproduceerd – onder andere met zoveel mogelijk gerecyclede materialen.
  • Verschillende tv-fabrikanten, zoals Samsung, introduceerden een nieuwe generatie mini-leds – meer details vind je in ons artikel over CES 2021. De lichtpunten zijn nog beter op elkaar afgestemd en de achtergrondverlichting is verder geoptimaliseerd.
  • Premium tv-fabrikanten richten zich ook steeds meer op sound: Samsung en Panasonic introduceerden bijvoorbeeld nieuwe tv’s met Dolby Atmos sound.

Image 1: ©Consumer Technology Association. Bron : CES.

Gerelateerde artikelen

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Tim Teufel