Noise cancelling trends: de ruisonderdrukkende koptelefoon

#Toekomstmuziek: geluidsdempend materiaal dat licht- en luchtdoorlatend is, plus een bioscoop-revolutie in L.A.

Deze aflevering uit de serie Toekomstmuziek zit ook deze keer weer vol met meer of minder trendgevoelig nieuws. Van de herinterpretatie van een wandklok tot een misschien wel baanbrekend nieuw, lichtdoorlatend materiaal dat geluiden niet versterkt, maar dempt. Mits we dit willen. En dan werpen we ook nog een blik op Los Angeles waar THX een heel nieuw bioscoopformaat plant.

Een smarte klok met luidspreker en beamer

Smart speakers als Alexa, Google Assistent & the likes vind je al in veel huiskamers. Hier spelen ze op commando muziek af, zorgen ze ervoor dat pizza thuis bezorgd wordt, lezen verhaaltjes voor het slapengaan voor en nog veel meer. Daar komt nu een smarte klok met voice control bij van de bekende designerin Daeun Young.  Qua design lijkt COZY op een klok met een abstract berglandschap.

Alle beeldrechten: yankodesign.com
Alle beeldrechten: yankodesign.com

COZY is voice assistant, speaker en beamer in één, maar laat natuurlijk ook zien hoe laat het is. Om alle functies van COZY te kunnen gebruiken, heb je de COZY app nodig. Hiermee kun je een relaxte playlist afspelen bij je zondagse brunch, naar het weerbericht luisteren om ‘ochtends een passende outfit te kiezen, of al je afspraken van die dag op je muur te projecteren. De geïntegreerde beamer kan op korte afstand meteen naast de klok een beeld projecteren en 180 graden om z’n eigen as draaien. COZY leest dus niet alleen het weerbericht voor maar kan het ook op je muur projecteren. Of en wanneer COZY beschikbaar zal zijn, is op dit moment nog niet bekend.

Ook voor aan je muur

CINEBAR LUX

Naar product

Wandbeugel

Naar product

CONSONO 35 – 5.1

Naar product

Geluidsabsorberend en toch lucht- en lichtdoorlatend: het kan!

Wetenschappers van de Boston University hebben iets grandioos uitgevonden: een akoestisch metamateriaal dat geluiden (bijna) volledig kan afschermen, super licht is en nog luchtdoorlatend ook. Hoe is dat in vredesnaam mogelijk?

Akoestisch metamateriaal voor het blokkeren van geluid
Akoestisch metamateriaal ontwikkeld door wetenschappers van de Boston University – gemaakt om geluid te blokkeren, geprint met een 3D-printer.

Aan de hand van wiskundige berekeningen ontwikkelden de wetenschappers een spiraalvorm, die de geluidsgolven van bepaalde tonen volledig reflecteert. Met een 3D-printer maakten ze op basis van hun berekeningen een ring die ze in een pvc buis stopten. De buis wordt niet geblokkeerd door de ring: door de opening kan wel lucht circuleren en ook het licht kan er binnendringen, maar geluid kan er niet uit. Om dit te bewijzen, lieten de wetenschappers een luidspreker aan het ene uiteinde van de buis fors geluid produceren– aan de andere kant van de buis bleef het nagenoeg stil. Het akoestische metamateriaal kan weliswaar “slechts” 94 procent van de geluiden tegenhouden, maar dat is genoeg voor het menselijk oor om niets te horen.

Een dergelijk materiaal biedt veel mogelijkheden: geluidsisolerende muren hoeven niet massief gebouwd te zijn, maar kunnen een luchtige, meer open structuur hebben. Storende geluiden van machines, of kantoorgeluiden kunnen hiermee effectief worden onderdrukt. Volgens de wetenschappers is het mogelijk voor ieder type van geluid de vorm te berekenen die dit geluid kan blokkeren. Denk aan de vele mogelijkheden die dit met zich meebrengt – spannend.

THX Ultimate Cinema: de nieuwe sound in de bioscoop

Vorig jaar al groots aangekondigd en nu staat het dan ook echt te gebeuren! THX en Cinionic gaan samenwerken om met THX Ultimate Cinema een nieuwe bioscoopformaat te realiseren. Hiermee willen ze concureren met andere Premium Large Format merken (PLF) als IMAX en Dolby Cinema.

Beeldrechten: THX.com

Hollywood icoon George Lucas, je weet wel de regisseur van Star Wars, lanceerde het THX-formaat in 1983. THX-staat sindsdien garant voor de beste geluids- en beeldkwaliteit. Nadat het de laatste jaren vrij stil rondom THX geworden is, kondigt het ondernemen nu een allround en meeslepende bioscoopervaring aan, die waarschijnlijk opnieuw toonaangevend zal zijn.

De samenwerking met Cinionic, een joint venture waar ook Barco, een aanbieder van krachtige Dual-laser systemen, deel van uitmaakt, moet een scherp beeld in 4K-resolutie met stralende kleuren en sterke contrasten garanderen. Op een gigantisch scherm uiteraard. Op het gebied van sound wil THX het 7.1 geluid overtreffen. Details zijn er nog niet, maar het lijkt verdacht veel op Dolby Atmos als je het ons vraagt. Met comfortabele stoelen, een aangename verlichting en meer moet de bioscoopervaring van filmfans dan compleet zijn.

In de loop van het jaar zullen we het fijne ervan te weten komen, want dan is de opening van de eerste THX Ultimate Cinema in het Regency Westwood Village Theatre in Los Angeles gepland. We zijn reuze benieuwd of het daadwerkelijk baanbrekend zal worden.

Teufel kan THX

Teufel Cinebar 52 THX met THX-logo op de voorkant
Die Cinebar 52 THX van Teufel met het begeerde THX-certificaat voor een top geluid

THX is een certificaat dat audiofielen de garantie biedt dat de sound ook zo klinkt als de artiest of prdoucer hem heeft bedoeld. Teufel heeft een aantal systemen met deze licentie:

  • ▶De Cinebar 52 THX is een krachtige soundbar voor liehebbers van surround sound die geen 5.1 home cinema set in hun huiskamer kunnen of willen zetten.
  • ▶Wel genoeg ruimte in je woonkamer voor een home cinema set? Met System 4 THX haal je een vette surround set in huis met een natuurgetrouwe sound en robuuste look.
  • ▶Het onderste uit de kan? Ook dat hebben we in huis. System 8 THX Ultra 2 5.1-set Cinema is geconcipeerd volgens de THX Ultra 2-standaard en ontstijgt daarmee eigenlijk het thuisbioscoop-formaat.

Nog meer home cinema sound van Teufel

ULTIMA 40 ACTIVE

Naar product

#Toekomstmuziek samengevat

  • Met COZY, een mix van klok, beamer en kunstobject is er een nieuw smart device dat ons de tijd, het laatste nieuws en onze dagdeling meedeelt.
  • Het nieuwe akoestische metamateriaal dat geluid bijna volledig blokkeren kan, zonder lucht en licht af te schermen, biedt oneindig veel toepassingsmogelijkheden.
  • THX Ultimate Cinema belooft volgens THX een geheel nieuwe en allesomvattende bioscoopervaring. Met een scherp beeld en een mega sound wordt het een serieuze concurrent van IMAX en andere PLF-merken.

Beeld 1: © Cydney Scott. Bron: Boston University Research

Gerelateerde artikelen

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Pascale Teufel