The 2019 CES logo

#Toekomstmuziek – de CES 2019

Januari is de maand van de CES. De belangrijkste techbeurs ter wereld in Las Vegas geeft een goed inzicht in welke belangrijke technologieëen ons te wachten staan. Voor onze reeks #toekomstmuziek nemen we een kijkje bij de deelnemers in het bereik audio en home entertainment.

Een flinterdunne, oprolbare televisie – tv-technologie op de CES 2019

Een van de meest spectaculaire productpresentaties op de CES van dit jaar komt van LG. De Zuid-Koreaanse technologiegroep heeft een 4K OLED-televisie geïntroduceerd die zich laat oprollen in behuizing. De display verdwijnt hierdoor volledig. Dit is mogelijk dankzij een ultradun en flexibel OLED-paneel. De tv ondersteunt drie modi:

 1. Als de OLED-televisie volledig uitgerold is, meet hij maar liefst 65 inch (16:9-formaat) en beschikt hij over alle functies die je vandaag de dag van high-end apparaten mag verwachten.
 2. Het tv-scherm kun je tot 20 cm inrollen. Deze modus is vooral bedoeld voor het weergeven van berichten, foto’s of informatie over afgespeelde muziek.
 3. Volledig opgerold is alleen de minimalistische behuizing te zien. Maar ook dan heeft hij nog een functie: in de behuizing is namelijk een 4.1-luidsprekersysteem geïntegreerd, dat onder andere ook Dolby Atmos kan ondersteunen.

Bij de LG tv gaat het niet om een innovatieve studie maar een product dat al zo goed als klaar is om gelanceerd te worden. De verwachting is dan ook dat het in 2019 op de markt komt.

Andere highlights in het home cinema segment zijn de 8K-resolutie en de concurrentie tussen verschillende beeldschermtechnologieën. LG gebruikt OLED, Samsung de net iets andere QLED. Samsung heeft daarnaast ook nog een nieuwe displaytechnologie in de vorm van een microled geïntroduceerd – vooral interessant voor reuzenschermen van 70 inch en meer.
Hoewel de 8K-televisie een feit is, zal het toch nog zijn tijd duren voordat we hem met z’n allen gaan kopen; 4K-films en programma’s zijn immers ook nog steeds eerder uitzondering dan de regel.

Audiotechnologieën op CES 2019

Baanbrekende innovaties op het gebied van audio zijn er maar zelden op de CES. Meestal gaat het om een verdieping en verdere ontwikkeling van bestaande technologieën. Dit jaar draait het opnieuw om voice control en streamingtechnologieën. Opmerkelijk in dit opzicht is het gebruik van aptX-HD. Ter herinnering: aptX is een bluetooth codec die aanzienlijk hogere overdrachtsnelheden mogelijk maakt dan een reguliere bluetooth stream. aptX-HD gaat een stap verder en streamt hoge resolutie audioformaten (24 bit/48 kHz).

Opvallend dit jaar: platenspelers met bluetooth-functie. Een feature dat Teufel met de TEAC platenspelers al een tijd aanbiedt. Ook een vermelding waard is de langere levensduur van batterijen van volledig draadloze in-ears. Tot voor kort gold dat de speelduur hiervan nog niet optimaal was. Op de CES werden nu eerste modellen gepresenteerd met een speelduur die in het 2-cijferige bereik ligt.

Overzicht van verdere innovaties op de CES 2019

  • ✔ De nieuwste mobiele standaard 5G wordt (langzaamaan) ook een thema voor de consument. Samsung presenteerde een 5G prototype smartphone. Het zal echter nog wel een jaar of 2 duren voordat 5G in Nederland verkrijgbaar is.
  • ✔ De wifi-standaard is ook aan het verbeteren. De opvolger van de huidige wifi-ac standaard is de wifi-ax. De eerste ax-routers zijn dit jaar op de CES 2019 te zien. Ook bij deze modellen wordt gebruik gemaakt van wifi-mesh.
  • ✔ Mui heeft een houten touchdisplay geïntroduceerd. Dat klinkt misschien als een uitvinding waar we niet op staan te wachten. Maar zo absurd is het dan toch ook weer niet. De display wordt onder andere gebruikt om elektronische en huishoudelijke apparaten mee te bedienen, het weerbericht te laten zien en om (spraak)berichten te ontvangen of te verzenden.

 • ✔ Op de CES 2019 wemelt het van de apparaten met geïntegreerde taalassistenten. De makers van Numi 2.0 hebben de voicecontrol-trend op de spits gedreven met een “Smart Toilet”, waarin Amazon Alexa is geïntegreerd. Het toilet is verder uitgerust met speakers, een wc-brilverwarming en sfeerverlichting. Deze absolute must-have is verkrijgbaar voor het luttele bedrag van $7.000.

Innovatieve sound van Teufel

De wasserdichte speaker ROCKSTER GO.
De ROCKSTER GO staat z’n mannetje in een luide omgeving en met IPX7 ist hij nog waterdicht ook.
 • Ultima 40: stereo-systemen zijn nog steed niet in ongebruik geraakt. De Ultima 40 bewijst dit indrukwekkender dan ooit na de update van 2018. Qua geluidskwaliteit is het 3-kanaals systeem met nieuwe faseplug in de tweeter een echt highlight. De matte finish, verschillende hoogglans elementen en een messingkleurige midrange conus zorgen voor een onmiskenbare, eigentijdse uitstraling.
 • ROCKSTER GO: wie voor een stoerdere en compactere look gaat, maar toch van goed geluid wil genieten, is er de ROCKSTER GO. De kleine bluetooth luidspreker is waterdicht (gecertificeerd volgens IPX7!) en shockproof dankzij de stootvaste en rubberen behuizing. Om een goedklinkende stream te kunnen garanderen, maakt de GO gebruik van bluetooth aptX. Een behoorlijk uithoudingsvermogen heeft de GO sowieso: de batterij houdt het maar liefst zeven uur lang vol.

De hoogtepunten van CES 2019 in een notendop

 • LG presenteerde een novum met een oprolbaar OLED televisie.
 • Andere belangrijke tv-technologieën zijn OLED, QLED en 8K.
 • In de audiosector ligt de focus meer op verdere ontwikkelingen dan op innovaties, denk aan bluetooth aptX-HD.
 • Een van de curiositeiten gezien op de CES 2019, is een houten touchdisplay.
Luchtopname van een van de hallen op de CES 2019.
De enorme aandrang op de eerste dag van de CES 2019

Titelbeeld: ©CES

Gerelateerde artikelen

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Pascale Teufel