Subwoofer plaatsen: tips voor de perfecte plek

We snappen maar al te goed dat je je nieuwe home cinema systeem meteen wilt uitpakken en uitproberen. Maar voordat je met de setup begint, moet je goed nadenken over waar je de speakers en de subwoofer wilt gaan neerzetten. Want staan ze goed, dan klinkt je surround set nog beter. In dit artikel gaan we in op de juiste subwoofer positie. In de meegeleverde handleiding staat natuurlijk ook het een of ander, maar omdat iedere ruimte anders is, hebben we hier nog een paar extra tips voor je.

Setup: van stereo naar surround

Luidsprekers voor het rearbereik zorgen voor een kwalitatief hoogwaardige surround sound – maar alleen dan wanneer je ze juist plaatst. De subwoofer heeft aan de achterkant van de receiver meestal een eigen uitgang, die meestal als sub out gekenmerkt is. We raden je aan om een plan te maken waar je de speakers en de subwoofer wilt neerzetten, voordat je met de setup beging. Een paar dingen zijn hier belangrijk.

Subwoofer T 10
Subwoofer T 10
  • Mono subwoofer US 2106/1 SW: gebundelde kracht met veel bas. Ondanks zijn compacte afmetingen is de sound enorm. Met een overgangsfrequentie van 43 Hz (-3 dB) uen een maximaal volume van 106 dB levert hij een behoorlijke prestatie.
  • Flatsubwoofer T 4000: het platte design biedt veel mogelijkheden om de subwoofer onopvallend in je woonkamer te plaatsen. Maar hij heeft meer dan een goede look, want hij heeft ook een indrukwekkend vermogen van 250 Watt. Hij levert een diep, meesterlijk laag met een grensfrequentie van 35 Hz (-3 dB).

Is de subwoofer positie van invloed op de sound?

Onder home cinema- en subwooferbezitters is op een gegeven moment de mening ontstaan dat de bas niet echt beïnvloed wordt door de subwoofer positie. Links, rechts, voor, achter – doet het er echt toe waar de sub staat?

Hmm… zo simpel is het nog niet. Eigenlijk is de subwoofer akoestisch niet aan de andere speakers van je home cinema set gebonden. Hij kan dus feitelijk gewoon ergens staan, maar moet doorgaans wel met een kabel aan de sub out van je receiver gekoppeld zijn. In de meeste handleidingen lees je dat de subwoofer in het midden tussen de linker- of rechter frontspeaker en de centerspeaker dient te staan. Als dit de t de subwoofer daar moet staan en niet onder de bank.  En dat klopt, want alternatieve opstellingen kunnen ervoor zorgen dat de subwoofer onaangenaam gaat dreunt of bromt of dat de bas in de gehele surround sound verloren gaat.

Daarom zeggen we: wanneer je de mogelijkheid hebt om de subwoofer zo te plaatsen? Doe het! Kan het niet, dan moet je niet niet lukraak iets gaan uitproberen, maar bepaalde plekken overslaan en de tips lezen die we je nu nog verklappen.

Ook interessant

Cinebar Pro

CINEBAR PRO

Naar product

ULTIMA 40 “5.1” (Mk2)

Naar Ultima 40 5.1

CINEBAR 11

Naar product

Ongeschikte plekken voor je sub

Omdat subwoofers niet bepaald klein zijn, landt hij bij de meeste mensen vaak ergens onopvallend in een hoekje. Don’t do it. De geluidskwaliteit wordt er niet beter op. Hier komt waarom.

Het menselijke oor is niet in staat om de herkomst van de bassfrequenties precies te lokaliseren. Theoretisch kun je de suwoofer gewoon ergens neerzetten waar hij de ruimte zal vullen met basklanken. Maar in de praktijk moet je de akoestiek van de ruimte en de overige speakers ook laten meetellen. Hoeken of een plaatsing tegen de muur zijn dus geen goede opties. De geluidsgolven van de subwoofer zijn namelijk kegelvormig en die botsen hier op een hindernis en worden meteen weerkaatst. Hetzelfde, maar in een mindere mate, gebeurt wanneer je de bas te dicht tegen de muur aanzet.

Het natuurkundige pricipe dat hieraan ten grondslag ligt, is dat van de zogenaamde “kamermodi”. Iedere ruimte heeft natuurlijke frequenties die bepaald worden door de afmetingen van de ruimte. Deze natuurlijke frequenties zijn frequenties die een voorwerp aanneemt wanneer hij in trilling wordt gebracht. Ze beïnvloeden de perceptie van van auditieve indrukken, afhankelijk van de statische kenmerken van de geluidsbron, de positie van de luisteraar en de omgeving. Ze kunnen ervoor zorgen dat de bas enorm dreunt of niet te horen is omdat de geluidsgolven elkaar opheffen.

Het probleem van kamermodi is dan ook de reden dat je in handleidingen leest dat de optimale positie van de subwoofer niet alleen precies tussen twee speakers is, maar ook dat hij op een kwart tot een vijfde van de ruimte dient te staan. Dat klopt helemaal wanneer de hele setup gecentreerd in het midden staat. De geluidsgolven raken bij deze opstelling op verschillende momenten de muren waardoor de reflectie nauwelijks van invloed is op het luisterplezier. Wil je weten wat de beste opstelling is voor je andere speakers, lees dan dit artikel.

Teufel Cinebar 52 soundbar
Ook het geluidsbeeld van een soundbar is het samenspel tussen soundbar en subwoofer

Teufel subwoofers

T 10 subwoofer

Naar product

T 8 subwoofer

Naar product

Flatsubwoofer T 4000

Naar product

Subwoofers plaaten is een secuur werkje

Heb je onze tips uitgevoerd, maar ben je nog niet tevreden over het resultaat, dan zijn er nog meer tests. We zeiden al dat je een subwoofer in de meeste woonkamers niet op z’n ideale plek kunt neerzetten, maar met onderstaande methodes en tips haal je misschien toch nog meer uit de sound van je subwoofer:

  • kruipmethode: de subwoofer staat op de plek waar jij later zit en luistert. Zet dan muziek met een doorgaande bas op. Nu kruip je rond door je kamer en gaat op zoek naar de plaats waar de bas het beste klinkt. Zet hier nu je subwoofer neer.  Zogezien heb je dan op de luisterpositie de beste sound. Dit lukt bijna altijd.
  • verschillende plaatsen uitproberen: dit is eigenlijk niets anders dan de subwoofer op iedere plek uit te proberen waar je hem later zou kunnen neerzetten. En waar hi dan het beste klinkt zet je hem neer. Let er wel op dat je telkens hetzelfde songfregment draait.
  • twee subwoofers: je kunt ook twee subwoofers neerzetten; op deze manier controleer je geluidsgolven beter. Het is niet de bedoeling dat je meer bas hebt, maar wel dat de bas meer in overeenstemming is met de kamer (altahns in theorie).

Een laatste tip: heb je buren, wees dan zo lief en leg styropor of een ander geluidsdempend materiaal onder de subwoofer, zodat de bas niet tot hun doordreunt.

Conclusie: de perfecte opstelling voor subwoofers

  • De optimale positie verbetert de baskwaliteit.
  • Optimaal is de plek tussen center- en frontspeaker rechts/links.
  • De subwoofer klinkt niet goed wanneer hij in een hoek of dicht tegen de muur aan staat.
  • Om het beste uit je subwoofer te halen is het goed om hem op verschillende plekken te testen.

Merken

Merken

Merken

Gerelateerde artikelen

Blogger

Pascale Teufel