Soundbar of soundbase – wat is het verschil?

De soundbar is nu al een paar jaar op de markt – dit audiosysteem biedt een compacte oplossing waarmee je het geluid van je tv flink kunt upgraden zonder dat je meteen een complete home cinema set hoeft aan te schaffen.
Soundbars zijn lange, smalle luidsprekers voor onder of boven je tv. Vaak wordt de soundbar vergezeld door een subwoofer voor een sterkere basperformance – dit is vaak ook nodig omdat de smalle behuizing van de sounddeck niet genoeg ruimte heeft voor een versterkermodule. Deze smalle behuizing maakt het anderzijds wel weer mogelijk om de soundbar aan de muur te bevestigen.

Met speciaal hiervoor verkrijgbare wandbeugels kun je alles bij elkaar ophangen. De high-end tv & speaker beugel van Teufel is geschikt voor een televisie en tot 3 speakers.

Net als soundbar is de soundbase ook een op zich staande speakereenheid. Het design is vaak minder breed maar dieper, zodat je – heel handig – de televisie er bovenop kunt zetten. De grotere constructie heeft bovendien genoeg plaats voor de drivers, de elektronica voor de versterker en een downfire subwoofer. Nog een stuk compacter dan een soundbar met subwoofer dus.

Soundbar CINEBAR PRO
CINEBAR PRO, krachtige soundbar met veel technische snufjes.

Soundbars van Teufel

Teufel heeft niet alleen een uitgebreid aanbod soundbars maar we waren zelfs de allereerste  audiofabrikant die een soundbar met THX-licentie op de markt hebben gebracht. Deze toevoeging maakt de soundbar een nog volwaardiger audiosystemen.

Nieuw in het programma is de stijlvolle en veelzijdige Cinebar Trios. De soundbar heeft een heus centerkanaal en de mogelijkheid om hem met rearspeakers tot 3.1 systeem uit te breiden.

Teufel heeft ook voor de kleine beurs een goed klinkende soundbar in het assortiment. De Cinebar 11 heeft een draadloze subwoofer voor een flexibele opstelling in zelfs de kleinste ruimtes.

Met de Teufel Soundbar Streaming biedt Teufel ook een wifi soundbar aan – een soundsysteem dat de wereld van muziekstreaming en tv-geluid op een geslaagde manier met elkaar verbindt.

Wie op zoek is naar een kleine soundbar voor bij zijn laptop, computer, tablet of smartphone die kan kiezen voor een compacte en portable soundbar als de BAMSTER en BAMSTER PRO. Met praktische bluetoothfunctie en lange speelduur zodat je hem overal in huis, maar ook onderweg kunt gebruiken.

Teufel’s eerste soundbase – de CINEDECK

Technik im Inneren des Sounddecks Cinedeck
CINEDECK, de soundplate van Teufel

Met de CINEDECK  hebben we een eerste stap gezet in een nieuwe richting: het soundbase segment. De meeste sounddecks en soundbases bieden een incompleet pakket. De nadruk ligt veelal op de features of op de high end sound. Een soundbar die zowel het een als het ander biedt, bleek tot de komst van de CINEDECK maar moeilijk te vinden. Twee downfire subwoofers en zes midrange drivers maken gebruik van de Teufel DPU-techniek om een nog betere sound te produceren. Verder is de CINEDECK met een aardig rijtje technologieën als Dolby Digital, Dolby Pro Logic, Dolby Pro Logic II, DTS uitgerust. De verschillende aansluitingen – 1 x HDMI in, 1 x HDMI out, 3D support, CEC en ARC maakt het aansluiten van andere apparatuur een kinderspel.

De omvangrijke functies plus de hoogwaardige sound zorgen ervoor dat de soundbar en soundbase tot een echte concurrent van het reguliere home cinema systeem zijn geworden.

Soundbase of soundbar? De belangrijkste eigenschappen op een rijtje

SoundbarSoundbase
Geen kabels/speakers verspreid door de woonkamer Geen kabels/speakers verspreid door de woonkamer (geen subwoofer, en dus nog minder dan bij soundbar)
Wandbevestiging mogelijkKan als basis onder tv staan
Extra subwoofer voor meer basperformanceLinks en recht ingebouwde speakers voor een bredere afstraling
Geen extra AV-receiver nodigGeen extra AV-receiver nodig
Voordeliger dan een 5.1 home cinema systeemVoordeliger dan een 5.1 home cinema systeem
Perfect voor kleinere ruimtesPerfect voor kleinere ruimtes

Must haves

Zoals je ziet in het bovenstaande overzicht zijn de voordelen niet noemenswaardig anders. Het is dan ook eerder een kwestie van smaak en hoe het audiosysteem zich in het woonkamerconcept laat integreren.
Wel vinden we dat beide apparaten bepaalde functies dienen te hebben:

 • HDMI ARC (Audio Return Channel) – dit zorgt ervoor dat het geluid altijd via de soundbar wordt weergegeven, ongeacht het bronapparaat (bijv. tv, gaming console of blu-ray speler)
 • Drivers voor zowel tweeter, midrange drivers en bass drivers
 • Cinch-ingangen voor smartphones of MP3-spelers
 • Digitale ingangen voor tv en gaming consoles

Nice to haves

 • Virtual sound technologieën als Dolby Virtual Speaker of Sonic Emotion
 • Subwoofer met draadloze connectie – maakt een flexibele opstelling mogelijk
 • HDMI CEC om het apparaat met de afstandsbediening te bedienen
 • Bluetooth om smartphones en tablets te kunnen koppelen
 • Streamingoptie (via wifi)

Passende producten bij dit thema:

CINEBAR ULTIMA

Naar product

Merken

Gerelateerde artikelen

 1. Josh
  26. nov. 2020, 14:23

  Hi,
  Afgelopen week een CineDeck aangeschaft en deze bevalt prima. Nu wil ik graag een review schrijven maar kan niet vinden waar dat kan. En ik ben het met Erik eens, kom zelf uit Breda en een Teufel winkel hier zal te gek zijn.

  Josh

  • Jonathan
   17. dec. 2020, 12:18

   Hi Josh, bedankt voor je bericht en leuk om te horen dat je tevreden bent. Een review kun je makkelijk achterlaten via https://www.trustpilot.com/review/teufelaudio.nl . Als we uit deze lastige periode zijn gaan we kijken naar mooie plannen om een store in Nederland te openen ;-)

 2. Erik van Keulen
  12. nov. 2017, 9:56

  Jammer dat er geen winkel meer is in Amsterdam
  Had graag willen horen wat teufel te bieden heeft
  En vriend van mij heeft een soundbar klinkt perfect en woont in Den bosch
  Wordt dan toch tijd dat er een nieuwe winkel komt in vught waar ik woon mooie locatie
  Graag een reactie terug
  Mvg Erik vanKeulen

  • Pascale Teufel
   13. nov. 2017, 12:02

   Hi Erik,
   Op dit moment hebben we nog geen nieuwe store gepland in Vught of omgeving. Het is echter zo dat je jouw favoriete speakers probleemloos kunt bestellen en thuis 8 weken lang uitgebreid kunt proefluisteren.
   Bevallen de speakers niet, dan stuur je ze gewoon weer terug en wij retourneren je geld.

   Groeten uit Berlijn

Blogger

Pascale Teufel