Oscars 2020

The Oscars: Hollywoods nacht der trofeeën

Ieder jaar kijken filmfans vol verwachting uit naar de Oscar-uitreikingen. Op 9 februari is het weer zover: de beste films en filmmakers krijgen de begeerde prijs. We hebben de shortlist bekeken en stellen jullie onze favorieten voor. Ook kijken we naar de geschiedenis van de Oscars en het selectieproces.

„The Oscar goes to …”: wie bepaalt de winnaars?

De winnaars van de Oscars zijn bij iedereen bekend. Hun films vullen hele bioscoopzalen en de media schrijft er van te voren uitgebreid over. Maar wie beslist er nu eigenlijk wie er een Oscar gaat krijgen en wie niet? Een paar feiten over het selectieproces zorgen voor duidelijkheid:

 • De Oscars worden uitgereikt door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS).
 • De jury bestaat uit 8.000 ereleden van de AMPAS, ieder voor zich is in de filmbranche werkzaam.
 • De namen van de 8.000 leden blijven geheim.
 • Alleen films die het jaar ervoor in een US-bioscoop te zien waren, komen in aanmerking.
 • De jury reikt prijzen uit in 24 categorieën; daarvan zijn de prijzen voor de “beste acteur”, “beste actrice”, “beste regisseur” en “beste film” het meest begeerd.
 • Goedgekeurde films doorlopen eerst een voorselectie, waarbij de juryleden voor iedere categorie 10 favorieten bepalen.
 • De voorstellen met de meeste stemmen landen op de nominatielijst (10 voor de beste film, 5 voor iedere andere categorie)
 • De genomineerden die op het einde de meeste stemmen hebben gekregen, winnen een Oscar.

De Oscar-uitreiking is een van de belangrijkste events van de inernationale filmindustrie. Maar is de Oscar ook echt de belangrijkste filmprijs ter wereld. Dit is iets wat de gemoederen al een paar jaar bezig houdt. De dominante positie van de Amerikaanse winnaars is te danken aan de selectiecriteria van de Academy, maar ook aan het enorm grote succes van de Amerikaanse filmindustrie. Het aantal buitenlandse films dat in Amerikaanse bioscopen te zien zijn, is beduidend kleiner. Veel critici vergeten dat de prijs eigenlijk altijd al een product van Hollywood was en niet zo zeer de diversiteit van de internationale producties weerspiegelt. Toch worden de Oscar winnaars overal ter wereld groots gevierd.

Maar waar critici wel gelijk in hebben: het komt veel minder vaak voor dat films van vrouwen in de prijzen vallen en de meeste genomineerden zijn blank. Maar dit is een probleem dat we ook bij Europese filmfestivals terugzien. Ook is het een groot geheim hoe de jury wordt samengesteld.
Met campagnes als “Oscars-SoWhite” & “Oscars-SoMale” hebben enkele beroemdheden hun ongenoegen geuit over het gebrek aan diversiteit in de beslissingen van de jury wat tot een belangrijk debat heeft geleid. Of dit ook vruchten zal afwerpen, valt nog te bezien.

Bas in de woonkamer

DEFINION 3 – 5.1

Naar product

LT 4 – set L

Naar product

THEATER 500 5.1

Naar THEATER 500


Terugblikken op de Oscar-uitreikingen

Kijken we terug op de geschiedenis van de Oscar, dan zien we dat het filmgala pas geleidelijk aan succesvol is geworden.
Het hoofd van de beroemde Metro Goldwyn Mayer Studio, Louis B. Mayer, nam in 1927 het initiatief tot de oprichting van de Acadamy. Het doel was om de interesses van alle filmmakers te vertegenwoordigen. Maar na de stijgende productiekosten en dalende bioscoopbezoekers maakte Mayer zich grote zorgen over de toekomst van de Amerikaanse filmindustrie. Wat was er dan ook logischer dan een filmprijs in het leven te roepen die het imago van Hollywood moest redden met de Crème de la Crème van de filmbranche. Maar de eerste Oscar-uitreiking op 12 februari 1929 vond plaats voor een geselecteerd publiek en kreeg daardoor geen media aandacht. Dat was ook niet echt een wonder, want de winnaars stonden al een week van te voren vast. Het jaar erop werd het evenement uitgezonden door het medium van toen: de radio.

Sinds 1941 maakt de Academy de winnaars pas bekend op de avond zelf, met veel spotlights en een groot galafeest. Hierdoor groeide de populariteit van het event enorm hard. Gissen wie een Oscar zou krijgen en wie niet werd een volkssport. Tien jaar later konden filmfans eindelijk ook live via televisie meekijken wie het gouden beeldje in ontvangst mocht nemen – de Oscars waren vanaf die dag het hoogtepunt van het jaar.
In 1994 presenteerde Whoopi Goldberg als eerste vrouwelijke presentator het gala en zorgde met veel elan voor meer entertainment. 2019 was het eerste jaar dat de Acadamy het gala zonder showmaster uitzond, maar wel nog met het bekende muzikale programma.

De Oscars van 2020: de genomineerden uit de topcategorieën

In de race om de Oscar voor de allerbelangrijkste categorie de “Beste Film” gaat het dit jaar tussen oude meesters van de auteurscinema, zoals Martin Scorsese en Quentin Tarantino an de ene kant en de superheldenregisseur Todd Phillips en de nieuwkomer Greta Gerwig aan de andere kant. Parasite is de enige buitenlandse film nog een kansje maakt. Maar hoe dan ook: voor Bong Joon-ho, de lieveling van Cannes en de regisseur van deze bezienswaardige mix van comedy, maatschappijkritiek en familiedrama, is dit de nominatie een grote eer. Gerwig’s Little Women zal waarschijnlijk zonder prijs naar huis gaan.

Toch blijft het spannend: het is een nek-aan-nekrace tussen meerdere films. Met ieder tien nominaties zijn de kansen voor Tarantino’s retro werk Once Upon a Time… in Hollywood en Scorsese’s maffia thriller The Irishman extreem goed. Ook de duistere Batman-bewerking Joker is een grote favoriet. De psychologische thriller is in elf categorieën genomineerd en maakt kans op diverse prijzen. Nadat James Bond regisseur Sam Mendes met z’n oorlogsfilm 1917 al de Golden Globes won, lijkt er nu zelfs een vierde film mee te dingen naar de trofee.
Het zal er dus om spannen wie van de vier de hoofd-Oscar wint.

De grote favoriet in de categorie “Beste acteur”  is Joaquin Phoenix voor zijn interpretatie van de Joker.  Renée Zellweger verdient een prijs als “Beste actrice” voor haar als Judy Garland in Judy. In de categorie “Best supporting role” concureren Laura Dern, Scarlett Johansson, Brad Pitt en Tom Hanks met elkaar.

 

De beste soundtracks

De shortlist voor “Beste soundtrack” is ook behoorlijk indrukwekkend. Wil je alvast in de stemming komen voor zondagnacht luister dan naar de genomineerden in deze categorie:

 • John Williams: Star Wars: The Rise Of Skywalker…
 • Thomas Newman: 1917
 • Randy Newman: Marriage Story
 • Hildur Guðnadóttir: Joker
 • Alexandre Desplat: Little Women

De elegische sound van de IJslandse cellist Hildur Guðnadóttir lijkt favoriet. Maar John Williams die de soundtrack voor Star Wars componeerde verdient het ook in de prijzen te vallen. Star Wars soundtracks behoren sowieso to de beste soundtracks die er zijn, als je het ons vraagt.
De neven Randy en Thomas Newman zijn geen onbekenden in deze categorie. De dramatische muziek van 1917 is al met een Golden Globe bekroond. Dus wie weet: misschien krijgt Newman na 14 nominaties nu eindelijk eens een keer z’n verdiende Oscar.

 

Wie zondagnacht de Oscar-uitreiking live kijkt, kan enkele muzikale highlights verwachten: behalve Sir Elton John en Cynthia Erivo zal ook de Grammy-winnares Billie Eilish optreden. Het gerucht gaat dat de 18-jarige zangeres de titelsong van de nieuwe Bond film gaat vertolken. In ieder geval staat vast dat ze met de filmcomponist Hans Zimmer aan de nieuwe soundtrack voor James Bond: No Time to Die werkt.

Bekroonde multiroom speaker

ONE M van Teufel
Testwinnaar ONE M van Teufel
 • ONE M: een briljante draadloze sound. Dit all-in-one systeem streamt je filmsongs op je playlist lossless via wifi of bluetooth. Het volle geluid wist ook de vakjury van de Stiftung Warentest (Duitse consumentenorganisatie) te overtuigen en hij werd dan ook als testwinnaar bekroond.
 • CINEBAR Lux: de slanke multiroom soundbar is een echt multitalent. Hiermee kun je volop genieten van de Oscar-uitreiking, gamen of gewoon muziek luisteren. De soundbar heeft twaalf high performance drivers en een subwoofer voor een meeslepende sound.

Bluetooth speakers bij Teufel

Titel image: ©Ahmet Yalçınkaya bepaalde rechten voorbehouden. Bron: Unsplash

Gerelateerde artikelen

Blogger

Pascale Teufel