Een ode aan het gehoor

Onder musici is gehoorverlies een bijzonder gevoelig onderwerp en meer verbreid dan we denken. De meest voorkomende oorzaken van gehoorverlies zouden te vermijden zijn door betere bescherming en voorlichting. De Dag van het gehoor wil hier de aandacht op vestigen. Onze gastauteur Dr. Stefan Zimmer, voorzitter van het bestuur van de Duitse Vereniging voor gehoorapparaten industrie (BVHI), wijdt dit artikel daarom aan een bewust luistergenot zoals dit is vastgelegd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Muziek beter beluisteren – wat goed geluid definieert

Beste Teufel Magazine lezers, hier is Stefan Zimmer aan het woord. Voor de Dag van het gehoor van dit jaar wil ik jullie graag twee mensen voorstellen die hun liefde voor geluid en muziek vanuit verschillende perspectieven ervaren en toch veel gemeen hebben.

Echt van muziek genieten kunnen we als het geluid goed is – en dat begint met de ontwikkeling van speakers en geluidssystemen. Geluidstechnici als Marcus Kleinert von Teufel houden zich er intensief mee bezig dat hoogwaardige geluidssystemen in harmonie zijn en dat alle frequenties min of meer tegelijk worden weergegeven. Op die manier ontstaan speakers die audiofielen volop van hun muziek laten genieten.

Vrouw met AIRY
Intensief luisteren, maar gezond

Maar we gaan het nu niet hebben over hoe we nu het beste van muziek genieten; of dit nu via vinyl, cd of high-res streaming is, maar over het thema dat de grootste angst en nachtmerrie is van de geluidsminnende mens:  gehoorverlies

“We moeten bewust van muziek genieten, hem niet alleen maar consumeren” Marcus Kleinert, Teufel.

Hoe we naar muziek luisteren en of we er echt van kunnen genieten hangt af van ons gehoor. “We moeten bewust van muziek genieten, hem niet alleen consumeren”, vindt ook geluidstechnicus Marcus. Maar veel mensen luisteren urenlang naar muziek met een te hard volume. “Ik zie vooral bij jongeren een groot gevaar van gehoorbeschadiging,” zegt Marcus.

1,5 miljoen Nederlanders zijn doof of slechthorend, maar dit is slechts een schatting. Niet iedereen laat zijn gehoorverlies behandelen. Beroepsmoeilijkheden, sociaal isolement en ernstige secundaire ziekten zijn vaak het gevolg.

(geciteerde studie: “Hearing Loss – Numbers and Costs” door Prof. em. Bridget Shield, Brunel University London)

 

Ook voor Sascha Mallah, CEO van Teufel, is een gezond gehoor een belangrijke kwestie:

“Wist je dat luisteren een biochemisch proces is, net als verliefd zijn? We kunnen dus ook verliefd worden op een geluid. Luisteren is een zintuigelijke waarneming met de hoogste precisie waar we voorzichtig mee om dienen te gaan. Luisteren we naar muziek, dan kan dat de meest uiteenlopende emoties opwekken. Luisteren zorgt voor rust, het is kennis en het geeft ons oriëntatie.  “

Beter horen – de basis voor de job

De geluidstechnicus weet waar hij het over heeft, want zijn gehoor is de basis van zijn beroep. Tijdens zijn training moest hij leren om goed te luisteren – en beter te kunnen luisteren dan anderen. “Er zijn zeer goede leerprogramma’s die je gehoor niet alleen muzikaal scholen door middel van intervallen of instrumenten, maar die je ook leren aandacht te besteden aan frequenties en volumes”, zegt Marcus. “Dat was echt leuk en als je hier iets mee blijft doen, dan kun je dit vermogen behouden. Daar profiteer ik nog steeds van, want we ontwikkelen onze speakers niet alleen op basis van meetresultaten, maar we willen ook een gevoel overbrengen met onze producten”. Zo kunnen audiofielen ook nog meer genieten.

Vrouw met in-ears MOVE BT
Denk aan je gehoor en ga voorzichtig met het volume om.

Een goed gehoor is al net zo relevant voor Damaris Heide-Jensen, die de eerste viool speelt bij de Darmstadtse Baroque Solisten. Vooral strijkers zijn afhankelijk van een goed gehoor, omdat iedere noot ontstaat door de vingerzetting op de kam. Dat is ook de reden waarom het vaak minder goed klinkt wanneer kinderen beginnen met viool

“Goed horen kun je leren door al vroeg te beginnen met het leren van een instrument. Muziek maken traint het oor enorm”, zegt de violiste en ze voegt eraan toe: “Horen is voor mij persoonlijk enorm belangrijk. Anders kan ik mijn werk niet uitoefenen. Maar meestal sta je er niet eens bij stil; je kunt het gewoon.”
Dat klopt: we beseffen pas hoe belangrijk ons gehoor is wanneer het achteruitgaat.

Bewust genieten van muziek

Maar ook wanneer ons gehoor achteruit gaat of het zelfs laat afweten, is het mogelijk om van muziek te genieten. Hoe sneller je reageert wanneer je minder gaat horen, des te beter past je gehoor zich aan het gehoorapparaat aan. Want in de tijd dat slechthorenden eindelijk de stap durven te wagen omnaar een audicien te gaan, verliest hun gehoor het vermogen om de omgeving op een gedifferentieerde akoestische manier waar te nemen.

Daarom is het des te belangrijker om de oorzaken van het gehoorverlies zo vroeg mogelijk door een KNO-arts te laten onderzoeken. Vaak kunnen moderne gehoorapparaten het gehoorverlies gedeeltelijk of zelfs volledig compenseren. En dankzij de deze moderne apparaten is er voor mensen met gehoorverlies geen enkele reden om niet meer van muziek te kunnen genieten. Er zijn zelfs  apparaten die je via blueooth rechtstreeks op je geluidsinstallatie kunt aansluiten.

Vrouw met BOOMSTER Go
Bewust genieten van een goede geluid

About: Dag van het gehoor

De Internationale dag van het gehoor op 3 maart 2020 roept op tot bescherming van het gehoor en een actieve aanpak van slechthorendheid. “Met Internationale dag van het gehoor hebben we een preventiedag gecreëerd die met bijna 300 evenementen in meer dan 80 landen over de hele wereld een echt mondiaal gebeuren is”, zegt Dr. Shelly Chadha, WHO-programma voor de preventie van doofheid en gehoorverlies. Ter gelegenheid van dag roept ze iedereen op tot: ” Don’t let hearing loss limit you!” En dat betekent ook: blijf van muziek genieten!

 

#worldhearingday

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Blogger

Pascale Teufel

Pascale Teufel