Muziek tegen muggen

Tot ziens jeuk: muziek tegen muggen

Zwoele avonden met een koud drankje, wijntje of een biertje in de hand zijn een hoogtepunt in de zomer – zolang er maar geen muggen zijn! Elke keer duiken deze vervelende plaagdieren op en laten jeukende muggenbulten als onaangename souvenirs achter. Maar er is hoop: anti-muggenspray of citronella kaarsen kun je vanaf nu in de kast laten liggen. Alles wat je nodig hebt, zijn goede luidsprekers en de juiste muziek tegen muggen – en die bestaat echt!

Wetenschappelijk bewezen: Skrillex schakelt muggen uit

Wetenschappers hebben onlangs in een onderzoek aangetoond dat bepaalde elektronische muziek tegen muggen werkt en (in ieder geval tijdelijk) verhindert dat ze steken en zich vermenigvuldigen. Het is al langer bekend dat muggen en andere insecten reageren op de geluidsgolven van muziek. Het experiment heeft aangetoond hoe erg bepaalde soorten muziek dieren kunnen irriteren.

Twee groepen van tien uitgehongerde vrouwelijke muggen werden opgesloten in een kooi met evenveel mannetjes en een hamster. De groep muggen, die naar de elektro beats van Skrillex’s nummer “Scary Monsters and Nice Sprites” moest luisteren, stak de hamster veel later dan de groep muggen, die het lekker rustig hadden. Daarnaast is er minder drang om te paren in een luide kooi.

Dit zijn de magische geluiden die muggen verdrijven – dubstep geluid van Skrillex:

Onze tip: om te voorkomen dat je continue naar één liedje moet luisteren, helpt Spotify je verder. Op de gelijknamige “Scary Monsters and Nice Sprites EP” vind je meer nummers die zich bewegen op een soortgelijk frequentiespectrum. De handige radiofunctie van Spotify biedt een min of meer eindeloos aanbod van vergelijkbare nummers. Meer verwante nummers vind je via verschillende tools en platforms zoals polsysys.net of gnoosic.com. Muggen hebben hierdoor dus zo goed als geen kans meer.

Deze portable luidsprekers brengen je overal naartoe

ROCKSTER XS

Naar ROCKSTER XS

ROCKSTER GO

Naar product

Elektronische muziek tegen tropische muggen?

Dat muziek met sterke frequentieschommelingen  muggen irriteert kan te wijten zijn aan het Johnston’s orgaan van insecten. Dit werkt als een sensor voor trillingen en maakt het mogelijk dat vrouwelijke en mannelijke muggen die bereid zijn te paren elkaar vinden.

De onderzoekers voerden het experiment uit met de denguemug of gelekoortsmug (Aedes aegypti). Deze soort komt voor in de tropen en sub-tropen, maar heeft zich onder andere door de opwarming van de aarde sindsdien verspreid naar andere warme klimaten over de hele wereld. Zelfs in Nederland is de mug ondertussen al vaker gesignaleerd en zal in de toekomt waarschijnlijk nog vaker hier vertoeven.

 

Aedes aegypti ofwel de gelekoortsmug
De denguemug of gelekoortsmug (Aedes aegypti) wegbassen met de juiste sound

Het effect van elektronische geluiden op andere muggensoorten moet nader worden onderzocht. Maar er is natuurlijk niets dat je ervan weerhoudt om het uit te proberen op je volgende feestje.

Anti-muggen sound: brult bijzonder goed uit Teufel-luidsprekers

ROCKSTER CROSS: speelt muziek tegen muggen
Met de ROCKSTER CROSS speel je overal tegen muggen!

Eindelijk heb je een excuus om tot laat op het balkon, in het park of op het strand met krachtige luidsprekers in de juiste stemming te komen. Het argument van het wegjagen van muggen stemt vast en zeker ook je buren mild. Ze kunnen immers niet slapen met het vervelende gezoem van de muggen. Ze hebben er dus meer baat bij om bij je party aan te schuiven.

 

ROCKSTER CROSS: de ROCKSTER CROSS is een echte outdoorspeaker. Met zijn handige afmetingen, praktische draagriem en robuuste constructie kun je hem overal mee naartoe nemen. De stevige behuizing dempt stoten, beschermt tegen opspattend water en natuurlijk kun je draadloos verbinding maken via bluetooth en alles afspelen, van scheurende dubstep tot rocky beats. Dankzij de geïntegreerde subwoofer zijn het niet alleen de muggen die de bas voelen – en dat tot wel 16 uur lang.

ROCKSTER: je wilt zwaar geschut – maar flexibiliteit is een must? Kijk dan eens naar de ROCKSTER. Een power speaker op wielen begeleidt je bijna overal. De woonkamer, de tuin of het park aan de andere kant van de straat: geen probleem voor onze bluetooth rollende rocker. Deze PA-luidspreker met geoptimaliseerde sound verspreiding en een geluidsniveau van 121 dB verwarmt elke party!

Portable luidsprekers voor thuis

Boomster + DAB+

BOOMSTER

Naar product

360-graden-radio

RADIO 3SIXTY

Naar product

Conclusie: hoe kom je van muggen af met muziek?

  • Gebruik hiervoor een krachtige draadloze luidspreker.
  • Sla het nummer ”Scary Monsters and Nice Sprites” van Skrillex als favoriet op.
  • Zet het volume lekker hoog en geniet van een muggenvrij moment!

 

Titel afbeelding: ©Katja Schulz bepaalde rechten voorbehouden. Bron: flickr
Bild 1: ©jentavery bepaalde rechten voorbehouden. Bron: flickr

Nieuwste artikelen

  1. René
    11. jul. 2019, 11:27

    De muggen gaan weg ,maar de relatie met je buren ook. En die blijft weg!!

Blogger

Jonathan