Hebben in plaats van streamen – muziek kopen in het internet tijdperk

Muziek kopen? Heeft dat überhaupt nog zin nu we hapklare diensten als Spotify en Youtube op onze telefoon en dus binnen handbereik hebben? Wij zeggen van wel. Ook al lijkt het er vaak op dat je met internet een bron aan gratis muziek ter beschikking hebt. Ook ten opzichte van muziekstreams – “gehuurde muziek” eigenlijk – heeft muziek die je koopt en daardoor je eigendom wordt veel voordelen.

Streamen is snel en reuzegemakkelijk, maar voor veel muziekliefhebbers kan er toch niet veel op tegen het gevoel een cd of plaat vast te houden, een booklet door te bladeren of de b-side van een plaat te draaien. Vandaag gaan we dieper in op traditionele en nieuwe manieren om muziek te kopen.

Muziek (legaal) downloaden

In het tijdperk van Spotify & co lijken audiobestanden die je op een harde schijf hebt opgeslagen ontzettend ouderwets. Toch heeft dit wel degelijk een voordeel: de songs zijn los van streamingdiensten beschikbaar, de songs zijn van jou en je hebt meer invloed op het audioformaat van de muziek. En, wat echt handig is: je kunt ze super easy op verschillende apparaten opslaan en afspelen.

Waar kun je legaal muziek downloaden?

  • ✔ De Nederlandse gids thecontentmap.nl geeft je een overzicht van veel sites waar je legaal muziek kunt downloaden. Mooi extraatje: behalve muziek vind je hier veel sites voor boeken, films en games – om te downloaden, maar ook om te streamen.
  • Veel sites bieden de mogelijkheid om te streamen en te downloaden. Twee voorbeelden:
  • Napster: vroeger het synoniem voor muziekpiraterij en een grote plaag voor de muziekindustrie. Nog steeds kun je hier songs, albums en compilaties downloaden, maar nu hartstikke legaal. Napster biedt bovendien een streaming flatrate.
  • Qobuz: de dienst voor downloads met een hoge geluidskwaliteit. Hier kun je lossless audiobestanden in cd-kwaliteit (24 Bit en 44,1 kHz) downloaden.

Streaming speakers van Teufel

Teufel One M

TEUFEL
ONE M

Naar product

Teufel Stereo M

TEUFEL
STEREO M

Naar product

Teufel Stereo L

TEUFEL
STEREO L

Naar product

Ook Apple en Amazon bieden behalve streamingopties ook de mogelijkheid om muziek te downloaden. Bij Apple doe je dit via de iTunes, een software die zowel shop als bibliotheek is en waarmee je de muziek ook afspeelt.  Via de app is de muziek ook als download op je iPhone beschikbaar. Een speciaal kenmerk van iTunes is het eigen formaat AAC (eindigend op .m4a). Net als mp3 is dit een gecomprimeerd formaat.

Bij iTunes kun je muziek kopen
Links een kijkje in de iTunes store en rechts de iPhone app voor het afspelen en beheren van muziekdownloads

Muziek downloaden op cd en vinyl

Muziek op fysieke media – vooral op cd’s – draagt nog steeds voor het overgrote deel bij aan de totale omzet van de muziekindustrie. In 2016 was de verhouding tussen fysieke en digitale aankopen (download en streaming) 62,1 versus 37,9 procent. Kijken we puur naar de omzet, dan is het aandeel van vinyl – ondanks de hype eromheen –  met 4,4 procent te verwaarlozen.

Speelklare stereo sets voor cd en vinyl

Ultima 20 Kombo

Naar Ultima 20 Kombo

Waar kun je nu muziek kopen die op fysieke media is opgeslagen? Als eerste schiet je waarschijnlijk de cd-afdeling zoals je die van grote elektronicaketens kent te binnen of een platenzaak. Maar ook op internet vind je veel platendealers. Denk aan:

  • Discogs.com: een marktplaats voor gebruikte cd’s en vinyl. De site is goed om door categorieën te bladeren en nieuwe muziek te ontdekken.
  • Kroese: een oer-platenzaak die ook online is gegaan. De perfecte mix. Met luisterpaal, prachtplaat en de Kroeseknaller.
  • Bol.com: deze reus heeft alles en dus ook vinyl en cd’s.

Een echte Connector van Teufel

De aansluitingen aan de achterkant van de Connector
De aansluitingen aan de achterkant van de Connector met optische digitaaluitgang en USB-interface.

Connector: dit beestje ondersteunt onder andere Spotify, Tidal, TuneIn en Chromecast built in en alle reguliere audioformaten bij lokaal opgeslagen muziek. Verantwoordelijk voor het converteren van het digitale audiosignaal naar je speakers is een high end D/A-converter. Je verbindt de netwerkspeler gemakkelijk met je analoge stereo installatie.

In een notendop: hier kun je muziek kopen

  • Legaal muziek downloaden kun je o.a. via iTunes, Napster en Amazon.
  • Qobuz is een streaming- en download diens met een grote keuze aan high resolution audioformaten.
  • Gebruikte cd’s en platen kun je op tweedehands sites als Discogs.com maar ook bij Bol.com kopen. Niet via je beeldscherm, maar gewoon zelf door bakken bladeren kan natuurlijk ook. Denk dan de jaarlijkse platenbeurs in de RAI en aan platenzaken als Concerto in Amsterdam en de meest chaotische platenzaak van Nederland – Hans Tweedehands. Beide staan garant voor urenlang bladerplezier.

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Blogger

Pascale Teufel

Pascale Teufel