Teufel Motiv Go

Micro-avontuur: expedities tot bij je thuis

Je comfortzone verlaten en iets doen wat je nog nooit gedaan hebt: het is niet alleen spannend, maar ook het ideale recept om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Gewoon verstand op nul, opgaan in de natuur en nieuwe uitdagingen aangaan. Of het nu op vakantie of gewoon op een doordeweekse dag is: een micro-avontuur is hip. Wij hebben een paar suggesties voor korte expedities dicht bij huis waar je waarschijnlijk nooit eerder aan hebt gedacht. 

Wat is een micro-avontuur?

Ga de natuur in, voor een paar uur of een paar dagen, en doe een iets nieuws: dat is micro-avontuur! Wat voor jou precies nieuw en ongewoon is, verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Bijna alles kan een micro-avontuur zijn. Je kunt hier niet echt spreken van een nieuwe uitvinding, maar Alastair Humphreys was de persoon die in 2014 de term “microadventure” bedacht. En zo werd een naam geformuleerd voor de opkomst van after-work avonturiers. Die groep kreeg namelijk een geweldige boost tijdens de coronalockdowns. 

Slaap een nacht onder de open hemel

Een slaapmatje, een slaapzak en een oneindig uitzicht op de sterren – in theorie is dat alles wat je nodig hebt voor een micro-avontuur om er gewoon even tussenuit te zijn, zelfs midden in de week. Geef je de voorkeur aan een hangmat voor een nacht onder de open hemel? Hang er dan op tussen twee stevige bomen, kruip er lekker in en luister naar de geluiden van de natuur.

Zwei Hängematten zwischen Bäumen am See bei Sonnenuntergang
Genieten van de rust en overnachten op idyllische plekjes in de natuur.

Kan ik gewoon ergens in de natuur slapen?

Het is vooral gemakkelijk om een slaapplaats in de natuur te vinden als je een tuin of braakliggend terrein hebt – of als je ouders, vrienden of familieleden dit hebben. In Nederland moet je wel iets meer op voorhand plannen: wildkamperen is over het algemeen niet toegestaan. In landen als Zweden, Noorwegen en Schotland kan dat grotendeels wel. In Nederland moet je dus op zoek naar alternatieven zoals paalkamperen, aanbellen bij een boer of maak de keuze voor een afgelegen natuurkampeerterrein.

Passende producten van Teufel

AIRY TRUE WIRELESS

Naar product

BOOMSTER GO

Naar product

AIRY SPORTS

Naar product

Gebruik je oriëntatievermogen: wandelen zonder smartphone en gps-toestel

We volgen voortdurend regels en vaste routes. Onze ogen zijn voortdurend aan onze smartphones gekluisterd en we volgen koppig de stem “sla nu linksaf”. Het kan verrassend aangenaam zijn om te wandelen zonder smartphone en andere technische hulpmiddelen. Probeer het gewoon eens: kies een wandelroute of een specifieke bestemming. Begin dan gewoon te lopen en oriënteer je voor de verandering eens op een volledig analoge manier.

Rückenansicht einer Frau vor Bergkulisse
Oriënteer je op de omgeving om je heen.

Hoe te oriënteren in open lucht?

Het is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom volgen hier een paar tips over hoe en waarop je je buiten kunt oriënteren:

  • Een kompas is hét instrument bij uitstek om de richting te bepalen
  • Navigeer en oriënteer je aan de hand van oriëntatiepunten zoals rivieren, bergtoppen, bruggen of bosranden.
  • Op de terugweg kun je controleren of je op de goede weg bent door te kijken naar opvallende wegwijzers zoals markante bomen, oude hutten of zelfs mierenhopen.
  • De stand van de zon is ook een belangrijke aanwijzing voor de richting van het kompas. Maar bedenk wel in welke tijd van het jaar je reist – of zelfs waar precies op de wereldbol, als je op een microavontuur gaat in het buitenland.

Niet elke tip is nuttig

Er zijn nog veel meer tips over hoe je jouw weg kan vinden in het wild. Sommigen zijn eerder een broodje aap verhaal en kunnen je op het verkeerde spoor brengen. Bijvoorbeeld:

  • Er wordt gezegd dat de met mos bedekte kant van boomstammen naar het noorden is gericht – in feite varieert dit sterk, vooral in dichtbegroeide bossen. De mosgroei is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Op vrijstaande bomen geeft mosgroei het meest waarschijnlijk een bepaalde richting aan: in Nederland is dat meestal het westen. Maar daar alleen moet je dus niet op vertrouwen.
  • Net als het mos aan de noordkant, zitten mierenheuvels vermoedelijk altijd aan de zuidkant van bomen. In feite houden de insecten ervan het warm te hebben en kiezen een zonnige plek. Maar ook hier spelen nog andere factoren een rol. Vooral in een dichtbegroeid bos is er nog een heikel punt: kun je het mierennest precies aan een bepaalde boom “toewijzen”?
  • In geval van twijfel, ga altijd rechtdoor, dan kom je uiteindelijk wel ergens uit… Goedbedoeld advies, maar het leidt niet noodzakelijk tot succes. Lopen in cirkels, het kan iedereen overkomen: tenminste als je niet bewust een rechte lijn volgt. In het bos kun je proberen om op bomen in een rij te mikken en langs deze denkbeeldige lijn te lopen. Maar zekerheid op succes heb je nooit. Contacteer dus altijd iemand over je whereabouts. 

Een kampvuur maken zonder aansteker en lucifers

Eerst een kleine waarschuwing: voordat je een kampvuur maakt, moet je een plaats vinden waar je dat mag doen en waar het veilig is. Bijvoorbeeld in je tuin in een vuurschaal of op een aangelegde vuurplaats. Hoe aanlokkelijk het ook is, het absoluut niet toegestaan in het bos en vooral in de zomer is het (zacht uitgedrukt) heel onverstandig.

De juiste plek gevonden? Nu is het tijd om aan de slag te gaan. Plan wat tijd in, want een vuurtje stoken zonder aansteker of lucifer kan wel even duren. Je hebt verschillende opties om vlammen aan te wakkeren. Maar de eerste stap is om brandbaar materiaal te verzamelen.

Hände richten Holz am Lagerfeuer aus
Een vuurtje stoken is ingewikkelder dan het klinkt – tenminste als de aansteker in je zak blijft.

Een geschikte tondel

Naast grotere stukken hout voor het vuur, heb je om te beginnen zeer droog, snel brandbaar materiaal nodig. Een vonk moet genoeg zijn om de tondel in brand te steken. Geschikte materialen zijn droog gras, krantenpapier, geschraapte houtkrullen, stuifmeel van distels of paardenbloemen, en berkenschors. In ieder geval moet het materiaal zeer droog zijn.

Vele wegen leiden naar de vonk: hoe maak je vuur

Als je het brandbaar materiaal bij elkaar hebt, heb je een vonk of veel warmte nodig. Je kunt jouw vuur op de volgende manieren aansteken:

  • Een vergrootglas of plastic fles met water focust het zonlicht. Richt de straal lange tijd op één plek in de droge tondel.
  • Door op een vuursteen of vuurstaal te slaan, zorg je voor vonken.
  • De MacGyver-methode: gebruik een batterij en kauwgompapier om een vuurtje te maken. Leg de beklede zijde van het papier op de positieve en de negatieve pool – knip het papier van tevoren in het midden smal in of verfrommel het een beetje. Kort daarna zorgt een kortsluiting ervoor dat het papier op het smalle punt ontbrandt.
  • Voor survival profis komt er alleen de vuurboor en veel wrijving bij kijken. Deze methode is het meest tijdrovend – maar geeft waarschijnlijk de meeste voldoening als het werkt. Om je te helpen slagen, is hier een video met duidelijke instructies.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Goede sound tijdens je avontuur: outdoor speakers van Teufel

De MOTIV®GO maakt graag deel uit van elk micro-avontuur
  • MOTIV®GO: dankzij de IPX 5-bescherming kan deze draagbare bluetooth speaker je ook vergezellen wanneer je de nacht onder de sterrenhemel doorbrengt.
  • ROCKSTER CROSS: robuust, praktisch, luid – de ROCKSTER CROSS is gemaakt voor avonturen in de buitenlucht. Of het nu gaat om een wereldreis of een micro-avontuur, het krachtige stereosysteem met twee tweeters, een subwoofer en twee passieve drivers zorgt voor de juiste sfeer op elke locatie.
  • ▶Meer outdoor speakers vind je in onze webshop.
  •  

Andere soulmates voor je outdoor avonturen

ROCKSTER GO 2

Naar product

BOOMSTER

Naar product

ROCKSTER

Naar product

Bild 1: ©makenzie cooper. Quelle: Unsplash Bild 2: ©Holly Mandarich. Quelle: Unsplash Bild 3: ©Ian Keefe. Quelle: Unsplash

Gerelateerde artikelen

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.