Analoge Soundkarten-Ausgänge in der Nahaufnahme.

Raadgever: zo sluit je een multichannel systeem op een geluidskaart aan

Het is mogelijk om een 2.1, een 5.1 of zelfs een 7.1 soundsysteem op je computer aan te sluiten. Voorwaarde is wel dat de geluidskaart van je computer een meerkanaals-functie ondersteunt. De meeste computers hebben tegenwoordig gelukkig een geluidskaart of een onboard chip waarmee dit mogelijk is.  Hier vertellen we je hoe je Teufel gaming- en multimedia systemen op een geluidskaart kunt aansluiten.

Aansluiting van de Teufel multimedia sets Concept E en C

Omdat de multimedia sets Concept E 450 Digital en Concept C van Teufel een geïntegreerde USB-geluidskaart hebben, kun je hiermee de geluidskaart van je computer of laptop overrulen. Je hoeft alleen maar de subwoofer via USB aan te sluiten. Dit maakt meteen een einde aan de belabberde sound van je onboard-geluidskaart. Maar het is ook mogelijk om de sound via de geluidskaart van je pc weer te geven.

De actieve multimedia systemen van Teufel hebben een geïntegreerde meerkanaals versterker in de behuizing van de subwoofer. De satellietspeakers sluit je hier direct op aan. De geluidskaart als bron voor de audiogegevens sluit je ook op de actieve subwoofer aan. Hiervoor zijn analoge interfaces met line-in ingangen of digitale ingangen aangebracht – bijvoorbeeld Toslink.

De line-in ingangen van de subwoofer worden met de line-out uitgangen van de geluidskaart verbonden (3,5 mm jacks). Jack-stekkers hebben het voordeel dat een stekkerverbinding tot 3 kanalen kan doorgeven. De cinch-aansluitingen daarentegen zijn mono- of stereoslots.

Meer gamingfun

CONCEPT C

Naar product

CONCEPT E 450

Naar product

Stereo systemen op een geluidskaart aansluiten

Het is makkelijk om een geluidskaart aan te sluiten voor de weergave van een stereosignaal. Bij de Concept C gaat dit viade AUX-ingang aan de subwoofer – meestal een jackaansluiting. Bij de actieve subwoofer van de Concept E wordt het analoge stereosignaal via analoge cinch-stekkerw doorgegeven (line-in). Je hebt er alleen een kabel van jack naar line-in voor nodig.

Opmerking bij de overdracht van digitale audiosignalen: indien de geluidskaart dit ondersteunt, kan een meerkanaals sound ook digitaal naar de subwoofer verzonden worden. Dit is mogelijk via een optische signaaloverdracht met Toslink of via Digital Coax, afhankelijk van welke interface beschikbaar is.

5.1 en 7.1 sets aansluiten op je computer

Om een 5.1 sound van de geluidskaart van je computer naar de Teufel Concept E of ook naar een bepaalde versterker te zenden, heb je meer kabels nodig. In dit geval heb je luidsprekerkabels voor alle kanalen nodig. Bij de aansluiting is het van belang dat je de analoge uitgangen van de geluidskaart met de line-in ingangen van de subwoofer of een andere speaker verbindt. Waar welke kabel precies komt, vind je in de handleiding. Een overzicht van hoe dit normaliter werkt vind je hier:

5.1 kaart met mini-jack naar 2 x cinch (bijv. Audigy 1 / Live Player 5.1)
Line 1: mini-jack naar 2 x cinch
wit
rood
surround links
surround rechts
Line 2: mini-jack naar 2 x cinch
wit
rood

front links
front rechts
Line 3: mini-jack naar 2 x cinch
wit
rood
center
subwoofer
7.1 kaart met mini-jack naar 2 x cinch (bijv. Audigy 2 ZS, configuratie voor 5.1 systeem)
Line 1: mini-jack naar 2 x cinchwit
rood
surround links
surround rechts
Line 2: mini-jack naar 2 x cinch
wit
rood
surround links
surround rechts
Line 3: mini-jack naar 2 x cinchwit
rood
center
subwoofer
7.1 kaart met mini-jack naar 2 x cinch + 3 x cinch (bijv. Audigy 2 ZS, configuratie voor 7.1 systeem)
Line 1: mini-jack naar 2 x cinchwit
rood
front links
front rechts
Line 2: mini-jack naar 2 x cinchwit
rood
geel
achterwaartse surround links
zijwaartse surround rechts
achterwaartse surround rechts
Line 3: mini-jack naar 2 x cinchwit
rood
geel
center
zijwaartse surround links
subwoofer

Zo goed klonk een computer nog nooit

Subwoofer van de 5.1 set Concept E in woonkamer setup
De Concept E is een waar multitalent, dat je via bluetooth ook draadloos met je telefoon kunt bedienen.
  • Concept C: een stereo set die alle geluidsproblemen als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. De subwoofer van dit systeem heeft niet alleen een versterker van 210 Watt, maar ook een 2.1 USB-geluidskaart. Je hoeft dus geen genoegen meer te nemen met het dunne geluid dat de chip van je computer produceert. De Concept C is een echte soundupgrade voor je computer. Bovendien kun je hem aansluiten op je console maar je kunt ook muziek van je telefoon via bluetooth naar de set streamen.
  • Concept E 450 Digital 5.1-Set: games krijgen een hele nieuwe dimensie met de geweldige surroundsound van de Concept E. De basis wordt gelegd door de geïntegreerde versterker van 500 Watt. De krachtige subwoofer neemt de frequenties onder 32 Hz voor z’n rekening – daarboven is het de taak aan de vijf 2-kanaals speakers om een gedifferntieerde en originele surroundsound weer te geven. Het beste van alles is dat je hem dankzij de geïntegreerde USB-geluidskaart, de digitale en analoge aansluitingen en bluetooth-functie de 5.1 set makkelijk op verschillende eindapparatuur kunt aansluiten – met kabel aan je computer, televisie en gaming console, en draadloos via je telefoon.

Koptelefoons van Teufel

Image: Shutterstock/753441061

Gerelateerde artikelen

Blogger

Pascale Teufel

Pascale Teufel