Maurice Hüsni & zijn BOOMSTERised piano

De BOOMSTER XL draagbare bluetooth luidspreker is een echte krachtpatser. Met zijn 90 watt vermogen en indrukwekkende design behoort het XL-geluidssysteem zeker niet tot de lichtgewichten in zijn klasse. De concertpianist Maurice Hüsni uit Leipzig gebruikt de BOOMSTER XL op een nogal onconventionele manier, namelijk geïntegreerd in een omgebouwde vleugel. Zijn doel was een mobiel elektronisch muziekinstrument te ontwerpen voor gebruik in de openbare ruimte. Maurice vertelde ons in een bouwdagboek hoe de installatie verliep.

Maurice Hüsni: pianist uit Leipzig
Maurice Hüsni: pianist uit Leipzig

About: Maurice Hüsni

Sinds 2001 speelt Maurice als zelfstandig pianist op bruiloften, lezingen, jubilea en geeft hij ook soloconcerten. Zijn muzikale opleiding begon op 6-jarige leeftijd aan de Duitse Kreismusikschule Bautzen/Bischofswerda. Zijn repertoire omvat zowel bekende klassiekers als moderne stukken van huidige artiesten en vertolkers van populaire genres: pop, rock, jazz, soul, filmmuziek, blues, opera, klassieke muziek en evergreens. Spontane improvisaties, vierhandig of met een vocaal intermezzo, niets is hem teveel.

De BOOMSTERised piano

Het pianoproject van Maurice omvatte de ombouw van een afgedankte vleugel met als doel deze zo mobiel mogelijk te maken. De eerste stap was om het gewicht van de piano zo veel mogelijk te verminderen. Dus werd de originele mechaniek volledig verwijderd en stap voor stap vervangen door een elektronisch binnenwerk met een elektrische piano. Met het nu aanzienlijk lagere gewicht is het veel gemakkelijker om de piano te vervoeren.

De transformatie in detail

De eigenlijke transformatie bevatte veel meer stappen dan we hier beschrijven. Wij hebben ons gefocust op de installatie van het soundsysteem en geven je een kijkje in de belangrijkste milestones. Wil je er meer over weten? Neem dan contact op met Maurice himself.

Demontage van de piano
In de eerste fase werd de piano in een timmerwerkplaats uit elkaar gehaald.

Het instrument werd eerst naar een timmerwerkplaats gebracht om het klaar te stomen voor de transformatie. Alle onderdelen, zoals het klavier, de stemknoppen, de snaren en de hamermechanieken werden gedemonteerd en het interieur klaargemaakt voor de volgende stappen.

In zijn zoektocht naar de beste oplossing voor de installatie van luidsprekers en versterkingstechniek, richtte Maurice zich op verschillende forums en vroeg om hulp. De feedback was echter te technisch en niet behulpzaam, dus koos Maurice voor een modulaire oplossing in de vorm van een BOOMSTER XL.

Plaatsing BOOMSTER XL in de houder
De BOOMSTER XL wordt in de houder geplaatst

De aanschaf van de luidspreker was iets duurder dan gepland, maar voor Maurice was het zonder twijfel de juiste keuze voor dit project.

Integratie BOOMSTER XL in de kast van de piano
De BOOMSTER XL is nu in de kast van de piano geïntegreerd

Bovendien werd het oppervlak van het instrument zo behandeld dat het publiek er later met krijt een boodschap op kan schrijven. De piano is op die manier een projectievlak voor de emoties van het publiek. Of het nu gaat om een pianoconcert op straat of een open air concert bij andere culturele evenementen – alle luisteraars moeten zich uitgenodigd voelen om een boodschap achter laten.

De gepimpte vleugel: klaar voor actie
De gepimpte vleugel: klaar voor actie

Over de integratie van de BOOMSTER XL

De Teufel redactie had een paar detailvragen over de installatie van de BOOMSTER XL. Maurice was zo vriendelijk om ons een paar kleine bijzonderheden uit te leggen.

Gedetailleerd overzicht van de integratie
De integratie in detail

Teufel Blog: De BOOMSTER XL is geen lichtgewicht. Hoe is het je gelukt de BOOMSTER XL zo in te bouwen dat er tijdens het transport geen problemen ontstaan of kan je hem voor transport demonteren?

Maurice: Aangezien de speaker zo zwaar is moesten wij (André Schneider – timmerman en Maurice Hüsni – musicus) iets bedenken. De vleugel heeft een relatief dunne klankkast en daarom kon de houten constructie de speaker niet ondersteunen. We lieten dus grote metalen beugels op maat maken en hebben die aan de klankkast geschroefd. Het ronde frame van de draagriem aan de speaker houdt de BOOMSTER XL nu stevig vast in de twee metalen rails.

De BOOMSTER XL vóór installatie
De BOOMSTER XL vóór installatie

Hoe heb je de BOOMSTER technisch aangesloten en aangepast aan de akoestische sound?

De BOOMSTER XL overtuigt met diepe bassen en een helder hoog – maar dit is niet altijd gewenst voor het geluid van een vleugel. Om de ideale klank te vinden, moesten we eerst de opstelling van de vleugelpiano bepalen: is de klep open of gesloten? Straalt de speaker meer naar de vloer of meer naar boven tegen het deksel? Aangezien we de speaker 360° konden draaien, kregen we de beste resultaten wanneer de box rechtstreeks naar boven straalt met het deksel open en naar de vloer met het deksel dicht.

De BOOMSTER XL werkt onder andere met een downfire subwoofer. Je speelt elektrische piano – profiteert je muziek van de subwoofer?

Het vervangen van een trillende snaar door een luidspreker is geen eenvoudige opgave. Kenners kunnen een echte piano altijd onderscheiden van een elektrische piano. De subwoofer van de BOOMSTER voelt uiterst comfortabel aan in het instrument en zorgt voor de juiste vibratie. Het hele instrument trilt! We moesten zelfs de lage tonen een beetje verminderen om het geluid authentiek te houden.

De BOOMSTER XL heeft een bluetooth-connectie – speelt dit een rol in je setup of maak je gebruik van aansluitingen zoals de jack?

De speaker werkt uitsluitend via de jack-aansluiting. Met de piano, is dit de meest betrouwbare verbinding. Maar je kan hem eruit halen en dan gebruik ik thuis natuurlijk ook graag de bluetooth verbinding met mijn smartphone.

Hoe verzeker je de stroomvoorziening voor de BOOMSTER? Werk je met de ingebouwde lithium-ion batterij of gebruik je een on-site stroomvoorziening?

De installatie in detail
De installatie in detail

Aangezien het instrument volledig mobiel moet zijn en dus onafhankelijk van een stroomaansluiting, werk ik met de ingebouwde oplaadbare batterij. Teufel was zo vriendelijk mij gratis een vervangende batterij te bezorgen. Met twee volle batterijen ben ik zeker voorbereid op meer dan een dag spelen.

Hartelijk dank voor het interview. Wij wensen je veel succes met je concerten.

Meer informatie over onze BOOMSTER XL vind je in de Teufel webshop.

Meer info over Maurice?

Als je Maurice met zijn vleugel in actie wil zien, kan je video’s bekijken op zijn website:

www.mauricehuesni.de

Contact opnemen met Maurice doe je via:
E-mail: Mail(at)mauricehuesni.de

Maurice bij een live optreden met een artiest uit Halle
Maurice bij een live optreden met een artiest uit Halle

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Tim Teufel