Mit freundlicher Genehmigung von FOX

Queen – portret van een muzieklegende

Denk je aan Queen, dan denk je aan Freddie Mercury. De net verschenen film „Bohemian Rhapsody“ van regisseur Bryan Singer (X-Men etc.) vertelt over het ontstaan van de band en eindigt in 1985.
In dit artikel lees je het hele verhaal van Queen.

Is this the real life? / Is this just fantasy?

Hoewel Freddie Mercury het stralende middelpunt van de band was, toch kan het verhaal van Queen niet worden verteld zonder de andere bandleden erbij te betrekken. John Deacon, de bassist, gitarist Brian May en de drummer Roger Taylor waren fantastische artiesten en performers. Veel van het repertoire van Queen stamt dan ook van hun. Denk aan Another One Bites The Dust van John Deacon of Radio Ga Ga van Roger Taylor.

”Is this the real life? / Is this just fantasy? / Caught in a landslide / No escape from reality”

(Lyrics van Bohemian Rhapsody)

De eerste zinnen zeggen al veel over de band. Over het ongelofelijke succes waardoor ze een van de grootste bands ooit bands zijn geworden, hun betoverende optredens en helaas, ook het tragische einde.

Farrokh Bulsara en het begin van Queen

De twee vrienden Brain May en Roger Taylor stonden aan de wieg van de band. Ze speelden al eerder samen in de band Smile. Tim Staffel, de leadzanger van Smile, hebben we ook veel te verdanken, want hij was het die z’n twee medebandleden aan Farrokh “Freddie” Bulsara heeft voorgesteld. Scène uit de film “Bohemian Rhapsody” ©2018 FOX

Van oorsprong uit Sansibar stammend, woonde Freddie als sinds 1964 in London. Tim en Freddie kenden elkaar van hun studie. Bij Smile begon hij echter eerst als roadie, maar toen Staffel de band verliet, was dat voor May en Taylor reden om in 1970 de band Queen op te richten. De naam was een idee van Freddie. Toen kort daarna Deacon erbij kwam, en Farrukh Bulsara z’n naam veranderde in Freddie Mercury, was het begin van het succesverhaal een feit.

De Queen sound

Freddie Mercury wist al in het begin van Queen heel precies waar het met de band heen zou moeten. De Veel van de songs hadden speelse, operette-achtige elementen met vaak een onverwachte wending erin. Ook de stijl van de band was heel anders dan men in die tijd gewend was. Bonte optredens met kostuums, travestie, make-up, pyrotechniek, rook en heel veel andere effecten – Queen hield van glamour en dat niet weinig. Al snel waren ze geen onbekenden meer in de Londense muziekwereld.

Scène uit de film “Bohemian Rhapsody” ©2018 FOX

De eerste platendeal liet dan ook niet lang op zich wachten. In 1972 ondertekenden ze bij EMI en in 1973 verscheen hun eerste album Queen I. Hoewel dit nog niet meteen aansloeg bij het grote publiek, was de song Seven Seas of Rhye van het tweede album Queen II wel een hit. Het nummer werd op BBC radio gedraaid en lande in de top 10 van de Britse charts. Freddie Mercury, die tot dan toe nog als verkoper op de Kensington Markt stond, zei meteen z’n baan op.

Groot, groter, Queen

Vanaf 1974 was er geen stoppen meer aan. Tot 1978 verscheen er ieder jaar een nieuw album (o.a. A Night at the opera en A Day at the Races) en scoorden ze hit na hit. Ze waren continue op toernee en golden als de beste live band ter wereld. Voor Freddie Mercury waren de grootste podia nog niet groot genoeg. De concerten in Hyde Park (1976) of het concert in Wembley Stadion, tien jaar later, zijn ook vanuit huidig oogpunt nog ongelofelijke optredens.

Scène uit de film “Bohemian Rhapsody” ©2018 FOX

In de jaren ’80 waren er opeens andere invloeden in het werk van Queen te horen. Disco, funk, maar ook samenwerkingen met andere artiesten zoals het legendarische duett Under pressure met David Bowie. Van de impact van een video was Freddie Mercury zich ook als een van de eersten bewust – de video’s van Bohemian Rhapsody en Radio Gaga zijn dan ook kleine kunststukjes.

De laatste jaren van Queen

Ook in de tweede helft van de jaren ’80 bleef Queen een succevolle band, hoewel Freddie Mercury al in 1986 van zijn HIV-infectie moet hebben geweten. Het laatste Queen concert met Freddie Mercury als zanger vond plaats op 9 augustus in Knebworth Park voor 12.000 mensen. De tour rondom het in 1989 verschenen album Live Magic kwam te vervallen omdat de gezondheid van Freddie Mercury dit niet meer toeliet.

In november 1991 overleed Freddie Mercury aan de gevolgen van zijn HIV-infectie. Maar tot het laatst toe bleef hij songs schrijven en opnemen. Het laatste Queen album kostte hem echter heel veel moeite en aan de video opnames voor de song The Show must go on kon hij niet meer meedoen. Zijn ongelofelijke stem bleef echter tot het einde toe intact.

Scène uit de film “Bohemian Rhapsody” ©2018 FOX

Het verhaal van Queen stopte niet abrupt met het overlijden van Mercury. In 1995 verscheen een album met songs die hij vlak voor zijn dood had opgenomen en in 2005 gingen Brian May en Roger Taylor met een gastzanger als Queen op toernee. Iets waar menig fan moeite mee had. De filmopnames van de Queen optredens in Wembley zijn bovendien als dvd en Blu-ray verkrijgbaar. En natuurlijk kunnen fans nu ook massaal naar de bioscoop om te kijken hoe de rol van Freddie Mercury wordt gespeeld, of deze Freddie even charismatisch is als the one and only.

Wembley in je woonkamer met de legendarische Ultima-sound

Die neuen Ultima 40 in voller Größe.
Vloerstaande speakers met heavy bas dankzij de dubbele bassdriver

De Teufel Ultima 40 en Queen zijn elkaar als op het lijf geschreven – songs van de band klinken hier al even powerful in het echt. De Ultima heeft als meest verkochte Teufel speaker ook al de status van een legende bereikt. En na de update in 2018 is de sound nog beter geworden.

  • 3-kanaals systeem met een hifi weergave van muziek, films en games
  • Tweeter met nieuwe innovatieve phase plug
  • Dubbel basreflexpoort voor een precieze en krachtige bas
  • Nieuwe look met een matte behuizing en high gloss elementen bij de tweeter en midrange drivers

Teufel music: onze Queen playlist

Receivers in de Teufel shop

 

Images met dank aan FOX

Gerelateerde artikelen

Blogger

Pascale Teufel

Pascale Teufel