Lees over de over de verschillen tussen de verschillende soorten koptelefoons.

Koptelefoons – een overzicht van in-ears tot over-ear

In het openbaar vervoer, het kantoor, bij het joggen of op de bank – koptelefoons maken deel uit van ons dagelijks leven. Voor al deze dagelijkse situaties en luistergewoontes zijn er verschillende modellen met verschillende functies. Ook hangt de keuze samen met je muzieksmaak en dan speelt de constructie van de hoofdtelefoon ook weer een belangrijke rol. Deze heeft namelijk invloed op het afstraalpatroon van de geluidsgolven, op het draagcomfort en de geluidsweergave. We leggen je hier uit welke koptelefoon het beste bij welk luistertype past.

AIRY op een stoel aan het chillen
Teufel AIRY: meer bewegingsvrijheid en gemak door bluetooth

In-ears – voor het mobiele type

In-ears zijn de kleinste koptelefoons. De voordelen van de beugelloze constructie komen vooral tot zijn recht wanneer je in beweging bent. Zelfs bij het joggen blijven de kleine koptelefoons die je in je oorschelp stopt, goed zitten. En ze zijn zo klein, dat je ze gemakkelijk in je broekzak stopt. Het is mogelijk om de constructie zo klein te houden, omdat de afstand tussen het membraan en ons gehoor zeer gering is. Hierdoor zijn slechts een kleine hoeveelheid energie en kleine bewegingen van het membraan al voldoende om een duidelijk hoorbaar volume te bereiken. Een ander voordeel van de ooordopjes is de goede afscherming van omgevingsgeluid. Het is dan wel belangrijk dat de dopjes goed in het oor zitten waardoor er een gesloten systeem ontstaat. Anders ontsnapt er energie naar buiten.

High fidelity in-ears Teufel MOVE PRO
Telefoontjes opnemen en bellen met de handsfree functie op de MOVE PRO

Maar nu de geluidskwaliteit. Hoe zit het hiermee? Vaak is de kwaliteit van in-ears die je gratis bij smartphones en MP3-players niet om over naar huis te schrijven. Toch is het mogelijk om uit dit kleine formaat een goede sound te toveren. Indien van goede kwaliteit kunnen ook kleine drivers het gehele frequentiebereik weergeven. Het gesloten systeem dat in het oor ontstaat, heeft een bijzonder voordeel: hier kan bij een minimale membraanuitslag een krachtige basperformance geproduceerd worden.

Teufel in-ears: de sound is gedifferentieerd, de bas krachtig en ze zitten pas – betere oordopjes zul je niet snel vinden. Wie liever geen kabels heeft: de Teufel MOVE BT is onze draadloze in-ear variant.

Over- & on-ears

De tweede soort koptelefoons is de koptelefoon met hoofdbeugel. Hier onderscheiden we tussen on-ears en over-ears:

  • On-ears: het oorkussen ligt op het oor. Deze koptelefoons wegen vaak weinig. Al naar gelang constructie en anatomie zitten de koptelefoons niet zo dicht op het oor en daarom kunnen ze soms verschuiven. Omdat ze niet helemaal over het oor heen gaan, kan het zijn dat de muziek aan de buitenkant te horen is – je medereizigers of collega’s zouden er iets van kunnen zeggen.
  • Over-ears: hier wordt het oor helemaal bedekt door een oorkussen. Dit maakt de koptelefoon zwaarder. Draag je een over-ear langer, dan is dit prettiger dan een on-ear omdat de druk gelijkmatig wordt verdeeld. Over-ears zijn er in een open, gesloten en half open variant.
Half open koptelefoon Teufel Aureol Real
Half-open koptelefoon laat omgevingsgeluiden door en levert een natuurgetrouw geluidsbeeld

Beugel koptelefoons of in-ears – hoe te kiezen?

Hier is geen standaardantwoord mogelijk. Fabrikanten van hoogwaardige koptelefoons creëren een topsound bij zowel over- als in-ears. Echter, alleen al door de bouwwijze hebben beide soorten plus-& minpunten. In-ears klinken het beste in het lage bereik. Dit komt vooral tot zijn recht bij hip-hop en pop – muziek met veel bas.

On- & over-ears hebben als voordeel dat ze een betere ruimtelijkheid kunnen creëren. Dat heeft er onder andere mee te maken, dat hier de geluidsgolven net als bij ons eigen oor, zich binnen de oorschelp van de koptelefoon voortbewegen, voordat ze aankomen in de gehoorgang. Dit komt vooral bij muziekgenres als jazz en klassiek goed tot zijn recht. Doordat er zich tussen oorschelp en membraan lucht bevindt, klinken stemmen bij over- & on-ears doorgaans veel natuurlijker.

Conclusie: de pluspunten van de verschillende soorten koptelefoons op een rij

Koptelefoons kun worden ingedeeld in: in-ears, on-ears en over-ears.
In-ears hebben als voordeel dat ze klein en compact zijn en dat ze stevig in de gehoorgang zitten. Dit maakt ze ideaal voor het sporten.
In-ears klinken het beste bij muzieksoorten met flink veel bas.
On- & over-ears als de Real Z of de Real Blue NC hebben een hoofdbeugel en worden dicht tegen het oor aan gedragen.
De geluidsweergave klinkt bij on- & over-ears ruimtelijker. Dit komt vooral bij stemmen en muziekgenres als jazz en klassiek goed tot zijn recht.

 

 

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken

Nieuwste artikelen

Blogger

Pascale Teufel