De kleine platenspeler-guide

Op zaterdag 13 april wordt met Record Store Day de onafhankelijke platenzaak in het zonnetje gezet. Dit jaarlijkse evenement, dat overigens wereldwijd gevierd wordt, is inmiddels uitgegroeid tot het grootste muziekevent ter wereld. In maar liefst 100 platenzaken kun je op die dag terecht voor de mooiste releases en leuke instore acties. Een goede reden om vandaag dieper in te gaan op de techniek van platenspelers en de mogelijkheden om je platenspeler aan een Teufel systeem te koppelen.

About: Record Store Day

Op de site van de Nederlandse Record Store Day kun je het volgende over het event lezen:

In Nederland veranderen de winkelvloeren van meer dan 100 onafhankelijke platenzaken door het land verspreidt, in verschillende podia met meer dan 250 optredens van ruim 100 artiesten. Of de artiest nu al een volledig uitverkochte clubtour in het vooruitzicht heeft of debuteert op Record Store Day, er wordt met liefde gespeeld en geluisterd. Bovendien verschijnen op Record Store Day zeer exclusieve releases die alléén op die dag verkrijgbaar zijn. Honderden releases kwamen op Record Store Day 2017 in zeer kleine oplages uit. Nieuwe liedjes, remixes, gekleurd vinyl, nooit eerder uitgebrachte juweeltjes, stuk voor stuk zijn het bijzondere items. RSD is voor de meeste platenzaken inmiddels belangrijker dan kerst.

 

Record Store Day is voor iedereen vrij toegankelijk en laat je als bezoeker proeven van de lol van het verzamelen van het fysieke product. Met een arsenaal aan optredens en ambassadeurs als Typhoon, Kensington, Triggerfinger, Blaudzun, Tim Knol, Eefje de Visser en, internationaal, Dave Grohl, Josh Homme, Ozzy Osbourne, Iggy Pop, Jack White en Metallica is Record Store Day het grootschaligste kleinschalige muziekevenement ter wereld.

Linktipp: Record Store Day Nederland (official)

Record Store Day - aandacht voor platen en platenzaken
Zaterdagmiddag – bladeren door de uitgebreide collectie van je lievelingsplatenzaak

Tijd voor een nieuwe platenspeler?

Voor vinyl fans gaat er niets boven het geluid van een plaat. Wanneer deze ook nog eens afgespeeld wordt op een hoogwaardige installatie, dan komt dit volgens velen dicht in de buurt van een perfecte hifi-geluidsbelevenis.

Groef na groef – platenspelers aan het werk

Daarom zijn platenspelers ook (weer) volop in trek en ze hoeven nog niet eens duur te zijn. Maar let op wanneer je er een wilt kopen: je haalt niet uit iedere goedkope platenspeler een goede sound.

Wil je een echt goed geluid, dan moet je iets dieper in de buidel tasten. Hifi-platenspelers kunnen al snel een paar honderd euro kosten en wat voor veel in de hifi-wereld geldt, gaat ook op bij platenspelers: the sky is the limit. De duurste exemplaren kunnen dan ook makkelijk een zes-voudig bedrag kosten. In de onderstaande zie je hoe een platenspeler functioneert:

Het element: MC of MM?

Een van de belangrijkste onderdelen van de platenspeler is de naald, of het element. Er bestaan twee systemen: het MM-systeem dat met magneten werkt – vandaar de naam Moving Magnet, afgekort MM. Als minst gecompliceerde manier om vinyl te beluisteren, vind je ze vooral in het instap- en middensegment. MM-systemen leveren een relatief hoge uitgangsspanning en kunnen daarom op bijna elke versterker met phono-ingang worden gebruikt. Hoewel de verwisselbare naalddragers van de MM-systemen voor flexibiliteit zorgen, bereik je uiterste precisie pas met een vast element van een MC-systeem. MC staat voor “Moving Coil” (bewegende spoel).

Platenspelers met een MC-systeem zijn doorgaans duurder dan die met een MM-element. Ook hebben ze een geringe uitgangsspanning en stellen daardoor hoge eisen aan de versterker. Vaak is er dan ook een extra egaliseer-voorversterker voor nodig, ook wel phonovoorversterker genoemd. Vergeleken met MM-systemen zijn de apparaten echter minder gevoelig voor storingen. Hifi-freaks gaan ook prat op de betere sound – alhoewel dit iets is waarover volgens sommigen te twisten valt.

Samenvattend kun je zeggen dat MM-systemen ongecompliceerd en voordelig zijn, MC-systemen daarentegen vaak duurder, maar ook hoogwaardiger.

Hieronder zie je een verwisselbare elektromagnetische converter – een MM-systeem.

Detail van een TEAC TN-300 platenspeler

Put the needle in the record – een spherische of elliptische naald

Zonder naald geen sound. Maar welk soort naald – spherisch of elliptisch – je nodig hebt, hangt af van hoe je jouw platenspeler gebruikt. Het verschil tussen beide ligt ‘m in de vorm. De spherische naald is rond en heeft een relatief klein contactoppervlak met de groef in de plaat. De elliptische naald ligt dieper in de groef, heeft een hoger contactoppervlak, waardoor je veel meer details zult horen. Een naald voor de audiofiele vinylliefhebber dus. De scratchende dj echter heeft meer baat bij een naald die minder ‘zwaar’ in de groef ligt. Dit maakt het scratchen makkelijker en platen slijten veel minder snel. Oh, en dan is er ook nog de geldvraag: de productie van sferische naalden is stukken goedkoper dan die van elliptische naalden.

Riemaandrijving versus directe aandrijving

Om platen te kunnen draaien, moet de platenspeler worden aangedreven door een motor. De riemaandrijving zet de draaiïng – zoals de naam al verraadt – door middel van een riem om. Anders dan bij een directe aandrijving moet hij ook niet meteen onder draaischijf worden geplaatst. De riem kan in principe overal worden aangebracht. Omdat de riem meestal van rubber gemaakt is, geeft hij ook geen storingsgeluiden van de motor door en draait hij soepel. Dit resulteert in een goed geluid, wat de riemaandrijving perfect voor privégebruik maakt. Maar vergeet niet om de riem om de zoveel jaar te vervangen.

Platenspeler met open deksel
Platenspeler met riemaandrijving

Voor professioneel gebruik is deze aandrijving niet geschikt. Een dj maakt zelden gebruik van een platenspeler met riemaandrijving. Met een directe aandrijving laat het zich bijvoorbeeld zonder gevaar scratchen zonder dat de riem knapt. De directe aandrijving start ook sneller – niet onbelangrijk voor een dj. En bij een te langzame of te snelle plaat, is de snelheid gemakkelijk aangepast – wat ook weer belangrijk voor een naadloze overgang tussen twee stukken.

Kombo stereo-installaties uitbreiden met platenspelers

Vinyl heeft in de eerste plaats natuurlijk een platenspeler nodig, maar om de sound goed weer te geven is een stereo al net zo onmisbaar. Onze Kombo serie biedt een krachtige sound en heeft veel aansluitingen om verschillende geluidsbronnen en dus ook platenspelers op aan te sluiten.

Compact maar met een wervelende sound is de Kombo 500S. De complete set bestaat uit de boekenplank speakers Theater 500s en de Kombo 62 receiver die een speciale phono-aansluiting heeft, maar ook je cd/mp3-verzameling kan afspelen. Een ware allrounder dus en dat voor een aantrekkelijk bedrag.
Wil je het liever een maatje groter? De Ultima 40 Kombo is uitgerust met de vloerstaander Ultima 40 – onze bestseller. Net als de Kombo 500s heeft het speakerpaar de Kombo 62 receiver aan z’n zijde.
Twee sets die meteen speelklaar zijn en die met elk genre uit je vinylcollectie overweg kunnen.

 

De Kombo 500S – onze compacte speelklare set met phono-aansluiting

Vinyl en multiroom met Teufel Streaming

Wie zich al verdiept heeft in de Teufel Streaming technologie (voorheen Raumfeld) weet misschien dat de multiroom speakers dankzij de stereo cinch-uitgang de mogelijkheid bieden om de analoge en digitale wereld met elkaar te verbinden en dus ook platen kunnen streamen.

Die Stereo M lassen sich auch über Spotify ansteuern.

TEAC platenspeler gekoppeld met de Teufel speakers Stereo M.

Teufel Streaming producten:

Teufel Stereo L

TEUFEL
STEREO L

Naar product

Teufel Soundbar Streaming

TEUFEL CINEBAR LUX

Naar product

Teufel Stereo M

TEUFEL
STEREO M

Naar product

De makkelijkste manier is met een moderne platenspeler. Deze sluit je direct op de aux-ingang van de Teufel Streaming speaker aan. Met een oudere platenspeler kan dit via een tussenstap met een phono-voorversterker. Het signaal wordt door de analoog-digitaal converter gedigitaliseerd en kan via de Controller app naar verschillende kamers worden gestreamd. “Back to the Future” met Teufel Streaming – probeer het uit!

Titelbeeld: © By Knipsermann (33 Umin) [CC BY 2.0 de], via Wikimedia Commons
Image 1: © By Woody at de.wikipedia (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Gerelateerde artikelen

Blogger

Pascale Teufel