Kerst anders vieren: originele ideeën voor de feestdagen

De kerstperiode is een speciale tijd. Voor kinderen is de hele maand december vaak één van de spannendste maanden – volwassenen associëren Kerstmis ook vaak met stress en eentonigheid. Tradities in ere houden is allemaal goed en wel, maar misschien heb je zin om het eens over een andere boeg te gooien? Wij hebben een paar leuke ideeën over hoe je kerst anders kunt beleven. Wie weet, vieren jullie vanaf nu kerst op een hele nieuwe manier.

Kerstmis met vrienden in plaats van familie

Een manier om de familiestress met Kerstmis te ontvluchten, is om het te vieren met je beste vrienden. Hierdoor is het vaak niet meer nodig om naar huis te reizen, aangezien je misschien toch al dicht bij elkaar woont. Bovendien is het vaak harmonieuzer met vrienden dan met familieleden. Er zijn geen vaste tradities voor dit feest: iedereen kan zijn favoriete songs kiezen en mixen. Als jullie ouders aandringen op een bezoek, helpt een compromis: kerstavond met je vrienden en op eerste en tweede kerstdag maak je tijd voor een familiediner.

Kado’s onder de kerstboom die echt verschil maken

Voor sommigen draait alles om de kado’s met kerst – hoe meer, hoe beter! Anderen zijn maar al te vaak naar huis gegaan met een tas vol prullaria die je niet echt kunt gebruiken. Stel in je gezin gewoon voor dat je elkaar iets minder geeft, maar meer nuttige kwaliteitsvolle dingen. Less is more! Een manier om dit te doen: secret santa. Elke persoon krijgt maar één geschenk en hoeft er maar ééntje te kopen. Wie aan wie een geschenk geeft, wordt door het lot bepaald. Zo kan iedereen er beter over nadenken en iets heel leuks en nuttigs onder de kerstboom leggen. Audiofiele familieleden en vrienden maak je bijvoorbeeld blij met een high end koptelefoonhouder van K&M, omdat het on-ears op een stijlvolle manier presenteert en ze netjes houdt. Of je kunt een tas geven die je koptelefoon beschermt tegen krassen en vuiltjes, zoals onze deuter x Teufel SUPREME ON Bag.

Tip voor meer duurzaamheid onder de boom: pak je kado’s milieuvriendelijk in. Hier vind je enkele tips voor alternatieve kadoverpakkingen.

Laat de klokken luiden met Teufel

Teufel Stereo L

TEUFEL
STEREO L

Naar product

Kombo 500

THEATER 500 KOMBO

Naar product

Internationale kerst

Hoe vieren andere landen het eigenlijk? Het kan heel leuk zijn om met kerst eens buiten je comfort zone te gaan. In de VS en Frankrijk worden de pakjes pas op 25 december gegeven. Kinderen zijn misschien niet zo enthousiast over het idee dat ze wat langer op hun kadootjes moeten wachten. Maar het is het proberen waard: de voorpret duurt langer en een ontbijt met kadootjes klinkt toch goed? In Polen mag het uitpakken van de kado’s traditioneel pas beginnen wanneer het jongste lid van de familie op 24 december de eerste ster aan de hemel heeft ontdekt. Een ideale gelegenheid voor een wandeling, waarbij “de kerstman” stiekem de pakjes onder de boom kan leggen. Helaas werkt het alleen als er geen wolken zijn.

Kerstbal aan kerstboom
Versier gewoon anders. Het hoeven niet altijd gouden kerstballen te zijn.

Enigszins merkwaardig is de gewoonte in Oekraïne om de kerstboom te versieren met spinnenwebben – geen echte, natuurlijk. Klinkt op het eerste gezicht vreemd, maar het verhaal erachter is mooi: naar verluidt was er een arme vrouw die geen geld had om haar kerstboom te versieren. ’s Nachts deden de spinnen hun werk en wikkelden de boom in spinnenwebben die prachtig fonkelden in het licht. Trouwens, dit kan ook een goede gelegenheid zijn om halloweenversieringen te recyclen. En natuurlijk kun je de spinnenwebben combineren met klassieke kerstversieringen. Eerlijk? Geef ons toch maar gewone kerstballen.

Kerstmenu: weg van tradities

Naast de tradities kan het ook leuk zijn om eens met internationale gerechten te experimenteren. In Italië eten ze bijvoorbeeld op 24 december geen vlees – eigenlijk een verstandige keuze, rekening houdend met de al rijkelijk gevulde tafels tijdens de feestdagen. In Zuid-Korea is een zoete, kitscherige en kleurrijk versierde kerstcake het klassieke nagerecht. In Denemarken serveren ze als dessert rijstpudding met gehakte amandelen. In één portie verstoppen ze een hele amandel: de gelukkige vinder krijgt dan een extra kado.

Taart met kerstdecoratie
Verwen je gasten en serveer een speels versierde kersttaart voor de feestdagen.

Een andere out of the box mogelijkheid is om met kerst een volledig veganistisch diner te bereiden. Dit zal voor veel mensen een inspanning vragen – maar het kan een leuke ervaring zijn. Of je kunt met z’n allen een feestelijk menu samenstellen: iedereen is verantwoordelijk voor één gang en bereidt die ook voor. Dan is er niet maar één persoon de hele tijd in de keuken bezig. Een open air brunch of barbecue met Kerstmis kan ook een totaal nieuwe ervaring zijn. Met glühwein, mooie verlichting en een vuurkorf om je warm te houden, krijgt de kerstmaaltijd in openlucht een ware kerstmarktflair.

Vakantie met Kerstmis

Voor veel mensen is “naar huis gaan” met kerst een onderdeel van de feestdag – meestal naar het ouderlijk huis waar ze zijn opgegroeid. Maar dit betekent vaak stress voor de ouders. Misschien is het huis verkocht nadat alle kinderen het huis uit waren, waardoor er eigenlijk niet genoeg plaats is voor iedereen. Misschien zijn er nieuwe familiesamenstellingen die je naar een alternatief doen zoeken. Een vakantie met kerst kan zorgen voor een frisse wind om de stressvolle kerstperiode te ontvluchten. Dit kan een ideale gelegenheid zijn om de traditie van een familievakantie tot leven te brengen: elk jaar eind december naar de bergen – inclusief een sneeuwgarantie.

Kerstman aan het strand
De kerstman is overal: ook op het strand

Een andere optie: je gaat alleen of met je partner warmere oorden opzoeken. Kerst vieren op het strand is een onvergetelijke ervaring. Jezelf afzonderen tijdens de feestdagen zal misschien niet goed vallen bij sommige familieleden. Maar als je wil ontsnappen aan het jaarlijkse familiedrama, kun je jezelf op zijn minst trakteren op wat rust en het jaar relaxed afsluiten.

Kerstmis met Teufel

Jonge vrouw met Teufel cap
De Teufel CAP “T” is een ideaal kerstgeschenk

Elk jaar komt de vraag wat er onder de kerstboom moet komen. Wij hebben een paar ideeën:

  • CAP „T“: Een pet in klassiek zwart met Teufel logo is ideaal voor het kleine zusje dat graag gaat skaten.
  • MUG: Deze herbruikbare en goed afsluitbare mok is handing voor onderweg naar kantoor en ook nog eens milieuvriendelijk.
  • SLIPMAT: Koestert je vader zijn platencollectie en legt hij graag een vinyl op de platenspeler? Met deze slipmat, zal hij altijd aan jou denken – en aan ons.

Andere producten van Teufel

Image 1: ©Sandra Seitamaa. Unsplash Lizenz. Bron: Unsplash.

Image 2: ©Bruna Branco. Unsplash Lizenz. Bron: Unsplash.

Image 3: ©Lynda Hinton. Unsplash Lizenz. Bron: Unsplash.

Gerelateerde artikelen

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Tim Teufel