In-ears correct gebruiken voor de beste klank

Koptelefoons beleven een echte boom, dankzij de trendy true wireless in-ears. Veel mensen volgen de hype en ruilen hun bekabelde oortjes of koptelefoon om voor de true wireless variant. In tegenstelling tot de ervaren in-ear gebruiker, zijn de eerste ervaringen voor de rookies niet altijd even overtuigend. Dat komt omdat de oortjes niet correct worden gebruikt. In het Teufel magazine geven we tips hoe je in-ears correct kan gebruiken voor de beste klank.

Je in-ear koptelefoon correct in je oor steken, doe je zo

Als het gaat om in-ears, is geen enkel ander koptelefoonontwerp zo afhankelijk van het juist inbrengen en dragen wat betreft comfort en geluid.

Hand neemt oortje uit case met AIRY TRUE WIRELESS
AIRY TRUE WIRELESS: In de handinge oplaadcase zijn de in-ears opgeladen in no time en meteen beschikbaar.

Stap 1: Kies de juiste ooradapter

De eerste stap is het vinden van de juiste ooradapter. Dit is een kwestie van try and error, want elk oor is anders. Teufel biedt een selectie van oordopjes in verschillende maten, afhankelijk van het model.

Stap 2: Het insteken

Er is geen vaste theorie die aantoont hoe je het beste de in-ears in je oor plaats. Het gaat er vooral om een routine te vinden voor jezelf. Je kan het vergelijken met contactlenzen, die ook precies in de juiste positie moeten zitten om te kunnen werken. “In-ear” betekent “in het oor” en dit moet je ook letterlijk nemen. Om dit te laten werken is het handig om het oor met één hand een beetje naar achteren en omhoog te trekken. Dit verbreedt de gehoorgang en maakt het inbrengen gemakkelijker.

Zo herken je dat de in-ears goed in je oor zitten

Als je de in-ears voor de eerste keer gebruikt, kan het in het begin wat vreemd aanvoelen. Bij het plaatsen van de oortjes, hoor je bijna geen omgevingsgeluid meer. Dat hoort zo te zijn en op die manier weet je ook meteen of de positie van de in-ears correct is. Door de stevige pasvorm in de gehoorgang is het gewicht van het in-ear nauwelijks meer te voelen en kan je comfortabel muziek luisteren.

Correcte positie: De ooradpater sluit de gehoorgang af, is diep en recht in het oor geplaatst.

Als je de passende ooradapter gebruikt, blijfven de in-ears goed zitten en heb je geen last van omgevingsgeluid. De oortjes hebben weinig speling en vallen niet uit je oren.

Vrouw met de Airy True Wireless en lacht
Is de positie optimaal, dan staat niets jouw luistergenot in de weg!

Klinkt het niet goed genoeg en blijft het oortje niet zitten? Hier kan het aan liggen.

Bij in-ear koptelefoons is het correct dragen een must. Dit houdt in dat de gehoorgang volledig wordt afgesloten door het oordopje. Als dit niet het geval is, klinkt zelfs de beste in-ear koptelefoon niet goed. Hieronder hebben we voorbeelden van het niet correct dragen.

Bij in-ear koptelefoons is het correct dragen een must.

Te grote ooradapter

Is de silicoon adapter te groot, dan zitten de in-ears los en vallen ze uit je oren bij sterke bewegingen. Bovendien dringt het geluid gemakkelijk door naar buiten en is het geluidsbeeld niet optimaal.

Deze ooradapter is te goot. Daarrom zitten de oortjes los en niet diep genoeg in de oren.

Te kleine ooradapter

In dit geval is er te veel ruimte tussen de ooradapter en je gehoorgang. Het geluid gaat naar buiten verloren en je verliest de sterke bas. Ook bij het handfree bellen, is de verstaanbaarheid moeilijker. Het draagcomfort is niet aangenaam omdat de oortjes heen en weer bewegen in je oren en er makkelijk uitglijden.

De ooradapter is te klein. De gehoorgang wordt niet goed afgesloten.

Schuin dragen

Hierbij is de in-ear koptelefoon schuin in het oor geplaatst. Bovendien worden delen van het geluid gereflecteerd voordat ze de gehoorzenuw bereiken. Het geluid is beperkt bij het luisteren naar muziek of het voeren van een telefoongesprek.

Dit oortje zit scheef in de gehoorgang en is niet optimaal.

Extra tip: memory foam ear cushions

Wie tevergeefs probeert om de klank en het draadcomfort juist te krijgen, kan altijd kijken voor de zogenaamde memory foam ear cushions van bijvoorbeeld Comply.

Deze ooradapters uit schuim kan je makkelijke plat drukken met je vingers. Hierna stop je de adapters in je oor die na enige tijd terug hun originele volume aannemen. Op die manier passen ze zich zachtjes en precies aan bij elke gehoorgang. De fabrikant adverteert onder andere dat de bas bij gebruik vol klinkt.

memory foam ear adapter
In-ear ooradapters gemaakt van memory foam in verschillende maten van Comply. (Fotorechten Amazon)

AIRY TRUE WIRELESS – Haal nu de jouwe!

De AIRY TRUE WIRELESS is er! Goede muziek verdient goede sound – altijd en overal. De AIRY TRUE WIRELESS begeleidt je de hele dag lang met de bekende Teufel sound en veel slimme features. Want met de bijbehorende oplaadcase houdt hij het meer dan 25 uur vol. Welke muziek zet jij als eerste op?

Man met AIRY TRUE WIRELESS
AIRY TRUE WIRELESS is vanaf nu beschikbaar.

> Productpagina bezoeken: AIRY TRUE WIRELESS

 

 

Gerelateerde artikelen

Blogger

Teufel Blog Redaktion

Wir schreiben über Lautsprecher, Heimkino, Stereoanlagen, neue Audio-Technologien und HiFi-Trends. Außerdem geben wir euch im Ratgeber Tipps und Tricks rund um den guten Ton zu Hause.