Hoe een geluidskaart op de pc de sound beïnvloedt

Matig geluid van pc’s en laptops vinden we eigenlijk hartstikke normaal. Maar waarom is de geluidskwaliteit eigenlijk zo slecht? In de eerste plaats komt dit door de kwaliteit van de geïntegreerde of bijgeleverde speakers. Meer dan alleen de absolute basis aan sound hoef je niet van te verwachten. Wil je meer, dan zullen zelfs kwalitatieve speakers of koptelefoons geen echte uitkomst bieden. De grote boosdoener zit verborgen in de behuizing van je pc: een slechte soundchip of een goedkope geluidskaart. Lees verder om meer te weten te komen over de basisprincipes van een geluidskaart in je pc.

Wat onboard geluidskaarten (niet) kunnen

In principe kunnen alle computers audiogegevens verwerken. De benodigde hardware en software bevinden zich meestal in de vorm van een geluidschip of geluidskaart op het moederbord van de computer. Deze chips (niet eetbaar) verwerken de digitale audiogegevens en voeren ze uit als analoge audiosignalen via de jack-uitgang. Hiervoor is er een digitaal-naar-analoog-converter geïntegreerd. Een andere belangrijke functie van geluidskaarten of soundchips is de verwerking van spraak en sound via een microfoon. Een converter zet de analoge spraaksignalen om in digitale gegevens.

Op goed uitgeruste pc’s wordt er meestal een afzonderlijke, specifieke geluidskaart geïnstalleerd. De kwaliteit van de boordappartuur is verschillend van pc tot pc. Vooral laptops voldoen vaak helemaal niet aan de benodigde eisen voor een goede sound. Een 5.1-systeem kan bijvoorbeeld geen goede gedefinieerde surround sound weergeven vanaf een laptop met een ingebouwde geluidschip. Zo kan ook een koptelefoon van hoge kwaliteit qua potentieel niet helemaal zijn kunnen laten horen. Dus als de geluidskaart van je pc of laptop niet voldoet aan je hoogwaardige audioproducten, is het de moeite van het overwegen waard om e investeren in een upgrade van je geluidskaart.

Gaming producten van Teufel

CONSONO 25 CONCEPT 2.1 set

Naar product

Mini-Soundbar Cinebar One

CINEBAR ONE

Naar product

CONCEPT E 450

Naar product

Intern of extern: types geluidskaarten 

Afhankelijk van de computer, sluit je specifieke geluidskaarten rechtstreeks op het moederbord aan of extern op de pc of laptop. De overeenkomstige interfaces op het moederbord moeten wel de mogelijkheid bieden om deze te kunnen installeren. Hiervoor gebruik je gewoonlijk PCI of PCI Express (PCIe).

PCI-aansluitingen van een geluidskaart
PCI-aansluitingen van een geluidskaart.

Als je een geluidskaart als extern accessoire op je pc wilt aansluiten, heb je alleen een USB-poort nodig. Controleer bij aankoop welke USB-standaard er verreist is bij de externe geluidskaart. USB 2.0 is meestal voldoende, en de stroom wordt meestal geleverd via de interface. Sommige computergeluidskaarten hebben ook een FireWire interface. Dit zijn meestal krachtige “audio-interfaces” waarmee je lekker kunt mixen en effecten toevoegen. 

Wat is belangrijk bij het kiezen van de geluidskaart?

Een afzonderlijke geluidskaart in je pc produceert een betere geluidskwaliteit dan zijn onboard tegenhangers, voornamelijk dankzij krachtigere digitaal-naar-analoog converters. Het verschil in converterkwaliteit is zeer groot– dure geluidskaarten kosten al snel 300 euro en meer. Maar zelfs geluidskaarten die tussen 50 en 100 euro kosten, zorgen al voor een aanzienlijk betere sound. Een doorslaggevende factor bij de aankoopbeslissing, is het aantal kanalen dat de geluidskaart ondersteunt. Als je een surround sound configuratie met vijf kanalen plus bassignaal (5.1) wilt aansturen, heb je drie jack-ingangen nodig voor het front -en rear gedeelte en één voor het middengedeelte en de subwoofer.

Op sommige verpakkingen van geluidskaarten verwijst men naar het Dolby Digital Live-formaat. Dolby heeft dit format speciaal voor de gaming sector ontwikkeld. Het maakt surround sound mogelijk onafhankelijk van de audiogegevens van de game zelf. Op deze manier kun je zelfs de sound van games die eigenlijk alleen in stereo zijn opgenomen, via een 5.1-systeem in goede kwaliteit weergegeven. Een tegenhanger van Dolby Digital Live is DTS Connect. Beide standaarden voeren het signaal digitaal uit via S/PDIF. Geluidskaarten van hogere kwaliteit zijn gewoonlijk ook uitgerust met de Dolby Pro Logic.

Sommige geluidskaarten hebben een geïntegreerde koptelefoonversterker, zodat je hifi-koptelefoons kunt aansluiten en onmiddellijk gebruiken. Vooral koptelefoons met een hoge impedantie (hoge ohm-waarde, Ω) hebben hier baat bij. Dolby Headphone kan surround sound weergeven via een koptelefoon als een digitale standaard.

Tips voor het configureren van de geluidskaart van de pc

Afhankelijk van de geluidskaart en het gebruikte soundsysteem, verschillen de exacte opties en stappen voor het configureren van een geluidskaart. In ieder geval moet je eens kijken naar de luidsprekerinstellingen en de instellingen van de geluidskaart. Soms kun je met een paar muisklikken de geluidservaring aanzienlijk verbeteren. Hier enkele tips en aanbevelingen voor het configureren van een geluidskaart:

  • Na het aansluiten van een 5.1 systeem (of als alternatief een high end headset), moet je ervoor zorgen dat het juiste uitgangsapparaat is geselecteerd als luidspreker of koptelefoon.
  • Deactiveer de digitale uitgang bij een volledig actieve werking zonder receiver – of activeer hem, in het tegenovergestelde geval.
  • Indien je een subwoofer aansluit, moet je de basomleiding activeren, zodat deze de overeenkomstige signalen ontvangt. Controleer ook of de crossover-frequentie is ingesteld op de ideale waarde van 120 Hz.
  • Duik dieper in de instellingen – in de THX-instellingen kun je bijvoorbeeld veel meer in detail gaan.
  • Om de beste sound uit alle kanalen te krijgen, kun je de afstand tot elke luidspreker en de hoek ten opzichte van je luisterpositie aanpassen. Je kunt ook het volume van elk kanaal hoger of lager zetten, zodat alle luidsprekers even hard klinken.
  • Test de kanalen om te controleren of de instellingen kloppen, alle aansluitingen werken of dat er ergens iets mute is, of gedempt klinkt.

Expert tip: Om er zeker van te zijn dat je elke speaker juist kunt afstellen en dat de geluiden van alle kanalen je op hetzelfde volume bereiken, raden wij een geluidsmeter aan. Dit is een eenmalige aankoop en komt van pas bij elk systeem dat je in de toekomst koopt. Dit is de enige manier om te finetunen, omdat het menselijk oor zelden nauwkeurig genoeg is.

Soundsystemen voor gaming & co. van Teufel

Als je beter geluid op je pc wilt en besluit om als eerste stap een krachtige geluidskaart aan te kopen, vertrouw dan niet op de reeds ingebouwde speakers. Ook goedkope pc speakertjes zijn niet de oplossing. Je haalt de beste sound uit je pc door te kiezen voor een kwalitatief systeem. Met pc soundsystemen van Teufel kies je voor jarenlange expertise.

  • CONSONO 35 CONCEPT Surround Power Edition: Geniet met een optimaal afgestelde AV-receiver in de subwoofer van een indrukwekkend, krachtig surroundgeluid voor games, filmsgeluid en muziek: op de tv of rechtstreeks op de pc.
  • CAGE: koptelefoons voor gaming bieden verschillende voordelen. Ten eerste stoor je niemand anders, hoe heftig het virtuele vuurgevecht ook is.  Ten tweede klinkt de sound met een koptelefoon vaak veel beter door het befaamde binaurale effect. De CAGE heeft een geïntegreerde USB-geluidskaart en grote oorkussens die je afschermen van storend geluid van buitenaf.
  • ▶ Meer gaming luidsprekers en -producten van Teufel vind je in onze online shop. Wij bieden ook digitaal koopadvies over gaming soundsystemen.
  • ▶ Hier vind je microfoons voor ruisvrije opnames en bundels met de REAL koptelefoonserie.

Koptelefoons van Teufel

Bluetooth-Kopfhörer von Teufel

REAL BLUE NC

Naar product

SUPREME ON mit Farbwechsel

SUPREME ON

Naar product

Conclusie: Zonder een afzonderlijke geluidskaart op de pc is er meestal geen hifi-geluid.

  • Elke laptop of computer is uitgerust met ten minste één soundchip voor audioweergave.
  • Geïntegreerde geluidskaarten voldoen vaak niet aan de eisen voor hifi-geluid.
  • Afzonderlijke geluidskaarten kun je kopen voor zowel externe (USB) als interne (PCI/PCI Express) aansluitingen
  • Een van de doorslaggevende factoren voor de kwaliteit van een geluidskaart is de ingebouwde digitaal-naar-analoog-converter.
  • Bij de aankoop is het van belang welk systeem (soundsysteem of koptelefoon) je precies wilt bedienen.
  • Afhankelijk van de uitvoering worden verschillende aantallen kanalen ondersteund (stereo, 5.1, 7.1).
  • Voor een beter koptelefoongeluid zijn bepaalde geluidskaarten uitgerust met een speciale versterker.

Titelimage: ©afrank99, Soundblaster Audigy2 ZS PCI Soundcard bepaalde rechten voorbehouden. Bron: Wikimedia

Afbeelding 1: ©w:user:snickerdo, PCIExpress bepaalde rechten voorbehouden. Bron: Wikimedia

Gerelateerde artikelen

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.