HDMI 2.1 de nieuwe overdrachtsstandaard

HDMI 2.1 – de nieuwe dynamische standaard

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van de overdrachtsstandaard HDMI staat op het punt gelanceerd te worden. De HDMI Licensing Administrator Inc, de organisatie voor ontwikkeling en licentieverlening van de standaard heeft voor januari 2017 in een persbericht “belangrijke veranderingen” aangekondigd. Hoe die er precies zullen gaan uitzien, is nog niet bekend. De benaming zal naar alle waarschijnlijkheid HDMI 2.1 zijn. Veel duidt erop dat de gebruiker te maken krijgt met veranderingen op het gebied van High Dynamic Range (HDR). Ter geruststelling: voor de overdracht van deze nieuwe standaard zul je waarschijnlijk geen nieuwe kabels en stekkers nodig hebben.

Beelden bestaan niet alleen uit pixels

Wanneer we het over de kwaliteit van de beeldoverdracht hebben, dan hebben we het vooral over pixels en de resolutie van het beeldmateriaal. HDMI 2.0 ondersteunt al de Ultra HD-resolutie en is zo goed voorbereid op de toekomst. Wat HDR echter betreft, hier is nog flink wat werk aan de winkel maar HDMI 2.1 zou hier een oplossing kunnen bieden. HDR verwijst overigens naar een beter contrast op displays – simpel gezegd: helderder wit en tegelijkertijd donkerder zwart met meer gradaties daar tussenin. Een zaklamp, de kleur van een bloem en de sterrenhemel stralen met HDR beduidend meer dan waar monitoren tot nu toe in staat zijn. Conventionele beelden worden aangeduid als Standard Dynamic Range (SDR).

Hoe HDMI 2.1 de HDR-weergave kan verbeteren

Een uniforme HDR-standaard ontbreekt tot op heden. Daarom zijn er nogal flink wat verschillen in de verstrekte data en de maximale helderheid die televisies kunnen weergeven.  De HDR-beeldinformatie heeft bij Blu-rays vaak een helderheidsniveau van 1.000 Nit – een helderheid die de meeste televisies helemaal niet kunnen weergeven. True HDR zal in de toekomst gaan schitteren met een helderheidsniveau van 10.000 Nit. Er zijn inmiddels drie standaarden (Dolby Vision, hybrid log-gamma, HDR-10), met HDR-10 als belangrijkste standaard die door alle televisieproducenten wordt ondersteund.

De verschillende helderheidswaarden zorgen voor problemen bij de overdracht en weergave. De gegevens moeten namelijk in de tv omgerekend worden naar de vereisten van het betreffende apparaat. Dit verloopt tot nu toe statisch. Metadata die op een Blu-ray disc in HDR-10 opgeslagen zijn, worden eenmalig naar de tv gestuurd en toegepast op het gehele videobestand. Het resultaat is niet altijd bevredigend; het beeld kan gedeeltelijk te licht of te donker uitvallen. Een betere oplossing is een dynamische overdracht van metadata. Om de ideale helderheidswaarde te berekenen, wordt bij elk beeld een waarde voor de verschillende bereiken berekend. Een dynamische overdracht op deze manier is met HDMI nog niet mogelijk geweest. Des te prettiger dat dit met HDMI 2.1 nu straks wel mogelijk lijkt te worden. Vooral omdat de update van de HDMI-standaard ook het HDR-formaat Hybrid Log Gamma zal gaan ondersteunen. Deze bevat zowel data voor HDR- als ook voor SDR-beelden. Het formaat zal vooral bij het verwerken van televisiesignalen relevant zijn.

Teufel soundbars – sound die het beeld tot leven laat komen

  • Cinebar 11: de slanke soundbar met externe subwoofer produceert een gebalanceerd en krachtig geluidsbeeld.
  • Cinebar 52 THX: een waar geluidswonder – deze unieke THX-soundbar levert een high-res geluid in iedere frequentie zonder storingsgeluiden. Zelfs in een grote ruimte weet hij een indrukwekkende surround sound neer te zetten.
  • Cinebar Trios: de soundbar doet niet onder voor een gangbaar home cinema systeem. Het 3.1 systeem heeft een draadloze subwoofer en geïntegreerde centerspeakers voor een duidelijke spraakweergave. Voor een extra breed stereobeeld is het mogelijk de Dynamore-technologie te activeren.

Conclusie: HDMI 2.1 – een stap in de richting van HDR

  • De HDMI Licensing Administrator Inc. introduceert op 4 januari de vernieuwingen van de HDMI-standaard.
  • Waarschijnlijk bevat de nieuwe standaard een nieuwe functie voor de overdracht van HDR-beelden.
  • HDR-beelden hebben een beduidend hoger helderheidsniveau dan voorheen.
  • HDMI 2.1 ondersteunt waarschijnlijk de overdracht van dynamische HDR-metadata. Bij HDMI 2.0 is tot nu toe alleen nog maar een statische overdracht van metadata mogelijk.

Image 1: ©D-Kuru, “a male HDMI Connector”. Sommige rechten voorbehouden.

 

 

 

 

Nieuwste artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.