FLAC - Free Lossles Audio Codec

FLAC omzetten naar mp3

Eigenlijk kunnen mp3-bestanden zo langzaam van het beeldscherm verdwijnen. Omdat het allesbehalve hedendaags is: verlieslatend en ver verwijderd van de kwaliteit van een commercieel verkrijgbare CD. Maar het grote voordeel van MP3 is de kleine bestandsgrootte – wat ook de reden was voor de snelle verspreiding. Vandaag de dag hebben we met  FLAC een nieuw bestandsformaat dat ook muziekbestanden vrij klein verpakt – maar in betere kwaliteit. Heb je nog steeds audiobestanden in mp3 nodig? Leer hoe je ze van FLAC naar mp3 kunt converteren.

De geschiedenis van audiobestanden: van mp3 naar FLAC

Mp3-bestanden zorgden voor een kleine revolutie: toen digitale opslagruimte nog schaars en duur was, maakten ze de weg vrij voor de distributie van digitale muziek. De opslagruimte is nu echter veel goedkoper dan tien of vijftien jaar geleden. Dit opent veel meer mogelijkheden voor het digitaliseren van muziekbestanden.

Het MP3-Logo
Het MP3-Logo

Lossless formaten, zoals bijvoorbeeld het open source formaat FLAC zijn de nieuwe standaard. Qua kwaliteit zijn ze vergelijkbaar met een conventionele CD, maar nemen ze veel minder opslagruimte in beslag. Dit wordt mogelijk gemaakt door een “slimmer” compressieproces: hoewel er evenveel digitale informatie wordt opgeslagen als op een CD, is er tot 30 procent meer ruimtebesparing. Dus als je je CD collectie wilt digitaliseren, is het belangrijk om vandaag de dag een lossless formaat als FLAC te gebruiken.

Meer informatie over de verschillende digitale muziekformaten ontdek je hier.

FLAC bestanden doen het niet? Maak ze compatibel

Er is echter ook een klein nadeel met het FLAC-formaat. Veel afspeelapparaten zoals mp3-spelers kunnen geen FLAC’s afspelen, enkel MP3-bestanden. Het is echter niet nodig om een nieuwe MP3-speler met FLAC-ondersteuning te kopen. De audio-converter, die FLAC bestanden omzet naar MP3 files, kan je overal op het internet vinden.

Eenmaal je de passende software heb gevonden, kun je snel je FLAC-bestanden converteren naar mp3’s. Je kan ze dan gebruiken op een geschikte mp3-speler of een soortgelijk apparaat. Het overaanbod aan programma’s op het internet, maakt de zoektocht niet altijd even eenvoudig. Daarenboven zijn niet alle programma’s geschikt voor ieder besturingssysteem. Bepaalde audio converters zijn gratis, voor andere dien je te betalen.

Workflow van de AVS Audio Converter
De workflow van de AVS audio converter

Het gratis programma AVS Audio Converter biedt uitgebreide functies en converteert audiobestanden naar mp3, FLAC, AAC en vele andere formaten.

Opmerking: Gratis programma’s hoeven niet slechter te zijn dan betaalde programma’s. Betaalde software biedt in de regel echter meer functies, die vooral bij het converteren van grotere collecties nuttig kunnen zijn. Als het gaat om een paar albums, is de gratis software een prima optie.

FLAC of MP3: deze producten spelen alles af

Teufel One S

TEUFEL
ONE S

Naar product

FLAC naar mp3 converteren – wat is met de bitrate?

Als je de trotse eigenaar bent van een muziekbibliotheek van hoogwaardige FLAC-bestanden, hoef je je niet veel zorgen te maken over de bitrate (sampling rate). Maar voor verlieslatende formaten zoals MP3 of AAC, is het de bitsnelheid die de geluidskwaliteit bepaalt. De vorige standaardwaarde was 128 kbps, vandaag moet je alleen converteren naar 320 kbps. Bijna elke converter die van FLAC naar mp3 converteert zou deze instelling moeten bieden.

Over de bitrate lopen de meningen uiteen: sommigen horen geen verschil tussen een mp3 met 128 kbps en een mp3 met 320 kbps, anderen wel. Maar als je begint met een FLAC-bestand, moet je het meeste uit je bestand halen en meer dan een paar kilobits per seconde (kbps) converteren.

FLAC of mp3: Hoor jij het verschil?

Het is een onderwerp dat het bespreken waard is – zoals zoveel in de hifi-wereld: is er een verschil tussen FLAC-bestanden en mp3’s? Het antwoord: ja, zeker!

Als je geen verschil hoort, ligt het niet zo zeer aan het bestandsformaat, maar aan de apparatuur waarmee het muziekstuk wordt afgespeeld. Als je naar hetzelfde nummer in mp3- en FLAC-formaat luistert, zal je een duidelijk een verschil merken. Een FLAC bestand bevat gewoonweg meer informatie. Als je dit afspeelt op een goede installatie, hoor je duidelijk de meerwaarde. Doe zelf de test!

Hifi liefhebbers spreken over meer diepgang. De muziek klinkt gewoon voller en echter. De beste test is om te schakelen tussen FLAC en MP3, omdat de stap terug naar mp3 de gaten in de soundtrack blootlegt. Deze frequenties liggen eigenlijk buiten het hoorbare bereik van de mens – althans dat is wat ze vroeger geloofden – maar ze lijken nog steeds te worden waargenomen.

De mp3-kwaliteit is echter voldoende voor gebruik op een mp3-speler of smartphone. Hoewel je nog fijnere nuances van geluid kan horen via een hoofdtelefoon, kan je thuis de test doen. Ook onderweg speelt het omgevingsvolume een rol.

Koptelefoon van Teufel: ervaar de fijnste verschillen

Teufel REAL BLUE NC in hand
De noise cancelling koptelefoon van Teufel: REAL BLUE NC. Hoor enkel, wat je wil horen.
  • REAL BLUE NC: Met REAL BLUE NC mis je geen enkele noot dankzij de beste ruisonderdrukking. Je oren zijn voorzichtig ingesloten – met geventileerde oorkussens die niet zweten – en je hoort alleen wat je wil horen, zonder interferentie. Omdat het een Bluetooth-headset is, kan je zonder kabel vrij genieten van de heerlijke klank.
  • AIRY: Zoals de naam het zegt is deze koptelefoon licht en luchtig, maar zit wel vol met power. Dankzij het lichte gewicht en het slanke design, wordt de AIRY een onopvallende metgezel.
  • Alle koptelefoons.

Meer helder klinkende koptelefoons van Teufel

Conclusie: FLAC naar mp3 converteren – fluitje van een cent

  • Het converteren van FLAC-bestanden naar mp3-bestanden voor jouw mp3-speler of smartphone is een fluitje van een cent dankzij de talloze gratis en betaalde programma’s.
  • De conversie duurt niet veel langer dan het “rippen” van een cd en kan daarom snel worden uitgevoerd bij het actualiseren van je mp3-speler.
  • Tip: Zorg ervoor dat je bij het omzetten van FLAC naar mp3 de zogenaamde ID3-tags mee converteert. Dit is de metadata van je muziekbestanden en bevat informatie zoals artiest, titel en albumnaam.
Foto 1: ©Moving Picture Experts Group. Public domain, Bron: Wikimedia Commons
Foto 2: ©AVS4YOU. Bron: AVS4YOU.com

Gerelateerde artikelen

Blogger

Pascale Teufel

Pascale Teufel