Dolby Atmos – de revolutie begint

Als home cinema fan heb je vast al van Dolby Atmos gehoord. Deze nieuwe surround sound techniek afkomstig van Dolby Laboratries revolutioneert de geluidsbeleving bij films. Het grote verschil van Dolby Atmos systemen met de gangbare surround sound systemen bestaat uit de extra luidsprekers voor aan het plafond. Deze ondersteunen 5.1 of 7.1 home cinema systemen en zorgen voor nog meer ruimtelijk geluid.

Het goede nieuws voor iedereen die een home cinema systeem bezit: wie op de nieuwe standaard wil overstappen, kan zijn oude home cinema nog steeds als basis voor de toekomstige Dolby Atmos-receiver gebruiken. Er zijn slechs twee tot vier extra luidsprekers en een geschickte AV-receiver voor nodig.

Maar… eerst maar eens stap voor stap. Op zich is Dolby Atmos niets nieuws meer. Teminste in de grote commerciële bioscopen wordt de techniek al langer gebruikt. Zeer breed verspreid is de techniek echter niet. In Nederland vind je Dolby Atmos in een behoorlijk aantal bioscopen.

Nieuw is echter, dat de technologie nu ook voor de thuisbioscoop beschikbaar is. Sinds eind 2014 is de bijpassende hardware hiervoor beschikbaar.

Dit zijn de vereisten voor Dolby Atmos:

  • ▶ Een AV-receiver die Dolby Atmos kan decoderen.
  • ▶ Een speakerset met een Dolby Atmos licentie.
  • ▶ TGeluidsmateriaal dat voor Dolby Atmos gemixt is.

Het aantal Blu-rays met Dolby Atmos geluidsspoor groeit gestaag, films worden namelijk al behoorlijk vaak en veel in Dolby Atmos geproduceerd. Dolby Atmos is ook compatibel met een gangbaar 5.1 systeem – dan echter zonder de bijbehorende signalen voor de luidsprekers aan het plafond. Een switch naar Dolby Atmos Blu-ray is dus makkelijk te maken, zonder dat klanten met een oudere installatie zich ergeren.

Hoe werkt Dolby Atmos?

Er zijn dus Blu-rays te koop, die ook Dolby Atmos ondersteunen. Of je nu thuis al een passend systeem hebt of niet, doet niet eens ter zake. Dolby Atmos is immers niet zoals zijn voorganger kanaalgericht, maar werkt met zogenoemde geluidsobjecten. Bij de tot nu toe gebruikte 5.1 of 7.1 systemen wordt het geluid van te voren zo afgemixt, dat het precies met deze zes of acht kanalen functioneert. Wil men dus een explosie die in de linkerhelft van het beeld afspeelt ook op de linkerhelft hoorbaar maken, dan moeten de voor- en achterkanalen naar de linkerkant worden aangestuurd.

Dit beperkt de fabrikant van home cinema systemen in zoverre, dat hij niet meer dan het voorgeschreven aantal van luidsprekers kan gebruiken. Bij Dolby Atmos kan daarentegen relatief vrij tussen een set van minstens acht (5.1.2) tot wel 32 (31.1 of 24.2.6) luidsprekers worden gekozen. Dat is dan weer te danken aan de reeds genoemde geluidsobjecten. Wanneer een filmmaker de films in Dolby Atmos produceert, kan hij de genoemde geluidsobjecten ruimtelijk weergeven, zonder zich op een bepaald kanaal te moeten vastleggen. Een explosie aan de linkerkant van het beeld wordt nu simpelweg als een geluid uit een bepaalde linkerpositie vastgelegd.

Zwarte Atmos speakers op de vloerstaande speaker Ultima 40
Die nieuwe Ultima 40 in combinatie met de Atmos uitbreidingsspeakers Reflekt

Zodoende is het in eerste instantie absoluut onbelangrijk, hoeveel luidsprekers op de linkerzijde beschikbaar zijn – alle, die van te voren als linker luidspreker zijn aangeduid, worden aangestuurd. De basis of het zogenoemde klankbeeld bestaat echter nog steeds uit een klassieke 5.1/7.1 constructie. Deze wordt nu alleen uitgebreid. Weliswaar is de clou bij Dolby Atmos dat er luidsprekers aan het plafond bij betrokken worden, maar de nieuwe techniek staat ook meer luidsprekers op de vloer toe. Dat lijkt voor meeste van ons misschien niet echt spectaculair, maar de echte home cinema nerd klapt waarschijnlijk in zijn handen en verheugt zich op deze plafondspeakers.

De hardware – was is er en wat komt er?

Laten we bij het gemakkelijke gedeelte beginnen: de versterkers. Alles wat nu aan AV-receivers op de markt komt of verkrijgbaar is, is zeer waarschijnlijk al voor de nieuwe home cinema standaard geschikt. Ook enkele oudere versies worden deels nog door de fabrikanten met nieuwe firmware verzorgd, waardoor Dolby Atmos mogelijk is.

In de meeste gevallen moeten home cinema eigenaren echter overstappen op een nieuwe AV-receiver. Bij luidsprekers is de overstap zeer eenvoudig. Wie een 5.1 systeem bezit, kan al met twee extra luidsprekers op Dolby Atmos overstappen. Het wordt dan tot een 5.1.2. systeem, waarbij het laatste getal altijd het aantal luidsprekers aan het plafond weegeeft. Het middelste getal, geeft zoals gewoonlijk, het aantal subwoofers weer.

Misschien vraag je je af of het echt nodig is, om luidsprekers aan het plafond te bevestigen. Vooral omdat dit met behoorlijk wat installatiewerk gepaard gaat. Gelukkig is dat niet per se nodig. Ook hier heeft men aan een alternatief gedacht. Ook zonder speakers aan het plafond kun je van dit realistische geluid genieten.

Dolby Atmos uitbreiding

Heb je al een goed home cinema systeem, dan raden we je aan om het uit te breiden. Wil je geen gaten in je plafond boren, dan heb je de mogelijkheid om met de Reflekt speakers van Teufel speakers te kopen die het geluid naar het plafond weergeven. Deze kun je gewoon op de front- of rearspakers plaatsen. Het plafond wordt in dit geval voor de  geluidsweerkaatsing gebruikt zodat het lijkt alsof het geluid van boven komt.

Meer voordelen van de Reflekt speakers:

  • Als Dolby Atmos reflectiespeakers of als normale rearspeakers te gebruiken
  • Wanbevestiging of plaatsing op de towerspeakers kan zowel horizontaal als verticaal
  • Ook voor DTS:X en Auro 3D formaten geschikt

Complete Dolby Atmos systemen

Heb je nog geen home cinema systeem of is je set aan vervanging toe? Dan kun je natuurlijk ook meteen een compleet Dolby Atmos systeem met geïntegreerde reflectiespeakers bij Teufel aanschaffen. Het voordeel hiervan is: je hebt alles in één en het is gemakkelijker om aan te sluiten.

 

Zuilspeakers met geïntegreerde Dolby Atmos reflectiespeakers
Schuin naar het plafond gerichte refelectiespeakers voor Dolby Atmos geluidssporen

Zoals ook de vakpers bij verschillende tests van de nieuwe LT 5 licensed by Dolby Atmos van Teufel kon vaststellen, functioneert dit verbazingwekkend goed.

Wanneer twee naar het plafond uitstralende top surround luidsprekers de vakpers laaiend enthousiast krijgt, dan kun je je wel voorstellen hoe geweldig iemand het vindt die op zoek is naar een goede sound voor z’n thuisbios.

Teufel LT5 licensed by Dolby Atmos

Teufel heeft met de LT 5 zuilspeakers met geïntegreerde reflectiespeakers een officieel Dolby Atmos systeem in het assortiment. Een uitbreidingsset plus losse reflectiespeakers ronden het Dolby Atmos aanbod af.

Andere passende producten:

Conclusie:

  • Dolby Atmos is een geluidsstandaard voor de weergave van hoogte-effecten – zoals we dat uit de bioscoop kennen.
  • Deze effecten worden via plafondspeakers of naar boven gerichte speakers weergegeven.
  • Voor Atmos sound moeten de speakers en de receiver Atmos ondersteunen. Verder moet het film- en geluidsmateriaal in Atmos zijn aangemaakt.
  • Atmos sound is niet alleen op Blu-rays beschikbaar; ook op streamingdiensten als Netflix vind je Atmos-filmen.

Ervaar hier alles over „LT 5 licensed by Dolby Atmos“ of bekijk het Teufel assortiment.

Andere home cinema speakers:

cinebar 52 thx

Cinebar 52 THX

Naar de Cinebar 52

Ultima 40 Active

Naar Ultima 40 Active

Ga naar pagina voor auteur [Public domain], via Wikimedia Commons

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.