Das Messegebäude und -Gelände der IFA in Berlin.

De IFA 2018 – trends op de consumer electronics beurs in Berlijn

Op 31 augustus 2018 gaan de deuren open van de IFA 2018, de grootste consumentenelektronica beurs ter wereld. 5 dagen lang worden de laatste nieuwtjes gepresenteerd en krijgen we al het moois te zien wat we ons in de tech toekomst te wachten staat. Fabrikanten presenteren prototypes en concepten die al vrij binnenkort of op langere termijn gelanceerd gaan worden.

Home cinema en audiosystemen behoren nog steeds tot de grootste innovatiesectoren op de IFA. Opvallende ontwikkelingen zijn er onder meer bij de integratie van speakers in woon- en leefruimtes. Deze en andere trends kun je hier nalezen.

Het logo van de IFA 2018 met datum
Op 31 september begint de 58e editie van de IFA.

De belangrijkste informatie voor bezoekers van de IFA 2018

  • ✔ Wanneer: 31 augustus (vrijdag) tot en met 5 september (woensdag)
  • ✔ Openingstijden: 10 – 18 uur
  • ✔ Entree: normaal 17,50 euro // voorverkoop 13 euro

Verder is er een uitgebreid programma met keynotes, conferenties en concerten in de IFA-zomertuin.

De belangrijkste trends op de IFA: voice control en streaming

Geen revolutie maar evolutie – zo zou je dit jaar de ontwikkeling op het gebied van audio en hifi kunnen samenvatten. Streaming en multiroom speakers zijn nog steeds hot. De producten en technologieën hiervoor worden steeds meer geperfectioneerd. Zo zullen speakers voor een draadloos thuisnetwerk een steeds grotere rol gaan spelen.

Ready to Play – Teufel multiroom speakers

Teufel Soundbar Streaming

TEUFEL CINEBAR LUX

Naar product

Teufel Stereo L

TEUFEL
STEREO L

Naar product

Luidsprekers die je via voice control kunt bedienen, vallen ook onder dit hoofdstuk. Op de IFA 2018 vind je speakers van fabrikanten die al met Alexa, Google etc. zijn uitgerust evenals de mogelijkheid om speakers met een spraakbesturingssysteem uit te rusten.

In een ander artikel kun je nalezen hoe je Teufel speakers met Alexa kunt bedienen.

Bij koptelefoons kunnen we dit jaar hetzelfde constateren: bestaande concepten worden tot in het detail geoptimaliseerd. Bijzondere aandacht gaat hier vooral naar in-ear koptelefoons met bluetooth-functie.

Teufel koptelefoons – in-ears, on-ears, over-ears

De IFA 2018 – een blik in de toekomst van home cinema

Het volgende nieuwtje op de markt in de race om de meeste pixels heet 8K. Zo heeft Samsung al aangekondigd dat ze in Berlijn een 8K-televisie gaan presenteren. Let wel: dit is een prototype, nog niet verkrijgbaar in de winkels dus. Wanneer je bedenkt dat Ultra HD Blu-rays (4) pas net in opkomst zijn en dat 4K op tv nog nauwelijks een thema is, dan is 8K weliswaar interessant om over te horen, maar nog niets wat we snel voor thuis mogen verwachten.

Heel anders ziet het er bij HDR uit: de IFA laat zien dat de volgende generatie tv’s standaard HDR zullen hebben. Hier is de markt nog ietwat onoverzichtelijk omdat er op dit moment nog meerdere standaards zijn die met elkaar concurreren. Zo zijn Dolby Vision en HDR10(+) beduchte concurrenten van elkaar. De HDR-standaard verbetert de helderheid en contrastwaarden van televisies enorm.

Vinyl, VR en AR – de IFA presenteert

Een vast onderdeel van de IFA is het innovatieplatform IFA NEXT op beursvloer 26. In het kader van product- en prototypepresentaties tref je hier veelal startups aan.

Het Finse startup bedrijf Flexound ( Augmented Audio Technology) richt zich hoofdzakelijk op de integratie van luidsprekers in onze omgeving. De Finnen willen speakers in objecten en meubels integreren. Denk aan kussens, autostoelen of kasten. Een interessante insteek, vinden we. Hoe uitgerijpt dit concept al is, kun je in hal 26/114 zien.

Ook op de IFA: stands met de goede oude platenspeler in een nieuw designconcept. Start-ups als HYM (hal 26/121) presenteren bijvoorbeeld all-in-one systemen met pick-up, speaker en versterkereenheid.

VR-brillen waren al vaker een thema op de IFA, maar vooralsnog is dit geen hype geworden. Veel experts zijn er nog steeds van overtuigd dat VR- en 3D brillen in de toekomst wel degelijk een belangrijke rol zullen gaan spelen. Met Royole Moon wil fabrikant Royole een nieuwe poging wagen. De bril heeft via een wifi-module toegang tot streaming-platformen en is uitgerust met een intern geheugen van 32 GB. Veelbelovend nieuws.

Titelbeeld: ©IFA, bron: ifa-berlin.com
Image 1: ©IFA, bron: ifa-berlin.com

Nieuwste artikelen

Blogger

Pascale Teufel