DAB+ radio integreren – zo simpel is het

De toekomst van de radio is digitaal. FM-radio wordt afgeschaft en de standaard wordt DAB+.  Omschakelen heeft nu al z’n voordelen, maar het betekent niet dat je jouw oude radio de deur uit moet doen: DAB+ kun je gewoon integreren in je bestaande radio.

Upgraden met DAB+

Bij externe ontvangers is het simpel om DAB+ toe te voegen. De modules zijn doorgaans compact en je sluit hem bijvoorbeeld aan de AUX-ingang aan. Ook zijn er modules die je via USB of bluetooth koppelt.

Zo maak je bestaande cd-receivers, stereo’s, FM-radio’s of smartphones geschikt voor DAB+. Het enige waar je op dient te letten, is dat de ontvanger een interface heeft die compatibel is.

Het DAB+A-model van de Hongaarse firma DENSION is een goed voorbeeld van zo’n systeem. Het bijzondere ervan is dat de ontvanger via een app wordt bestuurd. Actieve antennes zijn los verkrijgbaar. Stroom krijgt de interface van de ontvangstmodule.
Andere oplossingen zijn vaak uitgerust met een kleine display en toetsen.

De overgang van analoge radio naar DAB+ radio

Noorwegen zette als eerste land in Europa de zendmasten uit en verving de FM-zenders door DAB+. Nederland volgt, alhoewel de overgang niet zo drastisch als in Noorwegen zal verlopen. Er zijn al meerdere netwerken voor DAB+ ingevoerd – voor zowel de publieke als de commerciële omroep en het aantal zenders dat overstapt naar digitaal groeit gestaag.

De voordelen van DAB+:

 • Ontvangstkwaliteit: met DAB+ luister je naar een kraakheldere ontvangst. Geen geruis meer. Digitale radio blijft ook bij een zwak signaal stabiel. Het signaal wordt alleen onderbroken wanneer je buiten het zendgebied bent.
  Geluidskwaliteit: afhankelijk van de zendfrequentie (k/Bit) waarmee een zender het programma uitzendt, bereikt digitale radio een genuanceerder en voller geluidsbeeld dan we van FM gewend zijn.
 • Extra opties: afhankelijk van de ontvanger kunnen er teksten of afbeeldingen voor weerskaarten, sporttabellen en albumcovers worden getoond. Hoe en of dit mogelijk is, zal van zender en ontvangstapparaat afhangen.

Maak met Teufel en DAB+ je installatie compleet

De Kombo 62 receiver heeft DAB+ radio aan boord
Stereoreceiver die meer kan dan cd’s afspelen
 • Kombo 62 receiver: een cd-receiver en nog veel meer. De Kombo 62 is uitgerust met DAB+, bluetooth en veel aansluitmogelijkheden (bijvoorbeeld TOSLINK en phono).
 • Radio 3Sixty: met deze digitale wereldontvanger haal je radiozenders van over de hele wereld in huis.  Naast DAB+ en analoge FM-radio heeft 3Sixty ook bluetooth aptX en Spotify Connect. Met twee fullrange speakers en een krachtige downfire subwoofer krijg je er natuurlijk ook een vette sound bij.
Radio 3Sixty: wereldontvanger anno nu met DAB+ radio
Eigentijdse wereldontvanger met DAB+ en streaming opties
 • BOOMSTER: met de BOOMSTER krijg je een compleet soundpakket en wel to go.  Het design is clean en simpel maar achter de schermen is behoorlijk veel audiotechniek verstopt. Het is een heus 3-kanaals systeem met tweeter, midrange driver, subwoofer, bluetooth 4.0, NFC, FM- en DAB+ radio. Om onderweg lang te kunnen genieten, heeft de BOOMSTER een lithium-ion accu aan boord. Meer heb je niet nodig.

Teufel producten voor (multiroom) streaming

Teufel Stereo L

Teufel Stereo L


Naar Teufel Stereo L

Teufel Stereo M

Teufel Stereo M


Naar Teufel Stereo M

Conclusie: FM-radio’s mogen blijven

 • Met een externe ontvangstmodule maak je van bestaande radio’s, autoradio’s en smartphones een DAB+ radio.
 • Afhankelijk van de gekozen oplossing dienen AUX, USB of bluetooth als interface.
 • De Hongaarse fabrikant DENSION biedt DAB+ ontvangers met bijbehorende passende app ter bediening aan.
 • De publieke en commerciële omroepen stappen niet van vandaag op morgen over op digitale radio, maar binnen niet al te afzienbare tijd zal DAB+ met z’n vele voordelen de standaard worden.

Meteen naar de Kombo 62, Teufels eerste systeem met DAB+.

DAB+ radio integreren – zo simpel is het

Gerelateerde artikelen

 1. jasper
  09. jul. 2018, 20:37

  Hai Pascale,
  DAB+ geeft na scannen nog steeds niet bestaande stations (‘off air’), en bv. de national NPO stations Radio 1, 2, 3 etc. staan er niet bij. Hoe krijg ik de stations eruit die toch niets ontvangen, en alle NL stations erin?
  groet
  jasper

  • Jonathan
   10. jul. 2018, 10:51

   Hi Jasper,
   Eigenlijk zouden na een compleet nieuwe scan alle verkrijgbare radiozenders in Nederland vertoonbaar moeten zijn. Staat de Boomster in een omgeving met veel metaal dan kan de ontvangst niet optimaal zijn. Je kunt eens proberen om de Boomster buiten neer te zetten en nogmaals een scan door te voeren. Vindt hij vervolgens nog steeds weinig DAB+ zenders dan zou ik je adviseren contact op te nemen met onze klantenservice.

Schrijf een commentaar

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Pascale Teufel

Pascale Teufel