Originele gettoblaster

De comeback van de gettoblaster

Het apparaat waar we het over gaan hebben, heet eigenlijk radiorecorder. In de jaren ’50, ’60 en begin jaren ’70 werd het ook nog wel kofferradio genoemd. Tegenwoordig is de speaker bekend onder de naam gettoblaster of boombox.
Boombox zegt misschien niet iedereen iets, maar bij de naam gettoblaster gaat er bij de meesten toch wel meteen een lichtje branden. Weet je helemaal niet waar we het over hebben? Oeps, dan begint je geboortejaar waarschijnlijk met een “2”.
Ben je in de jaren ’80 geboren, dan herinner jij je vast nog wel de coolness factor die er aan de gettoblaster kleefde. En hoe zeer sommige productdesigners het ook hebben geprobeerd: hierna heeft geen enkele muziekinstallatie het ‘coolness & joie de vivre’-aura van de gettoblaster ooit nog weten te evenaren.

Back in time – de geschiedenis van de gettoblaster

De naam komt niet zomaar uit de lucht vallen: vooral in de sociaal benadeelde staddelen van Amerikaanse grote steden won de gettoblaster al vroeg terrein. Originele gettoblasterDe naam is dan ook een samenstelling van: ‘ghetto’ plus ‘to blast’ – wat vrij vertaald zoiets inhoudt als ‘lawaai maken’. De eerste modellen ontstonden al eind ’70 en een van de eerste cult-apparaten was de legendarische JVC RC-838JW uit 1978.

Overigens werden de apparaten van het merk JVC in Japan onder de naam Victor verkocht. Op de foto zie je dus wel degelijk de JCV RC-838JW.

 

Draagbare muziekinstallaties waren er ook al voor 1976, maar door hun massieve omvang en hoge stroomverbruik waren die allesbehalve een succes. Anders was dit met de zogenaamde kofferradio’s uit de jaren ’50. Deze koffertjes waren enorm populair.  Met de boombox begin jaren ’80 werd de draagbare box pas echt een succes. Bijgedragen aan het succes heeft de vroege hiphop- en breakdance cultuur die zijn oorsprong heeft in het New York uit de jaren ’70.
Een wilde tijd waar disco en funk niet alleen in clubs maar ook door dj’s op straat werd gedraaid tijdens zogenaamde blocparties – lantarenpalen dienden als stroomvoorziening voor hun versterkers.
Om iedereen aan het dansen te krijgen, verlengden de dj’s de breakbeats in hun platen en ziedaar: hiphop was geboren.

Langzaamaan maakten de onhandige geluidinstallaties van de dj’s plaats voor de handige boombox – de JVC gettoblaster.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

 

Opeens ging er een hele wereld open, want met de gettoblaster was het eindelijk mogelijk om je muziek overal en altijd bij je te hebben. En omdat de boombox ook op batterijen draaide, hoefde je niet meer in de buurt van een stopcontact te blijven. Zo is ook de stoere pose van de trotse eigenaar met de gettoblaster op z’n schouder ontstaan.

Stoer: gettoblaster op je schouderHoe blij ze toen ook met de draagbare box waren, in vergelijking met tegenwoordig waren de batterijen in een mum van tijd leeg. Het stroomverbuik van de batterijen was enorm en de batterijen waren lang niet overal verkrijgbaar. De vele grote batterijen maakten maar een dure aangelegenheid van de draagbare gettoblaster. De box beschikte weliswaar ook over een normale stroomkabel waarmee je hem gewoon thuis kon aansluiten, maar in het park of op het pleintje had je natuurlijk geen stroom bij de hand.

De gettoblaster – hifi op je schouders

De meeste gettoblasters, de bekendste merken waren toentertijd JVC of Sharp, waren alles behalve slecht van kwaliteit. Soms was de sound verbluffend goed, maar aan dit hoogwaardige geluid hing natuurlijk ook een prijskaartje. De gettoblaster was een statussymbool dat lang niet iedereen zich kon veroorloven.
Goedkope en kwalitatief minderwaardige kopieën uit Azië veroverden de markt maar waren geen lang leven beschoren. Tegelijkertijd daalden de prijzen van stereo installaties en zo kwam het dat – treurig, maar waar – het einde van de gettoblaster naderde.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Geen tapedeck meer – de comeback

Helemaal van het beeldscherm verdwenen is de gettoblaster nooit. In de jaren ’90 en daarna zag je soms nog een verdwaald exemplaar in de winkel. Maar zelfs toen de cd-speler het cassettedeck opvolgde – zo succesvol als in de jaren ’80 is de gettoblaster nooit meer geweest.

Cd-spelers en cassetteplayers waren ook een tijd lang als draagbare speler verkrijgbaar – denk maar aan de walkman of discman. Maar pas bij de opkomst van mp3-spelers ontstond een revolutionaire, nieuwe impuls voor draagbare muziekinstallaties. IPod docks met een handvat waren rond de eeuwwisseling  een eerste stap in de huidige riching.

Helaas was het geluid bij deze speakers niet om over naar huis te schrijven. Portable speaker Boomster op je schouderOnze soundengineers uit Berlijn, opgegroeid met de gettoblaster, wilden deze ‘gouwe ouwe’ maar al te graag een nieuw leven in blazen en hem tegelijkertijd voorzien van een behoorlijk goede geluidskwaliteit.  Het resultaat? De BOOMSTER. De portable speaker verenigt eigentijdse technologieën voor gebruik met smartphone of tablet verenigd met de hoogwaardige speaker ingrediënten. En het beste: de BOOMSTER is een rasechte Teufel en zo klinkt hij ook. Overigens bezit de BOOMSTER een stabiele draaggreep waarmee je hem nog gemakkelijker dan z’n voorloper, de gettoblaster, op je schouder kunt meenemen. Cool, toch!

 

Conclusie

Voor de een stukje geschiedenis en fantastische jeugdherinneringen, voor de ander is de hype omtrent de oude gettoblaster misschien minder goed te begrijpen. Maar een ding is duidelijk: de gettoblaster is de vader van alle draagbare muziekinstallaties en was in zijn tijd een heuse revolutie. Ook wanneer je ervan uitgaat, dat de moderne versie van gettoblasters lang niet zo’n grote invloed heeft op de popcultuur als in de jaren ’80, de behoefte aan hoogwaardige sound voor onderweg is er niet minder om geworden. Of je nu een tuinfeest hebt, naar het stand of park gaat: een portable speaker is dé mogelijkheid om van je lievelingssound te genieten op alle plekken waar je wilt – of er nu wel of geen stroom in de buurt is.

Benieuwd naar onze eigentijdse ghettoblaster? Dit is de BOOMSTER.

 

Titelbild: © Sean Davis „Hold my BoomBox High“ Bestimmte Rechte vorbehalten. Quelle: Flickr.com

Bild 1: © pashtun1 „JVC RC 838“ Bestimmte Rechte vorbehalten. Quelle: Flickr.com

Bild 2: © xersti Bestimmte Rechte vorbehalten. Quelle: Flickr.com

Bild 3: © Teufel

Gerelateerde artikelen

  1. w.van gerven
    07. aug. 2018, 12:29

    ik heb geen commentaar want ik heb nog steeds de JVC ghetto blaster ik heb hem in1999 gekocht .
    en hij word nog steeds dagenlijks gebruikt ook word hij overal mee naar toe gesleept ,ook op vakantie
    een kleine zaal is geen probleem om er genoeg power uit te halen.
    concluzie een super apparaat hij was toen wel prijzig maar na al die jaren van plezier geen probleem
    ps ik heb er in al die jaren ook nog 0,o niks geen. kosten aan gehad.
    kleinig heidje nog het is geen cassette maar cd en radio en dat voor die tijd super

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.