tv kijken met een bluetooth koptelefoon

Bluetooth koptelefoon aan de tv – het kan!

Een bluetooth koptelefoon is maar wat makkelijk – door het ontbreken van een kabel ben je stukken mobieler en flexibeler. Logisch dus dat we hem ook bij de tv willen gebruiken.

De meeste televisies, soundsystemen of computers hebben een bluetooth functie – geschikt om via een bluetooth koptelefoon naar je films, games of muziek te luisteren. In theorie tenminste. Vaak komen de eerste frustraties na aanschaf al opborrelen omdat de smart-tv en bluetooth koptelefoons slecht te koppelen zijn of dat je ondanks niks hoort, terwijl de apparaten wel met elkaar gekoppeld zijn. We leggen je uit waar dit aan kan liggen en hoe je de draadloze verbinding tot stand brengt.

Waarom doet de bluetooth koptelefoon het niet aan de tv?

Om de reden hiervoor te achterhalen, moeten we even in de technische features van bluetooth duiken: bluetooth is oorspronkelijk voor de wederzijdse dataoverdracht tussen twee computers ontwikkeld. Zo kun je bijvoorbeeld een MP3 track van het ene naar het andere apparaat sturen – echter zonder dat je hier een geluidsweergave hoort, want de overdracht gaat via de harde schijf.

Maar behalve de populaire methode van dataoverdracht via bluetooth is een bluetooth geluidsoverdracht ook mogelijk, alhoewel hier een overdracht in beide richtingen niet automatisch functioneert. Bij bluetooth audio is de richting van de overdracht belangrijk want die gaat volgens het zender-ontvanger-principe. Een apparaat zendt, het andere ontvangt. Een bluetooth-interface is niet automatisch voorzien van een transmitter voor geluidssignalen. In tegendeel: de meeste fabrikanten zagen ervan af van om een bluetoothzender te integreren. Het werd al voldoende geacht om met een smartphone iets naar de tv te kunnen zenden – foto’s bijvoorbeeld.

De boom van de bluetooth koptelefoon heeft smart tv-fabrikanten duidelijk verrast 

De bluetooth koptelefoon MUTE BT van Teufel met active noise cancelling
Heeft een tv met bluetooth zendfunctie nodig om geluidssignaal van tv te ontvangen

Hoewel met de meerderheid van de smart tv’s of soundsystemen een bluetooth geluidsoverdracht mogelijk is, is het zenden van geluid via bluetooth niet mogelijk. En omdat een bluetooth koptelefoon een weergaveapparaat is, moet hij natuurlijk audio kunnen ontvangen – anders klinkt er geen muziek.

Wie een tv zoekt waarmee hij zijn bluetooth kan koppelen, moet zeker weten dat de geïntegreerde bluetooth-interface geluid kan zenden. Het bluetooth logo op de tv of de verpakking is helaas niet altijd duidelijk genoeg.

Snel opgelost: bluetoothzender kopen

Heb je vergeefs geprobeerd om je bluetooth koptelefoon met je tv te pairen, wees dan niet getruerd: het is mogelijk om een losse bluetooth zender te kopen, en dat hoeft niet eens echt duur te zijn.

Voor het gebruik van een bluetooth koptelefoon aan je tv
Bluetooth transmitter

Er zijn verschillende externe bluetoothzenders in de vakhandel verkrijgbaar. De aansluiting is altijd identiek: bezit de tv of stereo over een vrije geluidsuitgang zoals die voor de koptelefoon dan kun je de adapter hier aansluiten. De adapter die je eerst met de koptelefoon hebt gekoppeld, stuurt het geluidssignaal vervolgens naar de koptelefoon. Dit principe kun je vergelijken met het basisstation van een draadloze koptelefoon met radiosignaal.

Passende producten:

Waar moet je op letten bij een externe bluetooth transmitter?

 • Vertraging: het is ontzettend irritant wanneer het geluid niet lipsync loopt met je film. Een oorzaak kan zijn dat het geluidssignaal van de tv naar de koptelefoon meerdere keren omgezet (gecodeerd/gedecodeerd) wordt en dat dit processen zijn die menig bluetooth transmitter niet snel genoeg kan converteren. Let in de winkel op de latentietijd.
 • Multi-pairing: wil je met z’n tweetjes een film kijken, dan heb je ook twee koptelefoons nodig. Let er dus op of je met de bluetooth-transmitter twee signalen tegelijkertijd kan koppelen.

Een kleine tip nog: ben je nog op zoek naar de passende koptelefoon? Doe de test en kijk welk koptelfoon type je bent

Merken

Merken

Bluetooth koptelefoon aan de tv – het kan!
4.3 (86.67%) 51 votes

Gerelateerde artikelen

 1. Kees
  03. nov. 2018, 18:01

  Bestaat er een bleutooth tv die het geluid van de tv zelf niet uitschakeld tijdens een bleutooth verbinding.?

  • Jonathan
   06. nov. 2018, 18:59

   Hi Kees, ik had vernomen dat Samsung tv’s deze combi hebben. Ik kan dit echter niet met zekerheid zeggen, dit valt een beetje buiten het bereik van Teufel :)

 2. Nitala
  12. jul. 2018, 22:07

  Geldt bovenstaande ook voor een mini stereo set? Ik heb geprobeerd mijn teufel mute te koppelen aan mijn mini-stereoset (kenwood m-817dab). Ik hoor inderdaad wel het geluidsignaal van de mute dat de apparaten gekoppeld zijn maar het geluid loopt daarna nog steeds via de speakerboxen. Is de miniset niet compatible met de teufel mute? Hij kan wel gekoppeld worden via bluetooth met een smartphone. Zou een bluetooth zender helpen in dit geval?

  • Jonathan
   16. jul. 2018, 15:31

   In principe wel, je Kenwood set heeft dezelfde principe als een televisie. Wil je geluid van de Kenwood doorsturen naar een wireless bluetooth koptelefoon dan heb je een bluetooth transmitter nodig die automatisch een koppeling kan maken met een bluetooth koptelefoon (in dit geval de Mute BT). De transmitter sluit je dan aan op de koptelefoon uitgang van het Kenwood systeem. Wij bieden dit type transmitter echter niet aan.

Schrijf een commentaar

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.