lifestlye image of a woman wearning AIRY headphones from Teufel

Hoe binaurale beats je zintuigen op scherp zetten

Binaurale beats als wondermiddel tegen slaapgebrek of concentratiestoringen: waarheid of sprookje?
In ieder geval gebeurt er iets in je hersens wanneer je via ieder oor een andere frequentie te horen krijgt. Zijn het de juiste frequenties, dan komt de klank van de binaureale beats ook goed tot zijn recht. Of je nu ontspannende klanken of oplettend luisteren – het is maar net wat je nodig hebt. We leggen uit hoe binaurale beats ontstaan en wat eraan hebt.

Dit gebeurt er in je brein: binaurale beats en de werking ervan

We luisteren met onze oren, maar de eigenlijke auditieve waarneming vindt plaats in onze hersenen. Hier worden de geluidsgolven verwerrkt die ons oor bereiken. Horen we via een koptelefoon links en rechts een andere geluidsfrequentie dan ervaren we dat als een vals geluid. Maar wanneer het verschil slechts gering is, dan gebeurt er iets fascinerends in ons brein.

Denkbeeldige klanken

Binaurale beats ontstaan in onze hersenen en zijn akoestisch niet te horen. Het brein produceert zelf een denkbeeldig geluid, waarvan de frequentie overeenkomt met het verschil tussen de beide beluisterde frequenties. Hoor je met links bijvoorbeeld een geluid met 400 Hz en rechts een geluid met 410 Hz, dan creëert je brein na verloop van tijd geluidsgolven met een frequentie van 10 Hz. Dat functioneert overigens ook wanneer de sound buiten het hoorbare scala ligt – je hersenen nemen dit toch waar.

Hersenfrequentie bewust beïnvloeden

Afhankelijk van de activiteit ontstaan er golven in verschillende frequenties in het menselijke brein. Ben je bijvoorbeeld geconcentreerd aan het werk, nogal wiedes dat er dan veel actie in je hoofd is. Ben je aan het mediteren of in een diepe slaap verzonken, dan daalt de frequentie van je hersengolven immens. Nadat Heinrich Wilhelm Dove in 1839 ontdekt had dat het menselijk brein in staat is om golven op bepaalde frequenties zelf te creëren, werd er onderzocht hoe je met klanken de hersenen kunt beïnvloeden. De bevindingen doen vermoeden dat je binaurale beats kunt gebruiken om je hersenactiviteit bewust te activeren of in een lagere versnelling te zetten.

Hear, hear: binaurale beats met Teufel koptelefoons

Dat heb je nodig voor een intensieve luisterervaring

 • Het belangrijkste equipment om binaurale beats te kunnen ervaren, is een stereo koptelefoon. Want beide oren moeten een andere frequentie horen.
 • Geluidsopnames met verschillende klanken voor het linker- en rechteroor vind je bijvoorbeeld bij YouTube of je gebruikt een binaurale beat-generator – te vinden op het internet.
 • Om binaurale beats waarnemen te kunnen, mogen de frequenties van de audiobestanden niet boven de 1.500 Hz liggen en mag het verschil niet groter zijn dan 30 Hz.

Hier een typisch voorbeeld voor binaurale beats van YouTube: losse, langgerekte klanken met verschillende frequenties gaan meestal gepaard met ontspannende achtergrondgeluiden.

Binaurale beats voor iedere situatie

Voor het effect van binaurale beats is de frequentie van de golven die in je hersens ontstaan. Deze worden als volgt ingedeeld:

 • Delta – 0,1 tot 3 Hz: deze laagste frequentie komt voor wanneer je in een diepe slaap verkeert en je lichaamscellen zich weer herstellen.
 • Theta – 3 tot 8 Hz: Deze frequentie treedt op tijdens diepe meditatie of in trance toestanden.
 • Alpha – 8 tot 12 Hz: wanneer je gedachtes vrij kunnen vloeien en je niet specifiek op iets geconcentreerd bent, treden alfagolven op – of je nu mediteert of met een routineklusje als huishoudelijk werk bezig bent.
 • Bèta – 14 tot 38 Hz: bij een hoge concentratie en een focus op één ding, bewegen de hersengolven zich in het bèta-bereik.
 • Gamma – 38 tot 42 Hz: gamma golven treden op wanneer je snel moet denken of reageren en bij het begrijpen van complexe samenhangen.

Binaurale beats te beluisteren met Teufel hoofdtelefoons

Teufel REAL BLUE NC koptelefoon - ongestoord luisteren naar binaurale beats
Luister ongestoord naar binaurale beats met de REAL BLUE NC met noise cancelling .
 • REAL BLUE NC: met onze noise canceling expert ben je helemaal afgeschermd van de buitenwereld. Dit maakt de REAL BLUE NC bij uitstek geschikt voor het beluisteren van binaurale beats wanneer je wilt mediteren. Zacht, comfortabel en volledige over-ears: zo luister je prettig.
 • AIRY: deze lichtgewicht bluetooton-ear neem je gemakkelijk met je mee – bijvoorbeeld naar de universiteitsbibliotheek om geconcentreerd te leren voor het volgende tentamen – met binaurale beats als ondersteunende factor.

Meer koptelefoons van Teufel

TEUFEL MASSIVE

Naar product

Conclusie: zo werken binaurale beats

 • Je hersenen creëren zelf binaurale beats wanneer het linker- en rechteroor een net iets andere frequentie te horen krijgt.
 • Doorslaggevend is het verschil tussen de frequenties: hier passen de frequenties zich op aan.
 • Afhankelijk van het frequentiebereik kunnen je hersens ontspannen of waakzaam zijn – perfect wanneer je wilt mediteren of leren.

 

 

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.