Best of Prince: de 5 grootste hits

Het is alweer 5 jaar geleden dat een van de meest excentrieke en succesvolle artiesten uit de popmuziek is overleden. Op 7 juni 2021 zou Prince Rogers Nelson – kortweg Prince – 63 jaar zijn geworden. Wij presenteren de 5 grootste Prince hits in chronologische volgorde en onthullen background info die je misschien nog niet wist.

I Wanna Be Your Lover (1979)

Deze hit is het begin van de opmars van Prince naar de status van popicoon: het funknummer “I Wanna Be Your Lover” katapulteert hem naar nummer 1 in de US Hot Soul charts en nummer 11 in de Hot 100. Daardoor doet hij zijn commercieel nogal teleurstellende debuut van het jaar daarvoor snel vergeten. Met zijn falsetstem, golvend haar en wijd uitgesneden luipaardhemd, uit de in Minneapolis geboren artiest zijn androgyne imago. Zijn succes blijft vooralsnog beperkt tot de VS en Nieuw-Zeeland. In Europa worden geplande shows afgelast wegens beperkte belangstelling.

1999 (1982)

Het album en de tophit “1999” maken Prince ook in Europa een ster. De “Prince-sound” – een mix van funk, synthpop en R&B – is uniek en toonaangevend, net als de muziekvideo’s van Prince. In bovenstaande video is hij te zien in een geënsceneerde live show – met een grote rol voor zijn band “The Revolution”. En er komt nog iets anders in beeld: de Prince-signaalkleur paars (purpurviolett), die alomtegenwoordig is op het toneel. Bovendien werd “1999” pas een wereldwijde hit na de heruitgave in 1983. Het is ook het enige nummer van Prince dat vier keer de Top 100 van de Amerikaanse Billboard charts binnenkwam: twee keer in de jaren tachtig, één keer na Prince’ dood in 2016 en één keer – verrassing – in 1999.

Purple Rain (1984)

Voor velen het hoogtepunt van zijn carrière: zowel artistiek als commercieel zorgt “Purple Rain” voor de definitieve doorbraak van Prince en maakt van hem een superster! Nu ook officieel uitgebracht onder de naam “Prince & The Revolution”, is het nummer een van de hoogtepunten van de rock ballads uit de jaren ’80. Het werd opgenomen tijdens een live optreden op 3 augustus 1983 in Minneapolis, de woonplaats van Prince. In 2004 plaatste Rolling Stone “Purple Rain” op nummer 144 van de “500 Greatest Songs of All Time” lijst. Ook trad Prince voor het eerst op als acteur in de gelijknamige speelfilm. Het album bevat nog andere tophits zoals “When Doves Cry” en “Let’s Go Crazy”. Hiermee won hij twee Grammy’s en een Oscar voor beste filmmuziek.

Kiss (1986)

Het is één van Prince’s meest geliefde (en misschien ook wel meest gehate) nummers: “Kiss”. Het combineert geprogrammeerde drums met Prince’s kenmerkende falsetto vocals, die het niveau van krijsen bereiken, om een funky oorwurm te creëren. In de videoclip gaat Prince all-in met zijn al even typische role play met genderrollen. Eigenlijk was “Kiss” niet eens bedoeld voor het “Parade” album waarop het verscheen. Prince had het nummer als een akoestische demo gegeven aan een bevriende funk band, Mazarati. Toen ze er een drummachine onder zetten en het verder uitwerkten, vond Prince “Kiss” zo goed dat hij het zelf opnam en als single uitbracht – trouwens tegen de wil van de platenmaatschappij in en zonder zijn mede-songwriters enige credits te geven.

The Most Beautiful Girl in the World (1994)

Voor de uitzonderlijke artiest worden de vroege jaren ’90 sterk gekenmerkt door geschillen met Warner Bros. als gevolg daarvan laat hij de naam “Prince” vallen en verschijnt hij enkel nog onder de naam “Love Symbol”. Ook richt hij zijn eigen label op, NPG. De vrees dat dit een negatieve invloed zou hebben op de verkoop wordt meteen de kop in gedrukt met “The Most Beautiful Girl in the World”, dat in 7 landen op nummer 1 komt te staan. Het is helaas de laatste tophit van Prince. Om zijn artistieke vrijheid te bewaren, neemt hij in de daaropvolgende jaren steeds meer afstand van de popbusiness.

Signs o’ the Times: bluetooth koptelefoons van Teufel

SUPREME ON Space Blue Detailansicht
Look in Space Blue: de SUPREME ON
  • SUPREME ON: Maximale bewegingsvrijheid met een krachtige sound en een elegante afwerking – dat is de SUPREME ON. De draadloze on-ear koptelefoon bied je een looptijd tot 30 uur, heeft zeer zachte oorkussens en is daarom ook geschikt voor brildragers en lange draagtijd. Kies je favoriet uit zes verschillende kleuren!
  • AIRY SPORTS: Ook de AIRY SPORTS krijg je in verschillende stijlvolle kleuren. Deze in-ear sportkoptelefoon speelt je favoriete Prince hits en alle andere songs af in de beste geluidskwaliteit terwijl je zweet op de loopband, gewichten heft of warming-up oefeningen doet. AIRY SPORTS is ook IPX7 waterdicht, dus je kan zelfs zwemmen of douchen met muziek in je oren.

Meer koptelefoons uit de Teufel Shop

Bluetooth Kopfhörer Real Blue

REAL BLUE

Naar product

AIRY TRUE WIRELESS

Naar product

Extra: Prince’ grootste hit die hij niet zelf heeft uitgebracht

Soms wordt vergeten dat Prince ook songs voor anderen schreef – en ze dus niet zelf uitbracht. Het beste voorbeeld hiervan is “Nothing Compares 2 U.” Uitgebracht in 1985 op een album van de door Prince ondersteunde funk band The Family, blijft het nummer aanvankelijk grotendeels onopgemerkt. Een Prince opname uit 1984 is achtergehouden tot na de dood van de artiest. Maar in 1990 wordt het liedje een wereldwijde hit doordat de Ierse zangeres Sinéad O’Connor, er een hartverscheurende ballad van maakt. Daarna zong Prince het op zijn concerten, samen met de R&B zangeres Rosie Gaines.

Nieuwste artikelen

Blogger

Jordi Schippers