Mijlpaal voor rock: AC/DC’s “Back In Black” wordt 40

Met “Back In Black” schreef AC/DC muziekgeschiedenis. Het cultalbum van de Australiërs landde in de top van de Britse charts en maakte hun uiteindelijk onsterfelijk. Met meer dan 50 miljoen verkochte exemplaren en hits als “You Shook Me All Night Long” en “Hells Bells” is de zevende LP van de band één van de meest succesvolle en invloedrijke rockplaten aller tijden.

“Back In Black”: opgedragen aan voormalige leadzanger Bon Scott

Met de release van “Back In Black” werd de groep rond de twee broers Malcolm en Angus Young één van de meest populaire hardrock en heavy metal formaties. Zo kwamen ze naast bands als Led Zeppelin en Iron Maiden te staan. Het baanbrekende succes van “Back In Black” was echter niet meteen op zo’n grote schaal te verwachten. De lp was namelijk het eerste album zonder de oude leadzanger, Bon Scott. De Schotse zanger was vijf maanden voor de release overleden aan een alcoholvergiftiging en de plaat werd uiteindelijk opgedragen aan zijn nagedachtenis.

Brian Johnson: een rock-‘n-roll icoon

Met strakke, groovy hardrock dwong AC/DC een wat hardere stijl op bij “Back in Black”. Elementen van de Blues, die duidelijk hoorbaar waren in de beginjaren van de band, verdwenen naar de achtergrond. De krachtige stem van de nieuwe frontman, Brian Johnson, het innovatieve gitaarspel van  Angus Young – die huppelende man op het podium in zijn schooluniform – en het strakke drumspel van de toenmalige drummer, Phil Rudd, hebben hun stempel op de plaat gedrukt. Vooral de nieuwe leadzanger, Johnson, werd met zijn onmiskenbare, hoge stem een icoon onder de rockzangers.

Zanger Brian Johnson met microfoon
Brian Johnson trad in 1980 in de voetsporen van Bon Scott als leadzanger van AC/DC.

Veel latere rocksterren werden qua zangstijl significant beïnvloed door de AC/DC leadzanger. De wilde, uitgestrekte podiumshows zorgden ervoor dat de Australische rockers in de jaren zeventig beschouwd werdeh als één van de meest spectaculaire live-bands ter wereld.

Leuk weetje: AC/DC scoorde niet alleen hoog in de officiële hitparades. De succesvolle single release “You Shook Me All Night Long” geldt als het meest gespeelde nummer in Amerikaanse stripclubs.

Beste sound voor je favoriete muziek

POWER HIFI

Naar product

Teufel Stereo L

TEUFEL
STEREO L

Naar product

Teufel Stereo M

TEUFEL
STEREO M

Naar product

Creatief proces met tegenslagen

Bij het maken van de plaat, ging de band heel efficiënt te werk. De opnames in de Compass Point Studios op de Bahama’s zouden slechts zeven weken hebben geduurd en dat terwijl de band tijdens de sessies te kampen had met tegenslagen: een tropische storm die regelmatig voor stroomonderbrekingen zorgde en krabben die regelmatig de studio binnenliepen. Bovendien verstoorde het luide vogelgezang de opnames herhaaldelijk. Om deze reden moest de bel in de intro van “Hells Bells” worden opgenomen in de War Memorial Campanile in Loughborough, Engeland.

Rocksound in black – genieten met speakers van Teufel

De grootste portable speaker ter wereld: de ROCKSTER
Met de mobiele speaker ROCKSTER luister je overal naar je favoriete muziek.

ROCKSTER: met de ROCKSTER kan het feest beginnen. De mobiele bluetooth speaker gaat tot 121 dB en heeft een geoptimaliseerde geluidsafstraling – voor een evenwichtige sound. Uitgerust met een Class D- en AB-versterker van 450 watt, inclusief een 380 mm woofer en tweeter, staat de ROCKSTER voor een bijzonder zuiver geluid. Praktisch: de speaker heeft een krachtige batterij zodat je wel 20 uur lang kunt doorfeesten en genieten van een topsound op vol volume.

Ultima 40: het moderne design van deze vloerstaande hifi-luidsprekers valt meteen op. Het 3-kanaals systeem wordt geleverd met twee zware woofers, die in combinatie met de geoptimaliseerde geluidsafstraling een gebalanceerd geluid weergeven. Zo kun je het volume van je favoriete muziek harder zetten en genieten van een helder geluid zonder vervorming. De midrange drivers zijn gemaakt van glasvezel en net als de tweeters uitgerust met een faseplug om een perfecte spraakverstaanbaarheid te garanderen. Bovendien zorgt de dubbele basreflexpoort voor een diepe, briljante bas zonder stromingsgeluiden die het luisterplezier vestoren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Ultima 40 één van de meest populaire luidsprekers is in het assortiment van Teufel.

Streaming speakers van Teufel

Teufel One S

TEUFEL
ONE S

Naar product

CINEBAR LUX

Naar product

“Back In Black”: een album voor de eeuwigheid

Nu viert AC/DC’s meest succesvolle album zijn 40ste verjaardag. Jammer genoeg kan iemand, die er vanaf het begin bij was, niet mee vieren. Malcolm Young, een van de oprichters en lange tijd ritmegitarist van de band, stierf in 2017 na een lange ziekte. Zijn plaats wordt nu ingenomen door zijn neef, Stevie Young. Maar de afgelopen jaren is er meer veranderd. Phil Rudd, die 29 jaar lang de drijvende kracht was geweest op de drums, verliet de band in 2015. Een jaar later volgde Cliff Williams, die jarenlang de bassist van de groep was geweest. En ook zanger Brian Johnson had de afgelopen jaren steeds weer te kampen met gezondheidsproblemen. Af en toe moesten gastzangers als Axl Rose bij live-optredens inspringen. Het is te hopen dat AC/DC hun passie nog een paar jaar kan uitleven en dat fans kunnen mee rocken bij hun liveoptredens.

Foto 1: ©Harry (Howard) Potts bepaalde rechten voorbehouden. Bron: Wikimedia Commons

 

Gerelateerde artikelen

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Teufel Blog Redaktion

Wir schreiben über Lautsprecher, Heimkino, Stereoanlagen, neue Audio-Technologien und HiFi-Trends. Außerdem geben wir euch im Ratgeber Tipps und Tricks rund um den guten Ton zu Hause.