Audio HiFi Verstärker

Audio hifi versterkers – het fundament van elke audio installatie

Elke stereo installatie heeft een audio hifi versterker nodig, want zonder versterker geen sound. Wat niet iedereen weet, is dat zelfs de kleinste installaties een versterker hebben. Waarom een goede versterker zo belangrijk is, bespreken we hier.

Daarom is een goede hifi-versterker zo belangrijk

Wie van zijn goede oude mini-installatie wil overstappen naar een echte hifi audio installatie heeft als het om versterkers gaat, in het begin meestal geen idee wat hij moet kiezen. Vooral de instapmodellen van luidsprekersets hebben vaak al een miniversterker aan boord hebben. Maar soms kan het beter zijn om meteen een krachtiger model aan te schaffen, bijvoorbeeld wanneer je de mogelijkheid open wilt houden om later nog uit te kunnen breiden. Als groentje in de grote hifi wereld dien je op het volgende te letten:

De sound van de installatie is afhankelijk van de kwaliteit van de versterker

De installatie is de schakel tussen audiobronnen (telefoon, cd-speler, platenspeler, etc.) en de luidsprekers. Een klein voorbeeld: je hebt net de beste platenspeler gekocht die je voor je geld kunt krijgen en je wilt hem aansluiten op eveneens zeer goede speakers. Maak je nu de fout om niet in een al even goede versterker te investeren, dan zul je al snel moeten constateren dat het geheel niet boven het niveau van de middelmatige versterker uitkomt. Het is dus verstandig om de versterker ook te upgraden. Hij is tenslotte het hart van je installatie.

Buizenversterker vs. transistorversterker: de techniek

Een versterker doet precies dat wat zijn naam al doet vermoeden: hij versterkt het signaal van de geluidsbron, voordat hij het doorgeeft aan de speakers. De precieze werkwijze is nogal complex, maar er zijn een paar dingen die je over een versterker moet weten. Er bestaan namelijk buizen- en transistorversterkers.

  • Hifi buizenversterkers hebben de naam een zeer warm en natuurlijk klankbeeld te produceren.
  • Transistorversterkers krijgen vaak het verwijt te horen dat ze kleine details in de muziek niet weergeven.

Principieel mag dit misschien kloppen, maar uitzonderingen bevestigen zoals altijd de regel. Dat geldt ook voor de kosten. Tendentieel zijn transistorversterkers voordeliger, maar er zijn er ook waar een flink prijskaartje aan hangt.

Wat doet eigenlijk een voorversterker?

Een groot deel van de huidige audio-versterkers beschikt over een zogenaamde voorversterker die meestal in de behuizing is ingebouwd. De voorversterker versterkt het audiosignaal zo, dat de versterker met een optimaal signaal kan werken. Dat is bijvoorbeeld nodig wanneer verschillende signalen samenkomen. In zo’n geval brengt de voorversterker deze op een gelijk niveau zodat de eigenlijke hifi-versterker ieder signaal gelijk kan behandelen. Een ander product, dat je hifi-newbee zou moeten kennen, is de inverterende versterker. Deze techniek komt vaak voor bij externe voorversterkers (bijv. een phonoversterker) en zorgt ervoor dat de spanning van de voorversterker automatisch aan die van de hoofdversterker wordt aangepast.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Welke hifi-versterker heb ik nodig?

De meest voorkomende versterkersoorten op dit moment zijn AV receivers, stereo- en hifiversterkers

AV-receiver: de allrounder

De AV-receiver tref je vooral in de home cinema wereld aan en kan eigenlijk alles. Hij  is geen audio versterker pur sang maar een combinatie van versterker en receiver. De receiver heeft als taak om verschillende audiobronnen (tv, dvd-player, console etc.) te regelen. Het bijzondere aan de AV-receiver is echter dat hij ook videosignalen kan managen.

Naast de reguliere eigenschappen van een versterker heeft hij nog veel andere handige features, denk aan:

  • de mogelijkheid om de AV-receiver via wifi met het thuisnetwerk te verbinden om films en muziek te kunnen streamen.
  • de mogelijkheid hem met een smartphone of tablet direct via bluetooth aan te sturen.

Passende producten

Stereo-versterker en hifi-versterker: de purist

In vergelijking met de AV-receiver die als allrounder functioneert, is de stereo- en hifi-versterker een echte purist. Handige functies zijn vaak ver te zoeken, maar ze zijn onovertroffen in dat wat ze moeten kunnen. Sommige versterkers hebben niet veel meer dan een aan- en uitschakelaar, misschien nog een regelaar voor de equalizer maar dat is dan vaak ook wel zo’n beetje. Echt veel instelllen is er niet bij. Maar als hifi-kenner krijg je wel wat je wilt: een helder en zuiver geluidsbeeld, waarbij ieder geluid van audiobron naar de luidsprekers wordt doorgegeven. Heb je een platenverzameling, dan zul je trouwens de warme sound van een buizenversterker wel kunnen waarderen.

Of je nu een transistor- of een buizenversterker kiest, hangt van je luisterwensen en je budget af. Instapmodellen zijn meestal transistorversterkers.

Powersound voor home cinema, muziek en games

Consono Impaq 35 5.1-Set mit AV-Receiver

  • CONSONO 35 Impaq “5.1 set”: 5.1 Blu-ray receiver en 5.1 home cinema systeem in één: deze set is een set bestaande uit de krachtige compacte speakers CONSONO 35 met onze praktische complete Blu-ray installatie IMPAQ 8000.
  • LT 4 IMPAQ “5.1 set M”: de 5.1 Blu-ray complete set met de slanke aluminium speakerzuilen is perfect voor muziek, films en games. Met 750 Watt heeft de set trouwens flink veel power.

Krachtige versterkers voor een gezellige filmavond

DENON DRA-800H

Naar product

Conclusie: AV-versterkers voor home cinema fans en stereoversterkers voor de muziekliefhebber

  • De versterker is het hart van iedere audio installatie en bepaalt de algehele geluidskwaliteit.
  • 5.1 installatie of home cinema? Dit hangt af van waar hij voor wordt gebruikt.
  • Een AV-receiver is geschikt voor home cinema en andere entertainmentsystemen; stereoversterkers zijn voorla voor muziekliefhebbers gedacht en hebben het betere geluidsbeeld.

Titelimage: van Shenzhenaudio (eigen werk) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) of GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

Gerelateerde artikelen

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.