hdmi arc en hdmi cec

ARC/CEC – wat HDMI allemaal kan

De High Definition Multimedia Interface – beter bekend onder de afkorting HDMI – heeft zijn plek verdient in het home cinema segment. Niet alleen filmliefhebbers waren blij toen HDMI eind 2003 op de markt werd gebracht. Opeens was er een verbindingsmethode die het aansluiten van weergaveapparaten makkelijker en bovendien kwalitatief beter maakte!
Met slechts één kabel worden tegelijkertijd beeld en geluid overgedragen. En dat met een hoogwaarddige kwaliteit. Nieuwste versies ondersteunen zelfs beeldresoluties tot 4096 x 2560 pixels en kunnen tot acht geluidskanalen overdragen. Een echte revolutie in de consumentenelektronica. Tegenwoordig kunnen moderne HDMI-kabels nog veel meer dan alleen beeld en geluid in de beste digitale vorm overdragen. En daar gaan we het met jullie in  dit artikel over hebben: de functies HDMI ARC en HDMI CEC.

HDMI ARC – een kabel minder

De afkorting ARC staat voor Audio Return Channel. Deze handige functie is tegenwoordig eigenlijk standaard in iedere televisie geïntegreerd. Het maakt de aansluiting van een home cinema systeem aan de televisie nog makkelijker. ARC maakt het mogelijk twee aangesloten apparaten, audiosignalen, niet alleen via HDMI te ontvangen, maar deze ook via dezelfde kabel weer terug te sturen.

Met HDMI ARC kun je dus een receiver aansturen waar bijvoorbeeld een geluidsinstallatie en een Blu-ray speler op zijn aangesloten. Zoals het volgende scenario verduidelijkt, kunnen dus zowel beeld als geluid met de antennekabel naar de televisie worden gestuurd, het geluid van de televisie naar de AV-receiver dan wel de versterker en van daaruit naar de geluidsinstallatie – alles dankzij ARC.

HDMI-ARC functie Zo werkt HDMI ARC

Vanzelfsprekend werkt een signaaloverdracht van een Blu-ray speler via de receiver naar de geluidsinstallatie en de televisie ook. ARC wordt ondersteund sinds de HDMI versie 1.4 die sinds 2009 op de markt is. Een ander voordeel: het signaal is – in tegenstelling tot de gevoeligheid m.b.t. beeld- of geluidsstoringen bij analoge overgedragen signalen – hiermee compleet storingsvrij.

NB De te verwachten signaalkwaliteit kan echter beïnvloed worden door de lengte van de HDMI-kabel. Als vuistregel geldt dat de beste geluidskwaliteit te verwachten is van kabels tot 5 meter, bij kabels tot 20 meter moet je met een iets mindere kwaliteit rekenen. Is de kabel langer dan 20 meter, dan is de kwaliteit behoorlijk minder: beeld en geluid kunnen duidelijk slechter worden weergegeven of de overdracht kan compleet wegvallen. Maar gelukkig is hier een oplossing voor:  een HDMI-versterker, ook wel repeater genoemd. Deze sluit je tussen twee HDMI-kabels aan, waardoor het signaal tot aan het ontvangstapparaat wordt versterkt. Een extra stroomverzorging heb je meestal niet nodig. Een HDMI repeater maakt het mogelijk om kabels to 35 meter gebruiken. Een goede HDMI repeater heb je al voor een paar tientjes.

Deze producten vind je misschien ook interessant:

HDMI kabel

Naar product

Wandbeugel

Naar product

HDMI CEC – afstandsbediening chaos adieu?

Dit zou de slogan voor een advertentie kunnen zijn die HDMI CEC aan de man wil brengen. Bij CEC – Consumer Electronics Control – gaat het om het centraal aansturen van meerdere consumentenelektronica apparaten zoals die in veel woonkamers staan. In het ideale geval kunnen alle apparaten, bijv. televisie, AV-receiver, Blu-ray speler, game console en natuurlijk de geluidsinstallatie via HDMI worden verbonden en dan middels CEC worden bediend. Of CEC functioneert, hangt echter niet alleen van de HDMI-kabel af, maar ook van het apparaat zelf. Zo bestaat de CEC-standaard weliswaar sinds de invoering van HDMI, maar wordt het in de meeste apparaten pas sinds een paar jaar ondersteund.

Veel namen, een systeem

Dat fabrikanten dit nog niet en-masse hebben opgepikt, betekent er slechts weinig huishoudens zijn waar alle apparaten met een HDMI-aansluiting ook CEC ondersteunen. Oorspronkelijk was CEC als een overkoepelende standaard gedacht, losgekoppeld van een merk. In productbeschrijvingen was CEC echter nauwelijks terug te vinden. De reden daarvoor is vermoedelijk bij de fabrikanten te zoeken die de standaard allemaal een eigen naam hebben gegeven. Zo heet het bij Philips bijvoorbeeld EasyLink, bij LG Simplelink, bij Samsung heet het Anynet+ en bij Sony BRAVIA Sync. Bij Teufel wordt deze functie simpelweg CEC of ARC/CEC genoemd – zoals ook bij de Cinebase. Maar eigenlijk is het slechts een systeem.

Zo werkt CEC

Kort samengevat werkt dit overkoepelende op afstand bedienen als volgt: stel dat alle home cinema apparaten CEC ondersteunen, dan worden bij de start van een enkel apparaat, alle verbonden apparaten aangeschakeld en vinden ze automatisch het bij elkaar passende kanaal. Schakel je dus de Blu-ray speler aan, dan gaat de tv ook aan en zoekt zelfstandig het bijpassende kanaal naar de Blu-ray speler. Je hebt dan dus nog maar één afstandsbediening nodig. Wat op zich geweldig klinkt, werkt in de praktijd niet altijd zo als het zou moeten. Het is daarom zinvol thuis de CEC-verbinding te testen en te bekijken welke configuratie zinvol is.

 

Alles via HDMI verbinden: Onkyo receivers

Onkyo TX-L50 receiver
De Onkyo TX-L50 met HDMI ARC vind je ook in de Teufel webshop.
  • Onkyo TX-L50: de kleine, plaatsbesparende Onkyo TX-L50 receiver is niet alleen super praktisch vanwege zijn geringe afmetingen, maar ook de inhoud mag er wezen: 80 Watt output per kanaal, Dolby True HD, bluetooth, AirPlay en natuurlijk ondersteuning van HDMI ARC.
  • Onkyo TX-RZ840: deze receiver heeft met 215 Watt per kanaal behoorlijk veel power en kan dus ook grotere home cinema systemen aan. Hij is geschikt voor films, maar ook voor muziek streamen.

Conclusie

  • ARC en CEC zijn de belangrijkste toevoegingen van een HDMI-verbinding.
  • ARC is tegenwoordig standaard geïntegreerd in televisies en functioneert eigenlijk probleemloos.
  • Anders is dit met HDMI-CEC. Werken alle apparaten zoals het zou moeten, is CEC een handige functie.
  • Is dit niet het geval, dan is er geen algemene handleiding voor deze functie. Je moet dan zelf thuis kijken of CEC bij jouw apparatuur wel werkt.

Titel image HDMI: © By D-Kuru (Own work) [CC-BY-SA-2.0-at, CC-BY-SA-3.0-at of CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Image 1 ARC: © By DoubleT091 (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

 

4/5 - (1 vote)

Gerelateerde artikelen

  1. Rik
    02. mei. 2019, 20:37

    Zit ARC ook standaard onder de CEC norm?
    Oftewel geeft het CEC systeem ook audio terug naar het aangesloten systeem?
    Vast bedankt,
    Gr. Rik

    • Jonathan
      03. mei. 2019, 9:43

      ARC zit niet onder de CEC norm. CEC kun je zien als commando’s. Fabrikanten ontwikkelen binnen CEC ook hun eigen protocollen (Viera Link van Panasonic,Bravia Sync van Sony, Easylink van Philips etc).

  2. Bert de Rooij
    29. nov. 2017, 12:47

    hallo Pascale,

    Bedankt voor je antwoord; ik mis alleen nog mijn vraag betreffende de prijs….., wanneer komt de Impact een keer in de aanbieding ….?

    • Pascale Teufel
      30. nov. 2017, 14:52

      Hoi Bert,

      Onze acties zijn tijdelijk en worden door onze marketingafdeling bepaald. Wanneer de Impaq in de aanbieding komt, is dus niet bekend. Op dit moment is hij met de voucher LOUD15 met 15% korting te verkrijgen. Wil je op de hoogte blijven van onze acties, meld je dan aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

  3. Bert de Rooij
    08. nov. 2017, 17:15

    leuk en aardig, maar ik vind weinig tot niks terug mb.t. aansluiten van een (Teufel) Bluerayspeler bijv. naar mijn TV (Samsung 4K) en soundbar van Teufel. Kun je me daar iets meer over vertellen, tevens de vraag waarom de Bluerayspeler van Teufel zo erg duur is ? Wat maakt hem beter dan bijv. Samsung of Panasonic , die als beste uit de testen komen; nergens lees ik die van Teufel ?

    • Pascale Teufel
      09. nov. 2017, 11:19

      Hoi Bert,
      Onze Blu-ray receiver, de Impaq 8000 heeft een HDMI uitgang ( HDMI TV ) die je met een HDMI kabel (1.4) direct kunt koppelen aan de ARC poort van je Samsung 4K televisie. Andere bronnen kun je of via je televisie koppelen (op de andere HDMI ingangen) zodat het audio via de televisie naar de Impaq 8000 gaa, Of op één van de HDMI ingangen van de Impaq 8000. Er zijn dus verschillende manieren om dit te doen.

      Onze Impaq 8000 kan ook wat zwaardere speakers aansturen zoals de System 4 THX, LT 4 of zelfs de Ultima 40 MK II surroundset dankzij een class D-versterker technologie. Het bevat tevens een hoogwaardige Texas instrument DAC chip, dit alles in een vrij slank design.

Blogger

Pascale Teufel