Bluetooth aptX

Luister draadloos met bluetooth aptX® codec in CD-kwaliteit

Misschien heb je wel eens van bluetooth aptX gehoord. Deze codec wordt steeds populairder bij luidsprekers, koptelefoons en smartphones. Als je audio-apparaten met de aptX-standaard gebruikt, verhoog je de geluidskwaliteit van je bluetooth-streams. We vertellen je wat deze technologie zo bijzonder maakt en waar je rekening mee moet houden als je draadloos muziek streamt.

Data overdracht via bluetooth

Bluetooth is al jaren de meest gebruikte standaard in audio streaming. Verbindingen tussen ontvanger (bijv. koptelefoon) en zender (bijv. smartphone) zijn eenvoudig tot stand te brengen en bluetooth-streams zijn zeer stabiel tot een afstand van ca. 10 meter (met bluetooth 5 heb je meer bereik). De standaard wordt belangrijker omdat er steeds meer smartphones op de markt komen zonder aanslutingen, zoals een hoofdtelefoonaansluiting. Je zou zeggen: bluetooth is bluetooth en er valt niets te verbeteren. Maar deze techniek heeft veel meer diepgang.

Bluetooth en audiokwaliteit

Audiofielen hebben bluetooth lange tijd vermeden en zelfs vandaag de dag zijn sommigen nog steeds sceptisch over de geluidskwaliteit van de draadloze standaard. De reden hiervoor is de beperkte bandbreedte die bluetooth biedt voor audiostreams. Als het niet hoog genoeg is, moeten de muziekbestanden gecomprimeerd worden en gaat er audio informatie verloren.

Het bluetooth-audioprofiel A2DP comprimeert standaard audiobestanden zoals mp3. In de praktijk kan dit betekenen dat de hoge en lage tonen worden afgesneden. Dit is precies waar Bluetooth aptX® kan helpen.

Teufel luidsprekers met aptX codec:

Portabler Bluetooth Lautsprecher Rockster Air

ROCKSTER AIR

Naar product

BOOMSTER

Naar product

Wat bluetooth aptX verbetert

Bluetooth aptX gebruikt een efficiëntere methode om audiogegevens te comprimeren. De beschikbare bandbreedte wordt daardoor beter benut. Voor codec nerds: De gebruikte methode wordt Adaptive Differential Pulse Code Modulation (ADPCM) genoemd. Overigens heeft aptX niets te maken met de bandbreedte van bluetooth. De bandbreedte is in de loop der tijd voortdurend toegenomen. Daarom is er geen reden meer om van de gebruiker te eisen bluetooth te vermijden.

Voorwaarde voor aptX-streams is dat zowel het afspeelapparaat als de zender bluetooth aptX ondersteunt. Je kunt deze functie herkennen aan de aptX-belettering op het apparaat. De codec ondersteunt het comprimeren en verzenden van populaire audioformaten zoals mp3 en het hoge-resolutie FLAC-formaat. De bekende procedure vanaf de eerste koppeling en het daadwerkelijk tot stand brengen van de bluetooth-verbinding blijft hetzelfde.

Rückseite des Bluetooth Kopfhörers ROCKSER AIR mit aptX Logo rot markiert.
Die achterzijde van de ROCKSTER AIR met het aptX logo

aptX, aptX HD en meer

Chipfabrikant Qualcomm bezit de aptX-codec en distribueert licenties van vier verschillende aptX-codecs. Naast de standaardversie is er aptX HD, waarmee je audiobestanden via bluetooth-streams in hoge resolutie kunt versturen.

VariantBemonsteringsfrequentie en -resolutieToepassing
aptX48 kHz / 16 BitVergelijkbaar als CD kwaliteit
aptX HD48 kHz / 24 Bitnauwelijks te onderscheiden van hoge resolutie bestanden
aptX Low Latencykeine Angabedankzij de lage latency is het passend voor gamen
aptX Adaptivekeine AngabeAfhankelijk van de toepassing, uitlijning naar audiokwaliteit of lage latency.

Gespecificeerd door het aptX-bedrijf Qualcomm.

Soundsystemen van Teufel met aptX

Bluetooth speaker Rockster Cross
Met de ROCKSTER CROSS heb je onderweg ook een topsound dankzij aptX!

ROCKSTER CROSS: De ROCKSTER CROSS is een robuuste, gemakkelijk mee te nemen en tegelijkertijd krachtige bluetooth luidspreker. Met deze speaker is niet alleen een stereosysteem geïnstalleerd, maar ook een subwoofer. Met een afspeeltijd van maximaal 16 uur is de CROSS ook een echt uitslover.

TEUFEL AIRY: Deze bluetooth-koptelefoon combineert comfort, geluidskwaliteit en stijl. Een high-end driver met neodymiummagneet zorgt voor een dynamische sound. De koptelefoon is gemaakt van hoogwaardige materialen. En heeft een afspeeltijd van maar liefst 30 uur!

▶ Alle bluetooth luidsprekers en bluetooth koptelefoons in onze webshop.

ROCKSTER CROSS

Naar product

ROCKSTER GO

Naar product

Het belangrijkste van Bluetooth aptX®

  • Bluetooth aptX® maakt een hoge geluidskwaliteit mogelijk via een verbeterde compressiemethode.
  • Zowel ontvangers als zenders moeten aptX-compatibel zijn.
  • De eigenaar van aptX is de chipfabrikant Qualcomm.
  • Naast de basiscodec is er aptX HD en aptX Low Latency en aptX Adaptive.

Gerelateerde artikelen

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Jonathan