Junger Mann in Sportkleidung mit In-Ear-Kopfhörern.

Tokio calling: interview met een Berlijnse sporter zonder grenzen, Ali Lacin

Ali Lacin is een competitieve atleet die elke uitdaging aangaat. Negen jaar geleden ontdekte de nu 32-jarige Ali de atletiek en heeft hij inmiddels al verschillende internationale overwinningen behaald. De atleet, die aan beide zijden van zijn dij een amputatie heeft, koos bewust voor de discipline waarin mensen zich op eigen kracht op de hoogste snelheid bewegen: de sprint. En dat met een groot succes,  hij won onlangs brons op het wereldkampioenschap Para-Light Athletics en kwalificeerde zich zo voor de Paralympics in Tokio 2021.

We zijn blij dat we Ali konden inspireren voor onze AIRY SPORTS koptelefoon. Dit keer in het Teufel magazine een interview met de sympathieke Berlijnse sporter.

De bluetooth ROCKSTER

Portabler Bluetooth Lautsprecher Rockster Air

ROCKSTER AIR

Naar product

ROCKSTER CROSS

Naar product

ROCKSTER GO

Naar product

Het overwinnen van barrières met atletiek

Teufel magazine: Ali, blij dat je tijd had voor een interview. Hoe ben je in de sportwereld terecht gekomen?

Ali Lacin: In 2011 zag ik een reportage over atleten die zich aan het voorbereiden waren op de Paralympics. Dat maakte veel indruk op me gemaakt! Het triggerde mij en vond dat ik dit moest doen omdat ik ook met een handicap geboren ben, ik weet niet beter. Daarom heb ik geen fantoompijn en ben volledig veerkrachtig. Vervolgens heb ik me meteen aangemeld bij mijn toekomstige sportclub.

Teufel magazine: En zo ben je bij atletiek terecht gekomen?

Ali Lacin: Deze documentaire ging over atletiek. Het ging over een atleet die na een treinongeluk beide benen verloor, dus uiteindelijk was ze net als ik. Maar daarna had ze hartstikke veel succes: op 15- jarige leeftijd verloor ze haar benen, maar met 19 of 20 had ze al veel medailles gewonnen. Ik dacht, dat wil ik ook. Toen ik me aangemeld had, wilde ik eigenlijk alleen maar sprinten.

In de regel is het in de sport voor gehandicapten de uitdaging om de handicap te overwinnen. Je doet wat bijna onmogelijk is. In dit geval was dat sprinten voor mij, want voor die tijd kon ik helemaal niet sprinten, snel rennen en springen. Dus ik wilde precies dat uitdagen. En precies het tegenovergestelde bewijzen, namelijk dat ik dat wel kan.

Ali in de sporthal
De sprinter in zijn startpositie

Succes behalen met muziek

Teufel magazine: Wat voor muziek beluister je het liefst tijdens de training?

Ali Lacin: Ik luister graag naar filmmuziek van Hans Zimmer, dus Batman: Dark Knight. Ik kan dan mijn verstand op nul zetten en gewoon gaan. Dan gaat het niet meer om Batman, maar om mij. Ik ben dan in een andere wereld en vergeet hoeveel rondes ik aan het lopen ben. Ik kan heel lang rennen, maar ook ontspannen. Ik droom dat ik deelneem aan de Paralympics met een stadion vol toeschouwers. Dit alles is mogelijk met muziek. Naast filmmuziek luister ik ook wel eens naar fitnessmuziek, hiphop of rap.

Teufel magazine: Als het om een koptelefoon gaat, waar let je dan op? Wat is een goede sport koptelefoon voor jou?

Ali Lacin: Een bluetooth koptelefoon moet genoeg bereik hebben, want ik loop altijd mijn 400 meter rondes. Het belangrijkste is dat hij stevig vastzit, hij mag niet uit mijn oor vallen. Helaas heb ik dit probleem al eens eerder gehad, toen de koptelefoon uit mijn oor viel. Dat is echt vervelend, dus het moet een goede grip hebben. Dit zijn de belangrijkste punten voor een sportkoptelefoon.

Altijd het doel in zicht

Teufel magazine: Wat betekent vrijheid voor jou?

Ali Lacin: Voor mij betekent vrijheid dat ik dingen kan doen die iedereen ook kan doen. Dat was voor mij ook het punt in de sport: vrijheid voor mij was het sprinten op prothesen. Om ineens het gevoel te hebben hoe het is om snel te kunnen rennen. Op dat moment voelde ik me gewoon helemaal vrij. En dat was toen echt iets bijzonders.

Teufel magazine: Wat zijn de volgende doelen die je jezelf gesteld hebt?

Ali Lacin: Dit jaar staat voornamelijk in het teken van Corona, maar vanuit een sportief oogpunt denk ik dat het een zeer ontspannen jaar is waarin je echt heel goed kunt trainen en voorbereiden met het oog op Tokio (Olympische Spelen 2021). Daarom ben ik dit jaar super gemotiveerd. Ik wil gewoon veel kracht opbouwen en dan goud winnen in Tokio. En dat is zeker realistisch.

Ali in de sporthal aan het trainen
Die Paralympics in het vizier: Ali Lacin tijdens de training.

Een Berlijner in hart en nieren

Teufel Blog: Wat betekent Berlijn voor jou?

Ali Lacin: Berlijn is mijn thuis. Hoewel ik Turkse wortels heb, is Turkije meer een vakantiebestemming voor mij. Berlijn is voor mij de coolste stad: je kunt altijd iets doen, je bent altijd onderweg, je hebt zoveel mogelijkheden in Berlijn. Niet alleen op het gebied van vrije tijd, maar ook op het gebied van sport is het de sportmetropool. Ik ben trot dat ik een Berlijner ben.

Teufel magazine: Ali, heel erg bedankt voor het Interview. Wij wensen je heel veel sportplezier!

AIRY SPORTS: voor tijdelijke beats tijdens je workout.AIRY SPORTSAIRY SPORTS ontdekken

  • ▶Professionele in-ears met lineaire HD-drivers en effectieve onderdrukking van omgevingsgeluiden
  • ▶Bluetooth met apt-X® en AAC voor muziek in cd-kwaliteit van streamingdiensten als Spotify, Amazon Music, Youtube, Apple Music. Lipsync overdracht van videogeluid
  • ▶Waterdicht volgens IPX7, geschikt om mee te zwemmen (kort onderdompelen), douchen en kitesurfen

Naast de in-ear AIRY SPORTS is ook de on-ear model AIRY. Meer informatie over bluetooth koptelefoons vind je hier

 

Teufel koptelefoons– in-, on- en over-ear

Gerelateerde artikelen

Blogger

Teufel Editorial Team

Learn everything about loudspeakers, headphones, home cinema, streaming and hi-fi trends. We’ll also share practical tips and present new Teufel products!