40 jaar Teufel: de eerste Teufel soundbar zorgt voor een revolutie in de woonkamer

De verwachte chaos door de millennium bug op 1 januari 2000 bleef achterwege, maar de hysterie eromheen was veelzeggend, want in de jaren erna ging niets meer zonder computer en het world wide web. Een digitale revolutie stond voor de deur.Mp3 maakte muziek internet-compatibel, zette de cd op een zijspoor en zorgde voor onrust bij muzieklabels. Op home cinema gebied gaven de eerste soundbars het als blikkerig en dun bekendstaande tv-geluid een geweldige boost. Computersound werd opgekrikt door de Concept C – de multimedia oplossing voor games en muziek via de computer.

Mobiele telefoon, notebook en mp3-player

De technologische trends uit dit decennium kwamen van het mobieltje, notebook en mp3-player. Met de telefoontjes van toen kon je vooral twee dingen doen: bellen waar je maar wilt en korte berichtjes versturen.

Technik Star 2003: Siemens M 50

Met al die streamingdiensten tegenwoordig kunnen we het ons bijna niet meer voorstellen, maar de eerste iPod met voor die tijd best veel opslagruimte, was toen hij in 2001 op de markt kwam een kleine revolutie. De walkman? Die was opeens verleden tijd.

Iedereen wilde een iPod

Mp3 en Napster veranderen de muziekwereld

Begin 2000 kreeg de cd met het nieuwe audioformaat mp3 er een serieuze concurrent bij. Het digitale formaat bleek het einde te zijn van analoge geluidsformaten. De online ruilbeurs Napster die in 1999 werd opgericht, zette de muziekindustrie in korte tijd volledig op z’n kop. Waarom zou je niet snel digitale muziek met je vrienden ruilen in plaats van veel geld uit te geven aan een berg cd’s? Dat was tenminste de gedachtengang van de 19-jarige informaticastudent Shawn Fanning. Lastig was dat de universiteitsservers onder de grote hoeveelhedden bestanden steeds opnieuw bezweken. Fanning ontwikkelde daarom een eigen platform. Hier konden users van over de hele wereld muziek van cd naar het computerarchief kopiëren zodat de snel groeiende Napster de muziek gratis kon downloaden. Binnen een mum van tijd was het aantal users uitgegroeid tot maar liefst 80 miljoen, dit tot groot ongenoegen van de grote platenlabels.

napster – toen ruilbeurs, nu muziek streamen

Door Napster bracht een verhit debat over auteursrecht teweeg. De platenlabels brandmerkten Napster en de users ervan als muziekpiraten. Voorstanders progageerden dat Napster onbekende artiesten en bands zonder platendeals een kans gaf. Ook Prince deed een duit in het zakje – zo las je op z’n website dat het vrij logisch is dat muziekfans platenlabels uit de weg gaan; immers is het niet aan hen om te beslissen wat we te horen te krijgen.

Muziek start-ups als SoundCloud (opgericht in 2007) die zich gespecialiseerd hadden op digitale distributie moesten een aantal hindernissen overwinnen voordat het idee geboren was van een streamingdienst waar je een abonnement op kon nemen. Tegenwoordig is muziekstreamen door mobieltjes, wifi en beter opslagcapaciteiten de normaalste zaak van de wereld. De tussenstap van mp3 is overbodig en fysieke opslag is zo goed als overbodig geraakt.

De Teufel webshop – bekend en populair door heel Europa

Het millennium was een tijd vol technische innovaties. Het internet koppelde mensen over de hele werled aan elkaar en online shopping bood een hele nieuwe ervaring en nieuwe distributiemanieren. Teufel was in 1997 een van de eerste webshops en in de daarop volgende jaren bereikte de shop steeds meer fans. In 2006 werden we zelfs de grootste directe onlineshop van Europa die liefhebbers met goede sound verzorgde.

 

Welkom bij de online shop van Teufel in 2007

#FollowYourSound

Teufel computer-sound

Kun je je nog herinneren aan de eerste laptopmodellen? Ook aan de sound? Of wil je daar niet meer aan terugdenken? Veel goeds kwam er namelijk niet uit. Tuefel bood hier een helpende hand met de het audiosysteem Concept C. De groeiende gaming community was gek op de Concept C, ons allereerste 2.1 computer-geluidsset.

Super simpel: Concept C met 2 satellietspeakers en een grote subwoofer voor een grootse sound
Bass moet – de Teufel Concept C subwoofer

De muziek: van castingshow tot popstar

Casting shows waren niets nieuws, wel nieuw was de hoeveelheid bands en sterren die hieruit ontsproten.

De exentrieke optredens van Lady Gaga en M.I.A aan het einde van de jaren 2000 klonken subversiever en meer feministisch.

Het millennium laat zich niet echt vastpinnen op bepaalde genres. Je had zowel 70’-sounds met veel gitaar, tachtiger jaren synthie pop en de techno beats uit de jaren 90 waren ook nog steeds te horen. De charts bestond uit een bonte mix van diverse stijlen. R’ n’B, hiphop en dancefloor werden steeds populairder. Hey Ya en Ms. Jackson van Outcast gelden als twee van de grootste hits uit dit decennnium. Het hiphop duo maakte gebruik van diverse stijlen die op de dancefloors voor goede vibes zorgden.

Op het einde van het decennium stonden dj’s als David Guetta hoog in de hitparades en wilden artiesten maar wat graag dat hij een remix maakte van hun songs. Guetta produceerde een simpele synthese uit Eurodance en jaren 90-techno, die goed aan kwam bij het grote publiek en wat hem hit na hit opleverde.

Hebben: de Ultima 40 Active Anniversary Edition

Meer vloerstaande speakers

THEATER 500 5.1

Naar THEATER 500

Teufel Stereo L

TEUFEL
STEREO L

Naar product

Indie & Rock ‘n’Roll-revival

“Rock’n’Roll is not dead“. Dit ging voor veel bands in het begin van deze eeuw op. Veel bands traden weer op in een klassieke band-constellatie. Rauwe sounds met zangers met punk-attitude versus aanstekelijke rifjes en opvallende vocals – het waren oude bekenden, terug van weggeweest.

Indierock drukte niet alleen een stempel op de muziek van de jaren 90, maar ook op de mode.

Alles begon met de opzwepende gitarenrock van Teh Strokes, al snel opgevolgd door The Libertines, Franz Ferdinand en The White Stripes. Met te korte en afgedragen skinny jeans, afgedragen leren jasjes en Concerse Chucks stonden ze super nonchalant op het podium: wat zij droegen werd hip. Een van de meest succesvolle bands uit het begin van deze eeuw was het Britse kwartet, The Artic Monkeys. Met I bet You Look Good On The Dancefloor scoorden ze een reuzehit.

Concept S: perfecte look en sound

“De luisteraar van tegenwoordig heeft hoge eisen. Een speakerset die een succes moet worden, dient niet alleen goed te klinken, maar er ook goed uit te zien en mag ook niet al teveel kosten.” – zo schreef AREA DVD in 2004 in de inleiding van een recensie over de toen net gelanceerde Concept S.

Een eyecatcher in je woonkamer: Concept S

De eerste Teufel soundbars spelen de tracks van millennium films

Arthouse vierde hoogtij in de jaren 2000. Cineasten waren gek op de krachtige kleuren en de gestilleerde filmbeelden van de melancholische film In the Mood for Love (2000). Regisseur Wong  Kar-Wai werd onmiddellijk gezien als vertegenwoordiger van een Aziatische Nouvelle Vague. Memento (2000), het psychodrama over een voortdurend geheugenverlies, wist ook veel filmliefhebbers te fascineren. Mullholland Drive (2001) van David lynch was al net zo mysterieus als z’n andere films. En Darren Aronofsky’s Requiem for a Dream (2000) was een verontrustende film, die van innovatieve montagetechnieken gebruik maakte.

Fans van martial arts en cinefielen waren gek op Kill Bill. James Cameron zette nieuwe maatstaven met z’n computergeanimeerde en 3D-film Avatar. Ook de Matrix-films behoren tot de meest invloedrijke films van dit decennium.

 

Zo divers als de millenium-films waren, zo anders was het met home cinema sound gesteld. De grote setups met vijf kleine speakers en een subwoofer bood niet voor iedereen een goede oplossing. Te groot, te veel gedoe en te veel technologie in de woonkamer. Een passend alternatief was de soundbar. Ook Teufel pikte deze nieuwe trend op en bracht de eerste soundbar uit de Cinebar-serie uit: de Cinebar 50.

Eerste Teufel soundbar: Cinebar 50

>Leestip: 40 jaar Teufel deel 1 – de jaren 80
>Leestip: 40 jaar Teufel deel 2 – de jaren 90

Soundsystemen voor filmfans

Cinebar Pro

CINEBAR PRO

Naar product

Image 1: ©Marcela Laskoski Rechten voorbehouden. Bron: Unsplash
Image 2: ©Joshua Fuller Rechten voorbehouden. Bron: Unsplash

Gerelateerde artikelen

Blogger

Pascale Teufel

Pascale Teufel